Taki smo (14)

Večkrat govorimo o tem, kako se v svetu mode stvari zelo hitro spreminjajo, nekateri predmeti že z novo sezono zastarijo, drugi gredo kmalu v pozabo, obstajajo pa vendar tudi modni kosi, ki so brezčasni, ki so na modnem seznamu vsako sezono, ki zaradi svoje priročnosti in neminljivosti vsako leto znova kraljujejo v omarah modnih poznavalk.
V muzeju sodobne ometnosti MoMA v New Yorku so 1. oktobra odprli razstavo z naslovom Items. Is fashion modern? – Predmeti. Ali je moda moderna? Postavitev prikazuje 111 modnih kosov, oblačil in dodatkov, ki so zaznamovali ne samo modo, ampak tudi kulturo in celotno družbo v 20. stoletju in ki so še danes sodobni. Razstava, ki jo je postavila italijanska arhitektka Paola Antonelli, se zgleduje po svoji predhodnici iz leta 1944, ki je imela naslov Are Clothes Modern? – So oblačila moderna? Takrat je MoMA prvič med svojimi pomembnimi umetnostnimi deli imel v gosteh oblačila. Kustos razstave Bernard Rudofsky je v polnem vojnem času vabil k razmišljanju tako o konformizmu kot o ekscesih in odvečnem. Razstava je bila tedaj priznanje pomembni vlogi, ki jo je moda sčasom prevzemala v družbi in kulturi.
Letošnja razstava se dotika drugačnih tematik: vabi k razmišljanju o sodobnem upodabljanju ženskega telesa, o globalizaciji in pomembnem doprinosu tehnologije k razvoju novih materialov. Fokus je na predmetih kot takih, na odnosu med oblačili in estetiko, kulturo, ekonomijo in tehnologijo in ne na pomembnih imenih modnih ustvarjalcev. Govorimo o oblekah, urah, čevljih, o predmetih, iz katerih je razviden družbeni razvoj zadnjih 200 let in ki so še vedno kultni kosi ženske garderobe.
Naj omenimo najprej majhno črno obleko, ki je postala slavna z igralko Audrey Hepburn in kako se je splošen simbolni pomen črne barve pri oblačilih spreminjal. V povojnem času je bila to barva žalovanja, kasneje pa so iz praktičnih razlogov bile tudi uniforme delavcev v tovarnah Ford črne, tako da je ta barva začela spominjati tudi na delo in tehnološki napredek. Leta 1926, po zaslugi madame Coco Chanel, pa je prvič postala črna barva sinonim za pravo eleganco. Njena črna obleka je na newyorški razstavi postavljena zraven modernih prototipov iz tehnološko inovativnih materialov, ki nas v mislih peljejo v prihodnost. To je samo primer o tem, kar lahko najdemo na razstavi. Imamo modne kose, ki so zelo vezani na znamko, kot so npr. kavbojke Levi’s 501, telovadni copati All Star in Nike, modrčki Wanderbra, druge pa, ki izkazujejo pripadnost določenemu narodu, kot so sariji in kefije.
Med kosi pomembnih modnih ustvarjalcev, ki so tako ali drugače zaznamovali določen trenutek v zgodovini, so krasne stvaritve visoke mode iz ateliejev Christiana Diora, Huberta de Givenchyja in Italijanov Armanija in Versaceja. Veliko je modnih dodatkov, kot so tudi znani Louboutinovi čevlji z rdečim podplatom ali tisti Manola Blanhika in Jimmyja Chooja, ki so zasloveli s televizijsko nadaljevanko, katere zgodbe se razvijajo prav v New Yorku, in pa kravat, plaščev in seveda torbic. Na razstavi si lahko preberemo tudi zgodovino predmetov in anekdote, zaradi katerih so postali slavni in si jih vse ljubiteljice mode želijo v svoji omari.
Pomembno poglavje je namenjeno Hermesovi torbici Birkin, o kateri kroži veliko legend, znana pa je še posebno tista, ki govori o Jean-Louisu Dumasu, pokojnem šefu Hermesa, in o tem, kako se mu je porodila ideja zanjo. Dumas je na letalu Pariz-London srečal igralko in glasbenico Jane Birkin, ki je skušala svojo torbo stlačiti v zgornji predal letala in ji je pri tem padla na tla, njena vsebina pa se je raztresla vsepovsod. Birkinova je pri tem izjavila, da še ne obstaja prava torbica zanjo, tako jo je Dumas nagovoril in skupaj sta narisala prototip perfektne torbice. Družina Hermes je od leta 1837 oskrbovala evropske kraljeve dvore z jahaško opremo, Dumas, ki se je s podjetjem začel ukvarjati leta 1978, je skušal znamko pomladiti z novimi izdelki in jo pripeljati na ameriški in azijski trg. Uspelo mu je s torbico Birkin, ki je postala eden največjih Hermesovih uspehov. Danes jo izdelujejo v štirih klasičnih velikostih, številnih barvah in materialih. Stane približno štirikrat več kot druge kultne torbice in je preglasila sloves prve znane Hermesove torbice, izdelane leta 1935, ki je naknadno dobila ime Kelly po monaški kneginji Grace Kelly. Kneginja si je leta 1956 z njo skušala zakriti nosečniški trebušček, zaradi česar se je torbica znašla na naslovnici revije Life.
Gotovo je veliko lažje dodati v svojo garderobo katerikoli drug modni kos, ki ga lahko najdemo na ameriški razstavi, kot pa ti dve torbici. Zelo verjetno imamo doma čevlje Dr. Martens, ortopedske čevlje, ki pa so postali simbol punk in grunge gibanja, ali pa majico polo Lacoste ali še telovadne copate Adidas.
Antonellijeva je dolgo časa pripravljala razstavo. Bilo je sicer skupinsko delo, pri katerem je sodelovalo veliko modnih kritikov, ustvarjalcev in zgodovinarjev. Nekaj je bilo tudi svetovalcev za indijsko in islamsko kulturo, ki so pomagali pri izbiri pomembnih etničnih oblačil. Od začetnih 500 znamenitih modnih kosov jih je tako sestavljena komisija zbrala končnih 111. Razstava, ki se razteza po celotnem šestem nadstropju muzeja, hoče prikazati vlogo, ki jo ima moda v kompleksnem sistemu, v katerega spadajo tudi kultura, tehnologija, politika in ekonomija.
Vse znamenite predmete si lahko ogledamo do 28. januarja 2018, torej smo še v času, da si kupimo letalske karte!

Piše Katja Ferletič / Razstava 111 pomenljivih modnih stvaritev

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme