Taki smo (17)

V Benetkah nimajo radi velikih, več kot 55.000-tonskih potniških ladij, še posebno ne, ko se te premikajo pred Trgom sv. Marka. O tem je govor že nekaj let, 16. novembra pa je Graziano Delrio, italijanski minister za prevoze in infrastrukture, izjavil, da je potrebno zaščititi vse arhitektonske in naravne značilnosti Beneške lagune. Zato bodo ladje plule po kanalu Malamocco in bile nato zasidrane v manj glamuroznem pristanišču v Margheri, kjer naj bi bil v kratkem zgrajen nov terminal: končno bodo lahko turisti s Trga sv. Marka imeli čudovit pogled na laguno.
Potniške ladje ne prinašajo nevšečnosti samo Benečanom, letos poleti so bili namreč tudi Palermičani na bojni poti, saj so ob najhujši vročini ostali brez vode. V dveh dneh je 7400 ton vode napolnilo rezervoarje ladij, ki so bile zasidrane v pristanišču v Palermu, in tako je veliko ljudi v stanovanjskih četrtih mesta ostalo brez vode v domači pipi. Novica se je takoj razširila po družbenih omrežjih in seveda sprožila val polemik. Družba Amap, ki skrbi za dostavo pitne vode v Palermu, se je morala zagovarjati, do težav je namreč prišlo zato, ker je večina italijanskih dežel lani zaradi suše razglasila krizno stanje in prepovedala izkoriščanje pitne vode v pristaniščih. Ostalo je samo pristanišče v Palermu, v katerega so priplule vse največje potniške ladje. Župan Leoluca Orlando je volivcem obljubil, da bo tudi on sprožil krizno stanje, v pričakovanju na to odločitev pa je družba Amap sestavila koledar z navedenimi dnevi in urniki, med katerimi bo potniškim ladjam dovoljeno črpati vodo. Kriznega stanja niso razglasili, ampak konec septembra je začelo deževati in problem je bil rešen.
Nedvomno prinaša prihod orjaških ladij in njihovih potnikov s seboj veliko nevšečnosti, a gotovo so vsi trgovci, gostinci in drugi, ki se ukvarjajo s turizmom, zadovoljni, ko pride v mesto naval turistov, ki kupujejo spominke, ročna dela, tipične lokalne proizvode in radi poskusijo tradicionalno krajevno kuhinjo. Če so turisti srečni, so zadovoljni tudi organizatorji turističnih pobud in seveda ladjarji, ki s tem služijo. Med velikimi družbami, ki imajo v lasti potniške ladje, bo kmalu nastopilo novo ime, in sicer Virgin Voyages oz. ime njenega lastnika Richarda Bransona. Branson je angleški podjetnik, ustanovitelj podjetja Virgin Group, ki ima v lasti več kot 400 družb in 5,2 milijarde dolarjev. Sir Richard Branson deluje na področjih glasbe, fitnesa, zavarovanj, kreditnih kartic, letalskih družb, avtomobilskih dirk, vesoljske industrije, od 31. oktobra pa tudi na področju potniških ladij z novim podjetjem Virgin Voyages. Tri nove velike potniške ladje bodo zgradili v italijanski ladjedelnici Fincantieri v kraju Sestri Ponente pri Genovi. Ekscentričen podjetnik se je med “coin cerimony” oz. med slovesnostjo, ko za srečo postavijo tri kovance v kos jekla, ki bo uporabljen pri gradnji ladje, z visokega žerjala spustil nad občinstvom in predstavniki italijanske uprave ter pristal na pisanem odru, s katerega je nagovoril prisotne. Branson obljublja, da se bo družba Virgin razlikovala od vseh ostalih in bo zato namenjala veliko pozornosti spoštovanju okolja. Vsaka ladja bo imela inovativen sistem za proizvodnjo energije z izkoriščanjem vse toplote, ki se bo sproščala na krovu, in najboljšo tehnologijo za znižanje porabe energije. Za izgradnjo treh 110.000-tonskih ladij, ki bodo lahko prevažale 2.700 potnikov in 1.500 članov posadke vsaka, bo moral Branson iz svoje bogate denarnice izvleči približno 2 milijardi evrov. Gradnja prve ladje naj bi se končala leta 2020, tedaj bo v vodstvo Virgin Voyages stopil podjetnik Tom McAlpin, ki se je že ukvarjal z ladjarstvom z družbama “The Word” in “Disney Cruises”, tokrat pa bo vodil družbo, ki ponuja samo križarjenja “adult-only”, torej samo za polnoletne osebe.
Ko bomo želeli peljati naše otroke na križarjenje, gotovo ne bo Virgin Voyages najbolj ustrezna izbira, če pa naš tekoči račun to premore, si bomo lahko privoščili potovanje na ladji “Royal Caribbean’s Symphony of the Seas”. Na tej ladji, ki je največja na svetu, bosta poleg veliko kotičkov za otroke na voljo tudi čudoviti luksuzni sobi “Ultimate Family Suite”, zgrajeni nalašč za najmlajše. Prisotni bodo tobogani, igrala, zid iz Lego kock in seveda zasebna 3D kinodvarna. Ko se bodo otroci “samoupravljali”, si bodo lahko starši privoščili toplo kopel v kadi Jacuzzi na terasi, dobro pijačo ali tekmo na biljard.
Sobo bomo lahko rezervirali od aprila 2018 dalje, torej imamo še dovolj časa, da prihranimo približno 41.000 evrov, ki so potrebni za sedemdnevno križarjenje po Sredozemlju. A brez skrbi: v ceno je vključena tudi 24-urna prisotnost osebnega strežnika.

Piše Katja Ferletič / Če sanjaš križarjenje z veliko potniško ladjo, moraš nujno vedeti, da … (1)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme