Taki smo (11)

Že pred leti smo v ženskih kolekcijah najbolj slavnih modnih oblikovalcev zasledili prisotnost elementov, ki pripadajo po navadi moškim oblačilom: barvane naramnice, klobuki, blazerji, kravate in t. i. “Oxford” moški čevlji z vezalkami. Zdi se, da je “androgen” stil tudi letos zelo priljubljen.
“Mannish look” v modi naj bi predstavljal pretočnost med moškimi in ženskimi lastnostmi v današnjem svetu, ko se vedno bolj pogosto pojavlja vprašanje pripadnosti enemu ali drugemu spolu. Gotovo je, da se tak stil dobro prodaja in postaja zato konstanta na defilejih. Victoria Beckham, Ralph Lauren, Oscar de la Renta, Alexander Wang in še posebno Giorgio Armani oblačijo svoje manekenke v komplete preprostih in strogih oblik, tipičnih za moško garderobo. Na Armanijevem defileju so se celo prikazali moški in ženske, popolnoma enako oblečeni. Koncepta “on” in “ona” se stalno prepletata in nista več z lahkoto ločljiva: manekenke so suhe in nimajo več ženskih oblin, moški pa imajo naličene obraze, nosijo barvane fularje in torbice. Sam italijanski mojster pa trdi, da, medtem ko mora moški vsekakor ohraniti svojo moškost in ne postati smešna karikatura, si lahko ženska privošči večjo svobodo in se igra z različnimi elementi iz moške garderobe. Celo slavna mademoiselle Coco Chanel si je večkrat kaj sposodila iz omare svojega partnerja. Tudi ona je menila, da je ženska v hlačah in kravati lahko zelo očarljiva, moški v krilu in petkah pa je popolnoma smešen.
V zgodovini mode in kinematografije je bila prva predstavnica “androgenega” stila švedska igralka in hollywoodska zvezda Greta Garbo. V tridesetih letih se je Garbo rada “igrala” s svojo podobo in se oblačila v moška oblačila, ki so bolje prikazovala njeno močno osebnost in izjemni talent.
Greta Lovisa Gustafsso se je rodila 18. septembra leta 1905 v skromni stockholmski družini, v kateri je bil oče smetar, mama pa gospodinja. Kot otrok je bila izredno lepa, a melanholičnega in samotarskega značaja, samo na odrskih deskah se je počutila udobno. Kasneje, ko je obiskovala akademijo za gledališče, je prišla v stik s takrat že znanim režiserjem Mauritzom Stillerjem, ki jo je uvedel v svet filma. Greta je svoj priimek uradno spremenila v Garbo po imenu pomembnega madžarskega kralja iz 17. stol. Bethlena Gaborja. Že kot dvajsetletno dekle je spremenila tudi svojo podobo in se je na sceni večkrat oblačila v deška oblačila. Bila je predhodnica današnjega “mannish look”: na filmsko platno je prenesla revolucionarno prepletanje moške in ženske podobe. Prikazala se je kot oddaljeno, magnetično in izjemno senzualno bitje, ki je očaralo gledalce tako moškega kot ženskega spola. Njeno sodelovanje s Stillerjem ji je prineslo velik uspeh med občinstvom, a kritiki je niso podprli, šele ko je igrala v filmu Die freudlose Gasse avstrijskega režiserja Georga Wilhelma Pabsta, je zaslovela in podpisala pogodbo z ameriško filmsko agencijo MGM.
V Hollywoodu je bila redno deležna kritik na račun svojega zasebnega življenja. Čeprav je imela ljubezensko zvezo z ameriškim igralcem Johnom Gilbertom, se ni nikoli odločila za poroko, saj je imela odločen in neodvisen značaj in ni marala biti vezana na nikogar. Na vrhu svoje kinematografske kariere, stara komaj 37 let, se je po velikem neuspehu filma Two-Faced Woman, zatekla v svoje newyorško stanovanje, k svojim Renoirjevim slikam in mirnemu življenju. Tam je živela do smrti 15. aprila leta 1990, daleč od hollywoodskih luči. Vedno je ostala zvesta stilu, ki ga je sama ustvarila in ji je pripomogel, da je prišla do slave: nosila je moške klobuke, sončna očala in komplete s hlačami.
Če so Gretin stil, njene poze, gibi in obnašanje prešli v zgodovino filma in mode in nas še danes očarajo, je to zato, ker so že v tridesetih letih poosebljali nenavadno, svobodno lepoto, ki se ni prilagajala stereotipom. Danes v modi govorimo še o stalnem prelivanju med moškimi in ženskimi lastnostmi, vendar le-to nima le umetniškega namena, ampak večkrat hoče samo provocirati in prestopa zato meje dobrega okusa, ki dopušča potencialno revolucionarne elemente le v odmerjeni količini.

 

Piše Katja Ferletič / Evolucija “androgenega” stila: od elegance Grete Garbo do sodobnih ekscesov

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme