Taki smo (25)

Že več let opažamo hudo krizo, ki je le z nekaterimi izjemami, kot sta Indija in Kitajska, prizadela gospodarstva vseh največjih držav sveta. Trgovine na drobno poslujejo z veliko težavo. Pločniki nakupovalnih ulic, kjer so se prej nabirale armade kupcev, oboroženih z gotovino in kreditnimi karticami, so dejansko prazni. Kljub krizi pa se svet mode ne ustavi: ljubitelji lepih oblek in modnih dodatkov spreminjajo svoje potrošniške navade in modo “najamejo” ali si jo med sabo “delijo”.
Kako pogosto se nam dogaja, da se razburimo, ker se ob pogledu na našo garderobo v nas porodi občutek, da ni v njej nič primernega? Zaželimo si kaj novega. Če smo res pravi ljubitelji mode, se nam ob sami misli na nakup že blestijo oči in srce začne utripati s pospešeno hitrostjo, celo sline se nam cedijo. Še posebno ko nam misel pade na čudovit modni kos, ki bi lahko obogatil našo omaro in bi nam brez nobenega dvoma zelo lepo pristajal. Vendar pa, žal, nas kot krepka klofuta po obrazu pogled na našo denarnico strezni in moramo se vrniti v realni svet: vsi si ne moremo privoščiti drage modne novosti. Tako, če si za posebno priložnost želimo obleči čudovito, a našim financam nedosegljivo obleko, obstaja za nas le še ena možnost: najem in delitev modnih kosov.
Tako kot se zgodi za sobe, apartmaje, avtomobile, lahko tudi obleke in modne dodatke na spletu najamemo ali delimo z drugimi: lahko si izposodimo torbico, ki bo k nam domov prišla npr. iz Londona, naša obleka, ki pa se že nekaj sezon skriva v najbolj temnem kotičku omare, lahko ponovno zaživi in odpotuje nekam drugam v Evropo. Splet postane tako za nas neke vrste neomejena garderoba, ki se stalno spreminja in prenavlja. Če namesto nakupa izberemo najem, gotovo prihranimo, saj bomo morali odšteti za obleko, ki prihaja neposredno z zadnjih modnih predstavitev, le od 10 do 20 % njene cene. V primeru, da naše obleke damo v najem drugim, pa imamo pri tem nekaj dobička in tako pride “renting fashion” gotovo v pomoč našemu bančnemu računu.
Danes se lahko poslužujemo velikega števila spletnih portalov, ki se ukvarjajo z najemom in brezplačno izposojo oblačil, katerih kakovost in originalnost sta zagotovljeni. Take spletne trgovine zbirajo modne kose, jih poslikajo, ocenijo, sestavijo katalog in skrbno skladiščijo. Po spletnih katalogih lahko brskamo in iščemo modele, ki so razvrščeni v kategorije glede na barvo, konfekcijsko številko, vrsto oblačila in ime modne znamke. Če naših kosov oblačil nočemo dati v najem ali deliti v zameno za druge, ker se bojimo, da nam jih bodo drugi poškodovali, se lahko pomirimo, saj je vsak modni kos zavarovan v primeru okvare ali izgube.
Veliki večini podjetij, ki se danes ukvarjajo s tako vrsto poslovanja, je pri srcu tudi zaščita okolja. Nameravajo namreč spremeniti miselnost potrošnikov in jih spodbujati, naj se odgovorno obnašajo in “podaljšajo življenje” svojih oblačil, saj vsako leto zmetamo v smeti milijone modnih kosov, ki bi lahko spet zaživeli v garderobi kake druge osebe. Zadnje raziskave nam nudijo skrb vzbujajoče podatke: tekstilna industrija je na lestvici najbolj onesnažujočih industrij, takoj za naftno. Enostavno, nimamo več navade popravljati oblačila in jih dalj časa uporabljati, saj se že po nekaj mesecih moda popolnoma spremeni in jih zato odvržemo in kupimo nove. Naše navade so se spremenile z nastankom pojava “fast fashion”, s katerim se z bliskovito hitrostjo spreminja ponudba v velikih trgovinah, ki nudijo nizkocenovne izdelke, tako da je bolj ugodno kupiti novo obleko, kot jo popraviti.
Organizacija Greenpeace, ki se ukvarja z varstvom okolja, nam posreduje podatke zadnjih raziskav: proizvodnja oblačil se je v zadnjih petnajstih letih podvojila, vendar se je neizmerno poslabšala kakovost proizvodov, to pa pomeni, da vsako leto zmetamo v smeti približno 70 milijonov oblačil. V samih ZDA ležijo neuporabljena v omarah ali pa končajo v smetnjak oblačila v skupni vrednosti 8 milijard dolarjev. Okoljevarstveniki spodbujajo proizvajalce, naj vložijo denar v proizvodnjo kakovostnih izdelkov, potrošnike pa, naj spremenijo svoje nakupovalne navade in vzamejo v poštev tudi najem in delitev modnih kosov, saj imamo že na razpolago veliko portalov, ki, poleg visoke mode in luksuznih modnih dodatkov, nudijo v najem in izposojo tudi oblačila “plus-size”, obleke za nosečnice in modo za otroke.
Res se stvari spreminjajo in pojem delitve in najema modnih izdelkov se ne širi več samo med “fashion addicted”, ljubitelji mode, ki radi nosijo dragocene izdelke, ki bi si jih drugače ne mogli privoščiti, ampak tudi med vsemi ljudmi, ki jim je pri srcu varstvo okolja, a se tudi radi lepo oblačijo: lahko bi bili vedno drugače oblečeni in istočasno imeli doma prazno omaro!

Piše Katja Ferletič / Modo je treba deliti: razvijata se “renting fashion” in “fashion sharing”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme