Taki smo (10)

V Savdski Arabiji imajo novega, mladega princa, 32-letnega Mohameda Bina Salmana, ki je lani predstavil svoj ambiciozni projekt “Vizija 2030” za posodobitev državne ekonomije in obenem zmanjšanje odvisnosti od petroleja.
Mohamed skuša svoji državi, ki je še vedno označena za eno izmed najbolj konservativnih islamskih držav, dati nov ugled. V svojem projektu namenja veliko pozornosti družbeni vlogi ženske v Savdski Arabiji, kjer je zaradi razširjenosti sunizma (najbolj stroge veje islama) še vedno zelo omejena. Le nedavno so ženske pridobile pravico glasovati ali biti izvoljene, a še vedno živijo pod strogim nadzorom očeta, bratov ali moža. Stopnja ženske zaposlenosti je izredno nizka, tako da jo princ namerava dvigniti od 21 % na 28 %. Ženske imajo nižje plače, saj opravljajo manj kvalificirane službe in ne smejo delati v istem uradu kot moški. Zaradi številnih vsakodnevnih težav se jih veliko odpove karieri in odloči, da bo ostalo doma.
Med težavami, s katerimi se morajo arabske ženske spopadati, je tudi prepoved vožnje avtomobila. Savdska Arabija je bila do pred kratkim še edina država na svetu, v kateri ženske niso imele pravice do vozniškega dovoljenja. Vozile so se lahko s šoferjem (seveda samo gospe iz bogatih družin) ali pa s sorodniki moškega spola. Vožnja je bila prepovedana iz najrazličnejših razlogov: naj bi bila tako nemoralna, da bi privedla do padca monarhije, naj bi škodila ženskim reproduktivnim organom, šejk Saad Al Hajry je celo izjavil, da ženske fizično sploh ne morejo voziti avtomobila, ker imajo v glavi le četrtino možganov. Šejkove besede so imele velik odmev na spletu in po arabskih družbenih omrežjih, na katerih je boj za pravico žensk do vožnje zelo aktualen, in tokrat so državni predstavniki končno ukrepali, tako da je bil v nekaj urah Al Hajry odstavljen.
Ženske se v Savdski Arabiji že od začetka devetdesetih let, po zalivski vojni, z manifestacijami in simboličnimi dejanji borijo za pravico do vozniškega dovoljenja. Veliko jih je bilo aretiranih, ker so si upale sesti za volan, izzivati državno oblast in seveda vse snemati in dokumentirati na spletu. Med najbolj poznanimi dejanji je tisto 32-letne Manal Al Sharif, ki je leta 2011 vozila avtomobil po cestah mesta Damman, medtem ko jo je prijateljica snemala s telefončkom. Ko sta video objavili na spletu, je Manal postala web-zvezda in je bila zato, ko jo je naslednjič policija ustavila, aretirana in je osem dni preživela v zaporu v izolaciji. Na prostost se je lahko vrnila šele, ko je podpisala dokument, v katerem je izjavila, da ne bo več kršila državnih predpisov. Seveda je Manal, ki je bila pred svojim dejanjem že razporočena, izgubila službo, stalno so ji grozili s smrtjo, njena družina jo je žalila in izobčila. Nazadnje se je odločila, da zapusti Savdsko Arabijo, svojega sina in družino in se preseli v Avstralijo. Manalina zgodba je pripomogla k temu, da se je gibanje za pravico savdskih žensk do vožnje “#Saudiwomendrive” ohrabrilo in končno prišlo do zmage: tudi v tej državi bodo od junija 2018 dalje lahko vse ženske po 40. letu vozile avtomobil!
Pozitivno novico je državna televizija sporočila istočasno s tiskovno konferenco v Washingtonu. Seveda bo do sprememb prišlo postopoma, saj ima savdskoarabska država še veliko organizacijskih težav, med drugimi še ne obstajajo avtošole samo za ženske, in policija bo morala slediti točno določenim pravilom vedenja, ko bo ustavila avtomobil z žensko za volanom, saj lahko ta govori samo z moškimi iz svoje družine.
Vozniško dovoljenje je izredno pomemben dosežek, saj je bila do leta 2011 vsaka ženska, ki ni upoštevala zakonov in so jo ustavili pri vožnji, kaznovana z bičanjem. Premikala se je lahko samo z javnimi prevoznimi sredstvi ali s kolesom, in tudi to samo v točno določenih predelih države in v spremstvu sorodnika moškega spola. Tudi po odobritvi zakona vsekakor ni mogoče spregledati, da so pravice žensk v islamskih državah še vedno zelo omejene. Kar se pa obravnavane teme tiče, si avtomobila same sploh ne morejo kupiti, tako kot ne morejo odpreti bančnega računa, na splošno pa je kršenje osnovnih življenjskih pravic pri ženskah še vedno v vsakodnevni praksi.
V Savdski Arabiji bo še dolga leta na milijone ljudi živelo brez svobode samo zato, ker pripadajo ženskemu spolu, v stalnem strahu in pod strogim nadzorstvom moških; ženske bodo še zaprte med domačimi stenami v čim globlji izolaciji pred svetom. Zato le počasi z evforijo, saj je pot do ženske emancipacije še dolga!
Dodelitev pravice do vozniškega dovoljenja je gotovo izjemno uspešna marketinška poteza mladega princa Mohameda Bina Salmana. Ta odločitev bo izboljšala podobo Savdske Arabije v svetu, a gotovo je to le eden izmed tisočerih korakov, ki so potrebni za enakopravnost žensk, drugače se bo tudi ta vojna izkazala za farso.

 

Piše Katja Ferletič / Je Mohamed Bin Salman res princ iz pravljice za savdskoarabske ženske?

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme