Slovenijo je lani obiskalo 2,3 odstotka več turistov

Slovenija je v minulem letu zabeležila za 2,3 odstotka več prihodov turistov kot leta 2011, število njihovih prenočitev pa se je v letni primerjavi okrepilo za 1,2 odstotka, v prvi oceni ugotavlja državni statistični urad. Medtem ko se je obseg prihodov in nočitev domačih gostov zmanjšal, se je obseg prihodov in nočitev tujih turistov povečal.
Število prihodov domačih turistov se je leta 2012 glede na leto pred tem znižalo za 3,5 odstotka, število njihovih nočitev pa za 4,9 odstotka. Število prihodov tujih turistov se je medtem okrepilo za 5,7 odstotka, število njihovih prenočitev pa za 5,6 odstotka.
Samo decembra lani pa so v slovenskih turističnih nastanitvenih objektih v letni primerjavi zabeležili 0,4 odstotka manj turistov, ustvarjenih pa je bilo za 1,6 odstotka več prenočitev.
Število prihodov in prenočitev domačih turistov se je v zadnjem mesecu minulega leta na letni ravni znižalo za 3,9 oz. 1,6 odstotka, medtem ko se je število prihodov in prenočitev tujih turistov zvišalo za 2,3 oz. 4,7 odstotka.
Tuji turisti so v Sloveniji v decembru ustvarili 52 odstotkov turističnih prenočitev. Največji delež prenočitev tujih turistov so prispevali turisti iz Italije (36 odstotkov), sledili pa so jim turisti iz Avstrije (12 odstotkov), Hrvaške (10 odstotkov), Nemčije in Rusije (oboji šest odstotkov) ter Srbije (pet odstotkov).
Največ prenočitev turistov, in sicer 40 odstotkov, je bilo v decembru zabeleženo v zdraviliških občinah. Po številu prenočitev so sledile gorske občine z 22 odstotki in obmorske občine s 14 odstotki. Občina Ljubljana je zabeležila 11 odstotkov vseh prenočitev turistov, druge mestne občine pa osem odstotkov.
V decembru je bilo zabeleženih največ prenočitev turistov v hotelih (72 odstotkov), sledila so apartmajska in počitniška naselja (osem odstotkov) ter kampi (pet odstotkov) turistov.
“Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo smo s podatki o turističnem prometu v letu 2012 zadovoljni”, je dejal generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo Marjan Hribar.
Rast prihodov in prenočitev tujih turistov po njegovih besedah beležijo iz večine ključnih in novih trgov slovenskega turizma. “Izjema je italijanski trg, vendar smo upad turističnega prometa s tega trga, ki se sooča s težko gospodarsko situacijo, tudi pričakovali”, je poudaril.
Hribar je pojasnil še, da so pričakovali tudi upad prihodov in prenočitev domačih turistov, a jim je uspelo ta upad s pravilno usmerjenostjo tržno-komunikacijskih aktivnosti nadoknaditi. Zaradi zavedanja pomena učinkovite promocije so na ministrstvu za krepitev prepoznavnosti Slovenije kot turistične destinacije odobrili štiri milijone evrov evropskih sredstev, večji del teh pa bo na voljo v letošnjem letu.
Direktor javne agencije Spirit Slovenija Boštjan Skalar je poudaril, da bodo nadaljevali razvoj in trženje slovenske turistične ponudbe, pri tem pa v največji meri izkoristili sinergije, “ki izhajajo iz zagotavljanja podpore slovenskemu gospodarstvu na usklajen, pregleden in celovit način”.

Z odzivom pristojnega ministrstva in Spirit Slovenija

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme