Taki smo (31)

Čeprav imamo vsi različne okuse glede filmov in televizijskih programov, imamo gotovo nekaj skupnega: vsem, otrokom in odraslim, je všeč lik Mary Poppins in veseli nas, da se bo najbolj priljubljena varuška vseh časov decembra vrnila v kinodvorane in ponovno zaživela v filmu Roba Marshalla. Tokrat ji bo posodila glas in obraz mlada igralka Emily Blunt, ki se je spominjamo v filmskih uspešnicah My summer of love, The devil wears Prada in The girl on the train. Z Bluntovo bo nastopila kopica znanih hollywoodskih zvezd, med katerimi bodo v stranskih vlogah igrali tudi Colin Firth, Angela Lansbury, Dick Van Dyke in Meryl Streep.
V Marshallovem filmu poteka zgodba v Londonu, v obdobju “velike depresije”, ekonomske krize v tridesetih letih prejšnjega stoletja, torej 24 let po originalnem filmu. Michael Banks, ki je bil v prvi uspešnici otrok, je postal mož in dela na isti banki, na kateri je takrat delal njegov oče, sestra Jane pa sledi maminemu zgledu, ki je bila v prvem filmu aktivna sufražetka, in se bori za pravice delavcev. Ko se Michaelova družina najde v stiski, se Mary Poppins čudežno vrne: otrokom in odraslim pomaga, da postanejo kos težavam in da v njih ponovno zaživi veselje. Zgodba originalnega filma iz leta 1964, ki je postal pravi kult in osvojil pet oskarjev, z Julie Andrews v glavni vlogi in Dickom Van Dykeom v vlogi dimnikarja Berta, se pa razvija v obdobju tik pred prvo svetovno vojno. Gospa Banks je lik, ki predstavlja stanje, v katerem so živele ženske tistega časa – bori se namreč za enakopravnost in pravico do glasovanja, gospod Banks pa je tradicionalni model angleškega očeta – resen in oddaljen, prisoten le za strogo vzgojo otrok, a povsem odsoten s čustvenega vidika. Zakonca Banks nujno potrebujeta pomoč, zato k njim kar z neba prileti posebna gospa. Anarhistka, feministka in revolucionarka Mary Poppins je močna in svobodna ženska, je simpatična, očarljiva in vsi jo imajo radi, saj ne skrbi samo za materialne potrebe otrok, ampak jih s seboj popelje v čisto posebni čarobni svet, v katerem se naučijo spoštovanja do vseh živih bitij. S svojimi čarodejnimi sposobnostmi lahko dolgočasna vsakodnevna opravila spremeni v fantastično dogodivščino.
V vlogi Mary Poppins je leta 1964 igrala čudovita hollywoodska ikona Julie Andrews. Njeno resnično ime je Julia Elizabeth Wells, rodila se je v angleškem mestu Walton on Thames 1. oktobra 1935. Legenda pravi, da je njen oče prvič slišal mogočnost njenega neverjetnega vokalnega razpona (4 oktave), ko je Julie kričala za psi na dvorišču. Takoj se je zavedel, da ima pred sabo talent, zato sta z ženo že od začetka spodbujala hčerkino zanimanje za glasbo in gledališko nastopanje, tako da je že v najstniških letih igrala na broadwayskih odrih v pomembnih gledaliških produkcijah, kot so The boy friend, My fair lady in Camelot. V začetku šestdesetih let je bila Julie še nepoznana širokemu občinstvu, zato je producent Jack Warner za glavno vlogo v kinematografski verziji My fair lady izbral znano hollywoodsko zvezdo Audrey Hepburn, ki pa ni znala peti in so zato njen glas v pesmih filma presnemali s tistim poklicne pevke. Julie je bila zelo razočarana, nekaj mesecev kasneje pa ji je Walt Disney ponudil glavno vlogo v svojem novem filmu in z njo uspeh in slavo. Žal je ponudbo morala zavrniti, ker je bila noseča, Disney pa je bil potrpežljiv mož in ji je obljubil, da jo bo počakal: leta 1964 se je sedemindvajsetletna Julie Andrews prvič prikazala na filmskem platnu v vlogi priljubljene leteče varuške, za to vlogo je zmagala Oscarja, Grammyja in Golden Globe. Med govorom ob podelitvi Zlatega globusa se je Julie ironično zahvalila Jacku Warnerju, saj je zato, ker jo je on zavrnil, dobila tako veliko priložnost. V šestdesetih letih je filmu Mary Poppins sledilo veliko drugih uspešnic, med katerimi muzikal The sound of Music, ki je še danes na tretjem mestu najbolj gledanih filmov vseh časov. Julie je postala ena izmed najbolj priljubljenih in najbolje plačanih hollywoodskih igralk. V sedemdesetih letih se je posvetila televizijskim nastopom in pisanju pravljic za otroke, leta 1982 pa je prišel čas za nov filmski uspeh: s filmom Victor Victoria v režiji svojega moža Blaka Edwardsa se je dokončno dvignila na Olimp filmskih zvezd. Kasneje, leta 1997, se je zaradi poškodbe na glasilkah, ki jo je utrpela med operacijo v grlu, morala odreči petju, nikakor pa ni opustila igranja: imela je pomembne vloge v raznih filmih za otroke in celo posodila svoj glas junakinjam v risankah Shrek in Despicable Me. Postala je tudi gledališka režiserka in televizijska producentka.
Julie Andrews je veliko več kot samo igralka, je čudovita pevka, plesalka, avtorica in ikona stila. Čeprav tudi zanjo neizogibno minevajo leta, ima še vedno sposobnost očarati gledalce, vse, stare in nove oboževalce, in bo gotovo imela katerakoli mlada igralka zelo težko delo, ko bo skušala reinterpretirati njene vloge. Torej “novi” Mary Poppins lahko samo rečemo: kar “korajžno” naprej!

Piše Katja Ferletič / Mary Poppins se vrača na velike ekrane

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme