Taki smo (18)

Zadnjič smo se poslovili z grenkim okusom v ustih, saj si bo malokdo od nas lahko privoščil čudovito “Ultimate Family Suite” na največji potniški ladji na svetu in vsaj nekaj časa sproščeno preživljal v navidezni odsotnosti svojih otrok.
Če pa je potovanje z veliko ladjo že od nekdaj vaša skrita želja, morate varčevati, tako da si boste lahko privoščili vsaj skromnejše počitnice na ladji Costa Favolosa. Na voljo so počitniški paketi “The Official World-Fan-Cruise” oz. pet dni, med katerimi boste preživeli nešteto čudovitih trenutkov v družbi slavnega ameriškega igralca, mita za vse tiste, ki se spominjamo televizijskih nadaljevank iz 80. in 90. let, glavnega junaka, ki je z veliko eleganco slekel svoj črni usnjeni jopič in oblekel rdeče kopalke: govorimo seveda o Davidu Hasselhoffu. David je za vse nas nepozaben igralec, ki nam je dolga leta delal družbo s svojimi dogodivščinami v nadaljevankah Supercar in kasneje Baywatch, zato ga je avstrijska turistična agencija Geo Reisen povabila, da na Costi Favolosi zabava 600 srečnih oboževalcev, ki lahko uživajo ob njegovih koncertih (David zna namreč tudi lepo peti!), se z njim slikajo, poslušajo njegove intervjuje in čakajo na avtogram. Costa Favolosa se sicer med potovanjem ustavlja v čudovitih sredozemskih mestih, a gotovo bo razumljivo, če ladje ne boste zapustili, ampak skušali v polnosti izkoristiti vsako minutko v družbi vaše najljubše hollywoodske zvezde.
Če Davida Hasselhoffa prav ne prenašate, ampak radi poslušate dobro metal glasbo, vam svetujem “70000 Tons of Metal” – letni petdnevni festival metal glasbe, ki poteka na veliki potniški ladji, ki iz Miamija, na Floridi, doseže različne turistične destinacije na Karibskih otokih. Na vsakem potovanju nastopi na krovu od 41 do 60 glasbenih skupin, ki izvajajo različne vrste metal glasbe. Od prvega festivala leta 2011 se vsako leto na ladji zvrsti med 3500 in 5300 potnikov, vključno z ladijsko posadko. Za obisk festivala je dovolj rezervirati kabino: to vključuje obroke, brezalkoholne in negazirane pijače ter vstopnino za vse koncerte. Sprva sta bila ladijsko podjetje in posadka skeptična glede takega nenavadnega potujočega praznika, a zaradi nepričakovano prijaznih in olikanih gostov ter izjemnega finančnega uspeha celotnega festivala se je njihovo mnenje bistveno spremenilo.
Gotovo ni metal glasba prav za vse, še posebno ne za starejše osebe, ki hočejo mirno preživeti svoje počitnice. Vedno bolj pogosto se srečujemo z ljudmi določene starosti, ki se ne zadovoljijo s tednom dni na morju, ampak se odločijo in izberejo potniške ladje za stalno bivališče. Taki srečni upokojenci se obrnejo na specializirane spletne agencije, ki glede na njihove finančne zmoglivosti jim organizirajo različne vrste križarjenj in spremljajo od vsega začetka njihove pustolovščine z objavljanjem spletnih dnevnikov. Finančni stroški bivanja na krovu so povsem primerljivi s tistimi večine starejšim osebam namenjenih struktur na kopnem, med drugim so na ladji zagotovljeni odlična hrana, zdravstvena nega, čiščenje kabine in vsakodnevne dejavnosti ter zabava. Kdo ne bi tako preživel zadnja leta svojega življenja? Starejši gostje morajo sicer paziti, da se ne preveč izčrpajo, saj so večkrat zabave in izleti pravi tour de force in bi lahko bili usodni za njihovo zdravje.
Čeprav je ideja o križarjenju po navadi zelo romantična (misel nam takoj gre na praznovanja pomembnih življenjskih dogodkov, medene tedne in zabavo), se moramo vsekakor zavedati, da so potniške ladje prava mesta na morju, kjer se zgodi tudi veliko neprijetnih stvari. Z lahkoto se lahko npr. širijo nalezljive bolezni. Večkrat se ljudje neodgovorno odpravijo na potovanje, čeprav se ne počutijo najboljše, in tako okužijo še druge goste in člane posadke, ne vedo pa, da bodo morali brez primernega zavarovanja zdravniški pregled na krovu plačati in da je v primeru hujše bolezni prevoz s helikopterjem ali čolnom na kopno izredno drag. V primeru smrti na krovu ima vsaka ladja tudi ohlajene prostore, namenjene shranjevanju od enega do treh trupel, ki so nato prenešeni na kopno že v naslednjem pristanišču ali pa tam čakajo do konca potovanja. Družbe, ki so lastnice potniških ladij, in turistične agencije, nerade poročajo tudi o razširjenem pojavu med križarjenjem izginulih oseb: občasno kak gost ponoči pregloboko pogleda v kozarec in pade čez ograjo v morje, o njem pa ni več sledu in sorodniki ga zaman iščejo. Na krovu se večkrat zgodijo tudi samomori. Žal, se večkrat za te ljudi nihče ne zmeni in njihovo odsotnost opazijo šele na koncu potovanja, ko najdejo člani posadke zapuščeno prtljago.
Če nimate slabih namer, ste pozitivne osebe, zdravi, polni energije in ljubite žur, vam gotovo svetujem lepo potovanje s čudovito potniško ladjo. Vedite tudi, da turistične agencije večkrat ponujajo križarjenja “first minutes” ali “last minutes” po nižjih cenah. Tudi prejšnji teden so bile med “črnim petkom” ponudbe zelo ugodne: upam, da jih niste zamudili!

Piše Katja Ferletič / Če sanjaš križarjenje z veliko potniško ladjo, moraš nujno vedeti, da … (2)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme