Taki smo (2)

Nove izložbe, v katerih se lahko zrcalimo in sanjamo o draguljih in eleganci Audrey Hepburn
Na trgu pred slovito milansko stolnico so pred kratkim odprli največjo boutique Tiffany v Evropi. “Tiffany House” se razteza na več kot 1000 metrih površine, na dveh nadstropjih zgodovinske stavbe iz leta 1870, in je tretja taka trgovina v Milanu, po tistih v ulici della Spiga in hotelu Excelsior. Trgovino so odprli 11. julija med luksuznim praznikom, na katerega je bilo povabljenih 800 gostov – igralcev, manekenk, blogerk in drugih pripadnikov milanske elite.
Na tistem mestu sta prej stali restavraciji hitre hrane Buger king in Spizzico – dva od redkih krajev, kjer si je turist ali Milančan v središču mesta lahko privoščil poceni kosilo. Danes lahko tukaj kupci izbirajo nakit iz vseh najbolj slavnih Tiffanyjevih kolekcij iz srebra, zlata in dragih kamnov, si ogledujejo ure v posebnem, za to namenjenem salonu in si lahko privoščijo kozarec šampanjca v elegantnem baru v prvem nadstropju. Na stenah so obešena dela osmih mladih italijanskih sodobnih umetnikov, tako da ima trgovina tudi podobo galerije – “Tiffany art box”. Vsepovsod so okrasni elementi v slogu deco’, marmornate mize, medenina, bogato izrezano leseno pohištvo, veliki kristalni lestenci – kamorkoli pogledamo, se čemu začudimo. Vse je tako, kot mora biti v trgovini Tiffany& Co..
Tiffany je ekskluzivna zlatarna, ki je odprla prvo trgovino v New Yorku leta 1837. Širšemu občinstvu je postala znana še posebno zaradi filma Zajtrk pri Tiffanyju režiserja Blaka Edwardsa, v katerem igra glavno vlogo ekscentrične junakinje Holly Golightly, ki išče srečo ali vsaj bogatega moža, čudovita hollywoodska zvezda Audrey Hepburn.
Film, ki je dobil dva oskarja in tri nominacije, med drugim tudi za glavno žensko vlogo, je prišel v kinodvorane 5. oktobra 1961. Komaj enajst dni pozneje je bilo jasno, da se vrti uspešnica: v prvem tednu predvajanja je navrgel 178.000 dolarjev dobička. Končni zaslužek je bil štiri milijone dolarjev v ZDA in še bolj neverjetnih šest milijonov v evropskih kinodvoranah.
Zajtrk pri Tiffanyju, ki je nastal 15 let po izidu istoimenskega kultnega romana Trumana Capotea, je postal svetovna uspešnica tudi zaradi slavne “little black dress” – male črne obleke, ki jo Hepburnejeva nosi v najbolj prepoznavni sceni iz filma, ko stopi iz taxija s croissantom v roki, nosi velika črna sončna očala, ki zakrivajo velik del njenega čudovitega obraza, nize biserov okoli vratu in se zasanjano ustavi pred Tiffanyjevo izložbo. Malo črno obleko je za Audrey Hepburn ustvaril francoski modni ustvarjalec Hubert de Givenchy in je po izidu filma postala ena najpomembnejših oblek v zgodovini oblačenja 20. stoletja. Leta 2006 so pri dražbeni hiši Christie’s kopijo te obleke prodali za 932.187 dolarjev.
Hepburnejeva v vlogi mlade Holly Golightly hrepeni po bogatem in razkošnem življenju, sanja o draguljih in biserih kot veliko mladih žensk še danes pred izložbami trgovin Tiffany v luksuznih središčih po celem svetu.
Za ameriško podjetje predstavlja odprtje milanske trgovine izjemno veliko naložbo, saj so najemnine v središču mesta izjemno visoke, a po pozitivnem delovanju podružnic v Rimu in Benetkah so se odločili, da bodo še naprej vlagali v najbolj prepoznavne kraje evropskih mest. Raffaella Banchero, managing director Tiffany&Co. za Italijo in Španijo, je izjavila, da “je bilo leto 2016 izredno težko za vse, ki delajo na tem področju, vendar si podjetje, ki je končalo poslovno leto s 1,8 milijarde dolarjev dohodkov, ne sme privoščiti mirovanja, mora nadaljevati naložbe v srednje in dolgoročne načrte”.
Tako so pred milansko stolnico dragocenosti vzele prostor “poceni” hrani. Tiffanyjevi diamanti ne samo za zajtrk, ampak tudi namesto pizze in hamburgerja za kosilo: sicer bomo lačni, a gotovo lepo “okrašeni”!

 

Piše Katja Ferletič / Nove izložbe, v katerih se lahko zrcalimo in sanjamo o draguljih in eleganci Audrey Hepburn

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme