Srečanje z novim goriškim prefektom

Novi goriški prefekt Vittorio Zappalorto je 29. januarja zjutraj sprejel predstavnika Sveta slovenskih organizacij, predsednika Draga Štoko in Walterja Bandlja. Šlo je za vljudnostni obisk, ki je imel namen, da se prefektu predstavijo krovna organizacija, slovenska narodna skupnost v deželi in na Goriškem ter odprta in aktualna vprašanja.

Deželni predsednik Drago Štoka je prefektu podrobno predstavil SSO, načela in vrednote, na katerih deluje, kako je razdeljen na podlagi treh pokrajin, kjer je slovenska manjšina prisotna in katere so glavne institucionalne zadolžitve, ki jih opravlja v odnosu do Italije in Slovenije. Štoka se je dotaknil tudi vprašanja koncentracijskega taborišča v Viscu, ki ga obravnava vladno omizje v Rimu in mu sledi deželna vladna komisarka Francesca Adelaide Garuffi.

Pokrajinski predsednik Walter Bandelj se je pobliže dotaknil goriške problematike in izvajanja zakona 38/01, s posebnim poudarkom na uporabi slovenščine v javnosti in javnih dokumentih. Pri tem je izpostavil vprašanje sedeža zemljiške knjige, ki je bil vedno v Gorici, v zadnjih dneh pa se govori o preselitvi v Gradišče.

Prefekt Vittorio Zappalorto se je Štoki in Bandlju zahvalil za obisk. V nadaljnjem razgovoru je bil še govor o evroprojektih, ki potekajo med Italijo in Slovenijo in pri katerih sodeluje tudi SSO, ter o čezmejnem sodelovanju. Dogovorili so se tudi, da bo prefekt v mesecu februarju obiskal nekatere strukture, kjer poteka delovanje SSO ter včlanjenih organizacij in društev.

Deželni predsednik SSO Drago Štoka in pokrajinski predsednik Walter Bandelj pri prefektu Zappalortu

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme