Taki smo (28)

Po pustu je čas za post. Začelo se je obdobje zmernosti in poglobitve, iskanja ravnovesja in primerne priprave na Veliko noč.
V majhni župniji v bližini italijanskega mesta Genova je župnik na svoji strani Facebook spodbudil župljane, naj se v 40-dnevnem obdobju pred Veliko nočjo postijo in naj zmanjšajo oz. se povsem odpovejo uporabljanju spetnih družbenih omrežij, še posebno aplikacije WhatsApp. Župnik pravi, da mora biti post čas, posvečen resničnim medsebojnim odnosom.
Zelo verjetno se je za te župljane, pa tudi za vse nas, v našem vsakdanjem življenju lažje odpovedati uživanju mesa ali npr. sladkarij kot pa uporabljanju WhatsAppa. To je aplikacija na pametnih telefončkih z internetno povezavo, s katero pošiljamo takojšnja sporočila. Bila je prva alternativa SMS-om, omogoča uporabnikom, da si brezplačno izmenjujejo tekstovna sporočila besedil, slik, videoposnetkov, dokumentov in lokacije kot tudi glasovnih klicev. WhatsApp sta ustanovila Jan Koum in Brian Acton, ki sta pred tem skupno preživela 20 let pri družbi Yahoo. Na začetku leta 2014 je aplikacijo WhatsApp kupil Facebook, vendar še vedno deluje kot ločena aplikacija. Mark Zuckerberg, predsednik in soustanovitelj Facebooka, trdi, da sta Instagram in WhatsApp svetovno najbolj uporabljeni sredstvi za izmenjavo fotografij, sporočil in “zgodb” v računalniškem okolju: po zadnjih podatkih se vsake aplikacije dnevno poslužuje 300 milijonov ljudi. Samom WhatsApp šteje več kot milijardo in pol uporabnikov vsak mesec in v 180 državah na svetu (skupno 60 milijard sporočil na dan). Uporabljamo ga za ohranjanje stika s prijatelji in družinami, kadarkoli in kjerkoli. Celo na letošnjem sanremskem Festivalu so gledalci z domačega kavča med televizijsko oddajo, ki je bila predvajena v živo na italijanski državni televiziji, pošiljali sporočila in komentarje neposredno v režijo. WhatsApp je spremenil tudi način komuniciranja v družinah, postal je sredstvo za vzdrževanje medsebojnih odnosov še posebno v primerih, ko je fizična oddaljenost problem v življenjski rutini družine. Pri mlajših starših, ki imajo v povprečju po dva mladoletna otroka, pa se je povsem ustalila navada, da si s svojimi otroki izmenjujejo tudi sporočilca glede vsakodnevnih opravil in dogodkov.
Širjenje uporabe tehnoloških sredstev pri vzdrževanju medsebojnih odnosov je gotovo posledica stalne izpostavljenosti digitalnim komunikacijskim kanalom in povečanju spretnosti pri uporabi le-teh, največ pri mlajših generacijah uporabnikov. Znanstveniki, ki preučujejo vpliv informatske mreže na človeške, v specifiki družinske odnose, trdijo, da ima ta več pozitivnih kot pa negativnih učinkov na medsebojno kohezijo in na sodelovanje v družbenem življenju. Namen njihovih raziskav ni poudariti grobo nasprotje med tradicionalizmom in inovacijo, pač pa prepoznavanje potenciala, ki ga imajo spletni družbeni portali pri gradnji čim boljših medsebonih odnosov v družini.
Gotovo smo pri nas doma in v naši družbi prijateljev inovatorji, saj si večkrat na dan dopisujemo in si pošiljamo fotografske utrinke. Iz naših spletnih klepetalnic so seveda otroci izključeni, a vseeno se vse vrti okrog njih: imamo klepetalnico, v kateri sodelujemo mamice, ki imamo otroke v vrtcu, in tisto za otroke v osnovni šoli, “moško” klepetalnico, kjer se očetje menijo, kdaj bodo šli zvečer na pivo in kdo bo trezen voznik. “Ženska” klepetalnica gotovo ni tako zanimiva, saj je nastala z namenom, da bi se tudi me zmenile za večerno pijačo, razvila pa se je v neke vrste vojni bilten, kjer si izmenjujemo novice glede zdravja naših otrok in domačih nalog (zanimivo, kako si vsak otrok po svoje razlaga navodila, ki jih v šoli daje učiteljica). Vsakodnevno z WhatsAppom pošiljam fotografije svojih otrok noni, saj mora biti obveščena o vsem in videti vse spremembe, ki so se med dnevom pojavile na njihovih obrazih: otroci pač tako hitro rastejo!
Podobno kot pri nas se dogaja tudi doma pri Windsorjih, angleški “royal family”, saj se tudi oni poslužujejo WhatsAppa in družinske virtualne klepetalnice. Glede na to, kar je medijem razkril kraljičin nečak, je nastala v klepetalnici kraljeve družine celo prevelika gneča in večina članov bi se rada iz nje izključila, a se noče zameriti drugim (čisto angleški način obnašanja), tako da vsi mirno poslušajo telefonsko brnenje, ki obvešča, da je ta ali oni bratranec napisal novo obvestilo.
Večina od nas “mlajših uporabnikov” ima na svoji aplikaciji tudi službeno klepetalnico: s kratkimi sporočili si izmenjujemo informacije, ki so potrebne za organizacijo dela. Globalno gledano, zelo hitro narašča tudi število sporočil, ki si jih uporabniki WhatsAppa izmenjujejo z raznimi podjetji. Zaradi tega je nastala nova, trenutno še brezplačna aplikacija WhatsApp Business, s katero lahko mlajša podjetja komunicirajo s svojimi strankami, tako pred nakupom blaga ali soritve kot v post-prodajni fazi. V praksi bo delo, ki ga zdaj opravljajo klicni centri, potekalo po aplikaciji na gotovo bolj priročen način za vse uporabnike, a to ni dobra novica za vse tiste, ki nudijo telefonsko asistenco.
Pričakovati moramo povsem tehnološko napredno in avtomatizirano prihodnost, ko bo v mnogih dejavnostih računalnik zamenjal človeka. Sprašujem se, ali bo, prej ali slej, tudi moj vsakdan organiziral kdo drug in sporočila v mojo družinsko in službeno klepetalnico namesto mene pisal neki “virtualni” uporabnik s trdnimi živci.

Piše Katja Ferletič / WhatsApp: aplikacija za naš vsakdan!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme