Taki smo (23)

Dne 8. januarja je bila v Beverly Hillsu podelitev 75. zlatih globusov, ki je letos potekala ob solidarnosti s spolno zlorabljenimi in diskriminiranimi ženskami.
Po letu 2017, ki ga je zaznamovala vrsta škandalov in obtožb spolnega nadlegovanja v filmski industriji, ki so se lani začeli z razkritji na račun producenta Harveyja Weinsteina, je nastalo gibanje “Jaz tudi” (“Me too”), pri katerem sodelujejo ženske, ki so bile izpostavljene napadom in nadlegovanju v filmski industriji. Številne igralke so članice tega gibanja in s sodelovanjem pri kampanji “Čas je potekel” (“Time’s Up”) želijo sporočiti, da se mora obdobje napadov in neenakopravnosti med spoloma vendarle končati. V ta namen so letos na rdeči preprogi zlatih globusov barvita oblačila v večji meri zamenjale čudovite črne obleke in navdihujoč devetminutni govor znane voditeljice, igralke in producentke Oprahe Winfrey je dvignil celotno dvorano na noge.
Oprah Winfrey je zelo priljubljen lik v Ameriki, tako da so jo časopisi preimenovali v “kraljico vseh medijev”, saj je v svoji karieri premostila marsikatero oviro in postala ena najvplivnejših ameriških figur in je med najbogatejšimi Afroameričani na svetu. Oprah je lastnica televizijske mreže, produkcijske hiše in založbe. Njene besede so tako vplivne, da je leta 2007 njena javna podpora predsedniškemu kandidatu Baracku Obami prinesla vsaj milijon glasov.
Rodila se je leta 1954 v revni družini; mama je bila gospodinja, oče pa rudar. Starši se niso nikoli poročili in oče je takoj po njenem rojstvu zapustil hčerko in ženo. Opraho je sprejela nona na svoji kmetiji v Mississipiju, kjer sta v tistih letih bila zelo huda diskriminacija in preganjanje temnopoltih ljudi na dnevnem redu – vse, kar je Oprah v tistih letih videla in na lastni koži občutila, jo je zaznamovalo za celo živjenje. Pri šestih letih se je spet pridružila mami in naprej živela v hudem pomanjkanju. Danes se ne sramuje svojega revnega izvora: v vsakem intervjuju sproščeno govori o svojem otroštvu in mirno prizna, da je zrasla kot revna deklica, katere usoda bi morala biti taka kot za vse ostale temnopolte deklice zapostavljenega družbenega sloja, a ona je imela pač v življenju srečo. Njena situacija se je izboljšala, ko se je preselila k očetu v Tennessee, začela študirati in pri tem delala na manjših krajevnih radijskih in televizijskih postajah. Tako je vzljubila televizijsko nastopanje in začela svojo kariero. Pri 19 letih je bila že prva temnopolta voditeljica televizijskega dnevnika v Nashvillu. Prava prelomnica v njenem življenju pa je bil v 80. letih začetek vodenja televizijskega programa “Oprah Winfrey Show”, ki je kmalu postal ena najuspešnejših ameriških televizijskih oddaj vseh časov. V tej oddaji je Oprah imela v gosteh politike, navadne ljudi, športnike in najpomembnejše hollywoodske zvezde. Vse je vedno sproščeno spraševala o njihovem življenju in delu, vendar so se ti pogovori večkrat spremenili v neke vrste spoved, med katero so gostje njej in vsem ameriškim gledalcem zaupali marsikatero, tudi žalostno skrivnost. Oprah je mirno poslušala in delila nasvete, saj je bila vedno zelo blizu vsem nedolžnim žrtvam in še posebno ženskam, ki so doživele spolno nasilje – poleg revščine je namreč njeno otroštvo zaznamovalo tudi več spolnih zlorab, in to je pripomoglo, da je postala sposobna velike empatije in sočutja do žrtev nasilja in se še danes bori na njihovi strani. Svojo srečo in denar deli z revnejšimi, še posebno z mladimi dekleti v stiski, saj, kot je sama obljubila nekdanjemu južnoafriškemu predsedniku Nelsonu Mandeli, je ustanovila dobrodelno organizacijo “The Angel Network” in vložila 40 milijonov dolarjev v izgradnjo šole za revne deklice v Južni Afriki.
Razlog za njen uspeh je tudi ta, da je, kljub uspehu in denarju, ostala preprosta ženska, ki se ne sramuje svoje preteklosti in svojih napak, ki govori preprost, navadnim ljudem razumljiv jezik, in s tem vzbuja simpatijo in občutek bližine. Tudi njen govor na letošnji podelitvi zlatih globusov je bil tak.
Začela je z osebno izkušnjo iz otroštva, kako je gledala prvega temnopoltega moškega, igralca Sidneyja Poitierja, ki je prejel zlati globus za življenjsko delo, nagrado, ki jo je letos prejela tudi sama, kot prva nagrajena temnopolta ženska. Oprah je govorila o državljanskih pravicah in enakosti, o črncih in ženskah, o tem, kako so se nekatere stvari spremenile in kako se mora veliko drugih še spremeniti. Govorila je o Rosi Parks in o Recy Taylor, neuslišani žrtvi spolnega nasilja iz leta 1944, ki je pred kratkim pri 98 letih umrla, ne da bi učakala pravičnega procesa proti svojim zločincem. “Kar zagotovo vem, je to, da je govorjenje resnice najmočnejše orodje, ki ga imamo vsi. In še posebej sem ponosna in navdahnjena od vseh žensk, ki so bile dovolj močne, da so povedale na glas in delile svoje osebne zgodbe”, je med drugim povedala Oprah in nadaljevala z zahvalo vsem ženskam, ki so preživele leta nadlegovanja. Svoj govor je končala s pozivom vsem mladim ženskam: “Zato želim, da se vsa dekleta, ki zdaj to gledajo, zavedajo, da je na obzorju nov dan! In ko bo ta dan končno prišel, bo to zaradi vseh veličastnih žensk, nekatere od njih so danes tukaj z nami, in nekaj fenomenalnih moških, ki se močno borijo za to, da postanejo voditelji, ki nas bodo popeljali v čas, ko nikomur več ne bo treba reči “Jaz tudi! ” (“Me too”) ”.
S tem izjemno odmevnim govorom, o njem namreč pišejo vsi svetovni mediji, so vse glasnejša tudi ugibanja o njeni predsedniški kandidaturi na volitvah leta 2020, saj bi bila za ameriške levičarje sanjska kandidatka proti Trumpu.
Čeprav je v preteklih letih sama izključila možnost politične kariere, češ da za to ni dovolj podkovana, imamo trenutno v Beli hiši že predsednika, ki verjetno nima najprimernejših lastnosti za tako pomembno vlogo, in zaradi tega vedno več Američanov upa, da se bo Oprah premislila in vzela v poštev novo politično poslanstvo.

Piše Katja Ferletič / Trump je že v skrbeh: prihaja Oprah!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme