Taki smo (16)

Izraz vintage v slovenščini nima pravega prevoda, zato se bomo raje držali originalnega angleškega poimenovanja, ki pa izhaja iz stare francoske besede “vedenge” – odlično vino. Tako kot samo kakovostna vina, ki s staranjem pridobijo kakovost, barvne in okusne odtenke in postanejo s časom nekaj edinstvenega, pojmujemo z besedo vintage kvalitetne, rabljene, unikatne izdelke, in sicer take, ki imajo vsaj dvajset let in so bili narejeni med letoma 1920 in 1990, predmete izpred leta 1920 pa imamo za “antique”. Besedo vintage uporabljamo tako za oblačila in modne dodatke kot tudi za različne predmete: glasbene plošče, preproge, pohištvo, dekor, avtomobile …
Ko govorimo o modi, so bila rabljena unikatna oblačila vedno iskana, danes pa je povpraševanje po njih še bolj razširjeno. K temu so pripomogle tudi manekenke in filmske igralke, ki so v svojo garderobo vnesle vintage kose. Cenijo jih osebe vseh starosti: mlada dekleta segajo po mamini garderobi, starejše gospe pa iz naftalina poberejo plašč ali obleko, ki sta tam leta čakala na boljše čase.
Iskanje vintage izdelkov se je začelo že v sedemdesetih letih, ko je veliko mladih nosilo stara, rabljena oblačila kot simbol upora proti potrošništvu in kapitalizmu, a svet mode se takrat še ni zmenil zanje. Šele v devetdesetih letih se je povpraševanje po vintage drastično povečalo: na dan so prišli modni kosi živahnih barv iz šestdesetih let, vojaške srajce in škornji, a tudi bogato vezene srajčke in volnene kape, velika sončna očala, fularji, pasovi, torbice, nakit, stare kavbojke Levi’s. Odkar sta vintage izdelke priporočili tudi manekenka Kate Moss in modna ustvarjalka Stella McCartney, je vintage slog postal zelo moden in privlačen za mnoge oblikovalce ter modne ljubitelje. Ker se vsem verjetno najbolj vtisnejo v spomin čudoviti kosi z rdečih preprog, so tedaj tudi modni ustvarjalci začeli predstavljati na svojih defilejih nova oblačila, ki so nekako posnemala vintage kose – takim oblekam pravimo “retro”. Retro je nekaj, kar je narejeno nalašč za ljubitelje stila in vzdušja iz prejšnjih obdobij, vendar ne more biti ekskluzivno, saj so to predmeti, ki imajo v nasprotju s stilom vintage le pridih antičnega in jih lahko množično kupimo v velikem razponu velikosti in barv in so dober kompromis za ljubitelje preteklega stila v sodobni interpretaciji.
Originalni vintage je bil vedno idealna rešitev za tiste ljubitelje mode, ki se hočejo razlikovati od drugih in si želijo dragocenih, izbranih in kvalitetnih modnih kosov, ne da bi za to trosili velikih vsot denarja, saj te pogosto prodajajo po precej nižji ceni od podobnih modernih. Vintage oblačila imajo poleg nižje cene nešteto drugih dobrih lastnosti. Med temi je na prvem mestu dobra kakovost, saj so bila nekoč oblačila zasnovana z namenom, da bi se lahko nosila dolga leta in se celo prenašala iz roda v rod. Uporabljali so materiale izredne kakovosti in vzdržljivosti; žal veliko takih starih vrst tkanin danes ne proizvajajo več ali pa imajo nedosegljivo ceno. Modni kosi so bili dobro krojeni in sešiti na način, ki je omogočal kasnejše prekrojitve. Sešiti so bili obrtniško in z veliko pozornostjo do detajlov: krojači so uporabljali dragocene, nenavadne gumbe, ročno vezenje, čipke, kvačkanje, vezenje z biseri in druge podobne tehnike.
Danes so ljubitelji vintage mode po navadi ljudje, ki imajo veliko spoštovanje do preteklega: so kreativci, ki s kombiniranjem unikatnih oblačil si izbirajo svoj, povsem izvirni stil. Večkrat so tudi zbiratelji, ki raje kupijo modni kos za v svojo zbirko kot za nošenje in se nikakor nočejo prilagoditi pravilom sodobnega pojava fast fashion.
Če govorimo o luksuznem vintageu, je na prvem mestu znamka Chanel, katere torbice zo že dolga leta med najbolj zaželenimi vintage kosi. Sledijo ji pomembna imena, kot so Hermes, Gucci, Versace, Moschino, Christian Dior in Yves Saint Laurent. Vemo pa, da se zgodovina ponavlja in moda iz tega ni izvzeta: v vseh novih kolekcijah se najdeta kakšna ideja ali stil, ki se je pojavil že v preteklih obdobjih. Slavni modni ustvarjalci ponujajo nove, retro izdelke z vintage navdihom, predelujejo in modernizirajo svoje ikonične modne kose in jih spet tržijo. Pomembna ni več inovacija za vsako silo, ampak tudi gledanje nazaj in ovrednotenje preteklosti. Tudi modne hiše, ki delujejo na tržišču fast fashion, jih posnemajo in ustvarjajo retro izdelke za nižje cene, vendar samo v vintage oblačilih in modnih dodatkih najdemo originalno verzijo stila iz preteklega obdobja, ki ga v teh trgovinah gotovo ni.
Stil, ki si ga izberemo, vpliva na našo samopodobo in komunikacijo: ljudje, ki nosijo vintage oblačila, so ljubitelji, s svojim stilom sporočajo, da imajo nostalgijo po starih časih in seveda občutek za lepo. Prepričani so, da tako kot odlično vino, dobi tudi modni okus iz preteklosti novo moč s pridihom sedanjosti.

Piše Katja Ferletič / Pokukajmo v prihodnost skozi vintage sončna očala!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme