Srečanje Društva poslovnih žensk Slovenije FAM

Slovensko deželno gospodarsko združenje in Zadružna kraška banka sta v četrtek, 13. septembra, imela v gosteh Društvo poslovnih žensk Slovenije FAM v dvorani ZKB na Opčinah. Prisotne je pozdravil direktor SDGZ Andrej Šik in zaželel vsem plodne medsebojne rezultate. Podpredsednik Zadružne kraške banke Alessandro Podobnik je poudaril posebnost te banke: “Smo bančna zadruga in prav zaradi tega nekaj posebnega. Naša dvorana je center kulturnega in ekonomskega dogajanja; tukaj potekajo prireditve, seminarji in projekti. Naša banka podpira vse, kar se snuje v tem prostoru, ker gledamo za dobrobit našega območja. Če hočemo omogočiti večji razvoj, je prav, da sodelujemo”.
Andrej Šik se je spomnil lanskega srečanja z društvom FAM v Ljubljani in se razveselil njegovega zanimanja za zamejsko gospodarstvo. Prav zato so priredili srečanje, da bi se gostom predstavila skupina podjetij SDGZ raznih strok s Tržaškega, z Goriškega in Videmskega, ki jih zanima vzpostavitev odnosov in poslovnega sodelovanja s podjetji v Sloveniji. Tako se odpirajo možnosti za pospešeno gospodarsko sodelovanje med slovenskimi podjetniki v Italiji in matično državo. Direktorica Inštituta za narodnostna vprašanja RS Sonja Novak Lukanovič je izrazila zadovoljstvo in se zahvalila glavni začetnici srečanj, Bredi Mulec iz Urada za Slovence po svetu in zamejstvu, saj so osebni stiki in spoznavanje pomembni za razvoj gospodarstva.
Sledil je prikaz desetih podjetij po abecednem redu. Divna Čuk je predstavila turistično agencijo Aurora viaggi, ki posluje že petdeset let in ima enajst slovenskih uslužbencev. Sledilo je podjetje za evroprojektiranje Euroservis srl d. o. o, ki je uradno nastalo leta 2004. Kristina Valenčič je dejala, da so njihove redne stranke predvsem javne ustanove, občine in pokrajine ter da krijejo vsa področja, od zdravstva do šolstva, kmetijstva, okolja, kulture in športa. Mateja Milost, direktorica svetovalnega podjetja Fimago d. o. o Nova Gorica, je predstavila strokovne izkušnje pri trženju in izvoznem svetovanju, saj podjetje pomaga izvozno usmerjenim podjetjem pri prodoru na tuje trge in iskanju partnerjev. Skupino KB 1909 predstavlja industrijsko podjetje Mipot, ki deluje na področju visokotehnološke elektronike. Pooblaščena upraviteljica Luciana Tomsič je podčrtala, da 80% poslovanja opravijo na italijanskem trgu, imajo pa razvito dobro mrežo tudi v Franciji in Nemčiji. Družinsko podjetje Liaison se ukvarja s kopalniško opremo, barvami, laki, gradbeništvom za industrijo itd. Elena Parovel pa je predstavila družinsko podjetje, in sicer že četrto generacijo, ki se ukvarja s prodajo olja in vina po Evropi ter je že 25 let distributor Laškega piva. Odv. Rado Race je prisotnim orisal delovanje odvetniške pisarne, specializirane za mednarodno poslovanje v Italiji, Sloveniji, Hrvaški, Srbiji, na Poljskem in Češkem. Na srečanju so spregovorili še inž. Marko Stavar za Servis d. o. o., storitveno podjetje za računovodski servis, Sergio Stancich za Zadružno kraško banko in Darko Bradassi za slovensko-italijanski spletni portal Slomedia.
Ob koncu srečanja so si gostje privoščili kozarec domačega vina Primoža Štoke s Krajne vasi. Kraški prigrizek so nudile gostilne Guštin iz Zgonika, Križman z Repentabra, Sardoč iz Devina – Nabrežine, Veto z Opčin, kavo je ponudil Qubik iz Zgonika, pršut prodajalna CONAD z Opčin, sladico in domači kruh pa pekarna Čok z Opčin. Vse dobrote so bile iz Okusov Krasa.
Metka Šinigoj

V dvorani ZKB na Opčinah

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme