Dežela FJk

Slovenščina in WhatsApp – od zibelke do družbenih omrežij

Slovenščina in WhatsApp – od zibelke do družbenih omrežij

Celodnevni posvet v Naborjetu

V petek, 6. novembra, je bil v Beneški palači v Naborjetu zanimiv celodnevni posvet z naslovom Slovenščina in WhatsApp – od zibelke do družbenih omrežij. Posvet sta soorganizirala celovška Krščanska kulturna zveza in ukovško slovensko kulturno središče Planika v sklopu koroške pobude Slovenščina v družini.
Tisto, kar ugotavljamo v zamejstvu v Italiji, ugotavljajo tudi v Avstriji in na Madžarskem. Zanimanje za učenje slovenščine v šolah narašča, istočasno pa upada število otrok z domačim znanjem slovenskega jezika. Za ohranjanje jezika je osrednjega pomena, da ga govorimo in da ga starši posredujejo. Na posvetu so razpravljali predvsem o odnosu, ki ga ima slovenščina z novimi oblikami komuniciranja, ki jih nudijo današnji mediji in ki so še posebej privlačne za mlajše. V dopoldanskem delu posveta je poseglo pet govorcev.
Po pozdravu Rudija Bartalotha in Martina Kuchlinga, ki sta nastopila v imenu organizatorjev, je prvi spregovoril Teodor Domej, dolgoletni strokovni nadzornik za slovenščino na srednjih in višjih šolah na Koroškem in sodelavec Znanstvenega inštituta v Celovcu. Opozoril je na asimilacijo kot prekinitev posredovanja jezika, ki naj bi jo odsotnost jezika iz šolskega sistema še pospešila.
Nato je znanstvena sodelavka na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in predsednica SKS “Planika” Nataša Gliha Komac govorila o socialnih, družbenih in družabnih omrežjih in opozorila na potrebo v jezikovno mešanih okoljih po spodbujanju sporazumevanja prek spleta v slovenščini.
Organizacijski tajnik pri Združenju slovenskih športnih društev v Italiji Martin Maver je predstavil raziskavo o jezikovni sestavi in angažiranosti mladih, ki obiskujejo šole s slovenskim učnim jezikom na Goriškem in Tržaškem, in špetrsko dvojezično šolo.
Sodelavca deželnega sedeža Rai za Furlanijo Julijsko krajino Loredana Gec in Peter Rustia sta pa predstavila dejavnosti Radia Trst A, in sicer s posebnim ozirom na oddaje iz Kanalske doline.
Razne primere dobro utečene prakse na terenu so nato v popoldanskem delu posveta predstavili Rudi Bartaloth iz Kanalske doline, Marina Cernetig iz Benečije, Luigia Negro iz Rezije, Marko Smole z dejavnostmi za registracijo (skupnega) slovenskega narečja v dolini Čabranke in zgornje Kolpe in še Željka Platzer Papič z avstrijske Štajerske, Valerija Perger iz Porabja in Miha Dolinšek s projektom Iskrica iz avstrijske Koroške.
Ob koncu letošnjega posveta so izrazili željo, da bi v prihodnjem letu izvedli tak posvet v kakem drugem zamejskem kraju. Letošnji posvet je v Kanalski dolini že obrodil sadove. Združenje Don Mario Cernet razpolaga zdaj z novo stranjo na Facebooku. Člani združenja so to željo pravzaprav že zdavnaj imeli v mislih. Uporabniki jo lahko najdejo tako, da vtipkajo ime Združenje/Associazione Don Mario Cernet in novo stran všečkajo. Če bodo stran všečkali, bodo potem po svojem profilu lahko izvedeli marsikaj o novih dejavnostih združenja in o dogajanju o Slovencih v Kanalski dolini nasploh. Člani Združenja Cernet razmišljajo tudi, da bi v bližnji prihodnosti ustvarili svojo spletno stran.

Luciano Lister

20.11.2015

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!