Slovenci v šestih mesecih poslali že 864 milijonov sporočil SMS

To predstavlja 20- oz. 27-odstotno rast. Uporabnikov mobilnega omrežja je bilo konec junija nekaj več kot 2,184 milijona oz. dva odstotka več kot konec junija lani. Od 2,184 milijona uporabnikov je bilo 80 odstotkov zasebnih uporabnikov, med vsemi pa je bilo 72 odstotkov naročnikov, kažejo podatki, ki jih je danes, 20. septembra, objavil državni statistični urad.

Uporabniki so sicer v drugem četrtletju poslali skoraj 441 milijonov sporočil SMS in skoraj 9,8 milijona sporočil MMS. To je 23 oz. 24 odstotkov več kot v drugem trimesečju lani. Zasebni uporabniki so poslali 91 odstotkov vseh sporočil SMS in 88 odstotkov sporočil MMS.

Operaterji so zabeležili več kot 962 milijonov minut ali več kot 16 milijonov ur odhodnega prometa iz mobilnih omrežij, kar je dva odstotka več kot v drugem četrtletju lani. Od tega so 73 odstotkov prometa ustvarili zasebni uporabniki. Domači promet je predstavljal 97 odstotkov, mednarodni promet pa tri odstotke.

Ves odhodni promet iz mobilnega omrežja se je v prvem polletju v medletni primerjavi povečal za dva odstotka.

Podatki statističnega urada medtem še kažejo na nadaljnje upadanje fiksne telefonije. V drugem trimesečju so operaterji zabeležili skoraj 252 milijonov minut ali skoraj 4,2 milijona ur odhodnega govornega prometa iz fiksnega telefonskega omrežja, kar na letni ravni predstavlja 13-odstotni padec.

V prvem polletju je bil ves odhodni govorni promet iz fiksnega omrežja za 12 odstotkov manjši kot v prvih šestih mesecih lani.

Konec junija je bilo na fiksnih lokacijah skoraj 779.000 telefonskih priključkov – 72 odstotkov jih je bilo v zasebni lasti (gospodinjstva). Med priključki je bilo 49 odstotkov takih, ki temeljijo na VoIP-tehnologiji; glede na drugo četrtletje lani se je število VoIP-priključkov povečalo za 10 odstotkov.

Za dostop do interneta se je konec junija uporabljalo skoraj 512.000 širokopasovnih priključkov, od tega je 86 odstotkov zasebnih uporabnikov (gospodinjstva). Več kot polovica je bilo xDSL-priključkov. Število širokopasovnih priključkov za dostop do interneta se je v primerjavi s koncem drugega četrtletja lani povečalo za štiri odstotke.

Uporabniki slovenskih mobilnih operaterjev so v prvih šestih mesecih leta poslali skoraj 864 milijonov sporočil SMS in skoraj 20 milijonov sporočil MMS.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme