Taki smo (26)

Mehiška slikarka Frida Kahlo ni znana samo zaradi svojega umetniškega dela in razburkanega življenja, pač pa tudi zaradi svojega stila in izvirnega okusa v oblačenju, ki še danes navdihuje najslavnejša imena v modni industriji, svetu sodobne glasbe, fotografije in designa. V zadnjih letih večkrat zasledujemo na modnih defilejih izdelke, ki so zelo podobni tradicionalnim mehiškim oblačilom, torej obogateni so z močnimi barvami, pisanim vezenjem, cvetjem, cofki in značilnimi grafičnimi odtisi na blagu. Oblačila, pokrivala, a tudi vezenje las in ličenje: vse nas spominja na stil Fride Kahlo in na njen svojevrstni odnos do mode.
Frida se je rodila leta 1907 v modri hiši “Casa Azul” v Coyoacánu v Mehiki. Bila je revolucionarka, čeprav sta bila fizično in duševno trpljenje stalnici v njenem življenju. Pri šestih letih je prebolela poliomielitis, kar ji je za vedno poškodovalo desno nogo. Bila je izjemno nadarjena, saj je bila ena od prvih žensk, ki so v Mehiki študirale medicino. Študije je prekinila po prometni nesreči med avtobusom, na katerem se je vozila, in tramvajem. Frida je preživela, a utrpela je zelo hude poškodbe hrbtenice, zaradi katerih je več mesecev ležala na postelji in kasneje morala nositi ortopedski steznik. V tistem obdobju se je približala likovni umetnosti: nad njeno posteljo so pritrdili posebno ogrodje z ogledalom in Frida je podrobno opazovala poteze svojega obraza in ustvarjala številne avtoportrete. Njena samota in posebnost sta jo oblikovali kot umetnico, slikarstvo je postalo sredstvo, s katerim je “zdravila” svojo dušo. Ko se je njeno zdravstveno stanje nekoliko izboljšalo, se je začela družiti s takratnimi predstavniki mehiške sodobne umetnosti in spoznala umetnika Diega Rivera, s katerim se je leta 1929 poročila. Njuno ljubezensko razmerje so označevale pogoste krize. Frida ni mogla imeti otrok, in to je ustvarilo veliko praznino v njenem življenju – s številnimi umetniškimi deli je skušala prenesti na platno svoje občutke in neuresničeno željo po materinstvu. Diego je Frido stalno varal z različnimi ženskami, med katerimi je bila tudi njena sestra. Poroka ni bila srečna, njuna ljubezen je Frido globoko spremenila, čustveno jo je označila za vedno, a istočasno jo je ohrabrila. Po razporoki se je Frida skušala oddaljiti od vsega tega, kar je Diego ljubil pri njej. Opustila je svojo ženskost in začela nositi moška oblačila, suknjiče in hlače. V svojem “uporu” ni vztrajala dolgo časa, saj očitno ni mogla živeti brez svojega Diega – spet sta se približala in ponovno poročila leta 1940. Veliko sta potovala po Evropi in Združenih državah Amerike, kjer sta obiskovala najbolj elitne umetnostne kroge.
Povsod so Frido, njene likovne sposobnosti in njen svojevrstni stil oboževali. Frida je bila sama sebi svoja muza: poznala je vse podrobnosti in najmanjše gubice svojega obraza, skrbela je za svoj videz, za svoje košate obrvi, za svoje dolge črne lase in cvetje v svojih kitah. Fridina podoba je predstavljala moč, neodvisnost in hrepenenje po življenju. Nosila je široka barvana krila, pod katerimi je skrivala protezo, okoli vratu bogat nakit, bleščeče dragulje, šale in venčke iz svežega cvetja. Pod značilnimi srajčkami, iz mehiške pokrajine Tehuantepec, ki so jasno prikazovale njeno brezpogojno ljubezen do domovine, je nosila ortopedske steznike, ki so ji omogočali, da se je lahko avonomno premikala. Njena zunanja podoba je postala njena moč, način izražanja same sebe, njene osebnosti in njenih kulturnih in političnih prepričanj. Svetu je izkazovala le svoje dobre lastnosti, fizično trpljenje pa je prikrivala.
Žal se je Fridino zdravje hudo poslabšalo, pretrpela je več operacij na hrbtenici in tudi nogo so ji morali zdravniki amputirati. Zašla je v globoko depresijo, iz katere se ni več izvlekla. Umrla je 13. julija 1954 zaradi pljučne embolije.
Minilo je skoraj štirinšestdeset let od Fridine smrti, a njen vpliv na umetnost, modo in vso sodobno kulturo je še živ in iz leta v leto narašča. Veliko je reinterpretacij njenih del in njene podobe: “fashioniste” nosijo krone iz svežega cvetja, slavne pop ikone, kot sta pevki Madonna in Beyonce, večkrat izražajo svoje občudovanje, njena življenjska zgodba je bila prikazana v različnih dokumentarcih in filmih.
Frida je bila umetnica neizmernega talenta. Spominjamo se je zaradi izvirnega ustvarjalnega genija in z bolečinami prepredenega življenja. Mehiška umetnica je veliko več kot začasna moda: njen stil navdihuje modne ustvarjalce, Frida je njihova muza, ikona stila. Frida je za ljubitelje lepega preprosto nepozabna.

Piše Katja Ferletič / Frida Kahlo, brezčasna ikona, muza sodobnih modnih ustvarjalcev

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme