Slan račun za slovenski telefon…

Slika slovenskega gospodarstva postaja vse bolj zanimiva, hkrati je tudi v nekaterih obrisih dokaj skrb vzbujajoča. Vlada Marjana Šarca je imela dobro leto miru na tem področju. Zaradi gospodarske konjunkture. Danes je slika drugačna. Pa ne samo zaradi ohlajanja globalnega gospodarstva. Pa tudi ne samo zaradi sporov z Levico. Nekaj iskric, ki bi lahko zanetile požare, smo zabeležili tudi pri večjih podjetjih, predvsem tistih, ki so v lasti države.
Vladne rošade že, a vendar…
Zadnjič smo spregovorili o stečaju Adrie airways. V zadnjem mesecu pa je bilo več primerov kriz v podjetjih, ki so stresle vlado. Predvsem gre tukaj izpostaviti dva. Govorimo o Telekomu in Petrolu. Tokrat se bomo posvetili telekomunikacijskemu velikanu. Najprej je treba seveda pojasniti, da v primerjavi z Adrio Telekom ne tvega žalostnega konca. Telekom je zelo donosno podjetje. In zato je tudi še vedno v rokah države. Pa čeprav je bilo, tako kot Adria airways, konec leta 2013 na vladnem seznamu za prodajo. Junija 2015 je bila država tik pred tem, da svoj večinski delež proda. Posel je bil sklenjen, a je naposled padel v vodo.
A poglejmo, zakaj je v tem trenutku Telekom Slovenije tako medijsko zanimiv. Dva dogodka sta bila posebej na udaru medijev. Prva je razsodba arbitraže, ki je Telekomu naložila plačilo kazni v višini 23 milijonov evrov. Druga vest, pri kateri je bil Telekom v ospredju, pa je bil odstop direktorja Matjaža Merkana le dobra dva meseca po njegovem imenovanju na čelo največje slovenske telekomunikacijske družbe. Uradno je šlo za odstop iz zasebnih razlogov, neuradno mediji pišejo o tem, naj bi Merkan ne bil kos nalogi. Merkanov korak nazaj je že drugi odstop z direktorskega mesta v pomembnih podjetjih v dobrem mesecu. Pred tem je bila na vrsti uprava Petrola, ki je odstopila, kljub temu da je njegov direktor Tomaž Berločnik le nekaj mesecev prej prejel nagrado “Menedžer leta”. Če je bilo jasno, da je bil Berločnik “odstopljen”, pa za Merkana te dinamike niso povsem jasne. Ni namreč znano, koliko sta ga k temu silila nadzorni svet in lastnik (država), oziroma ali je to bila res njegova odločitev. Dejstvo pa je, da sta vlada in Šarec v obeh primerih, torej pri dogajanju na Petrolu in Telekomu, v javnosti pustila ne preveč prepričljivega vtisa.
Rošade vlečejo vse vlade. Tako funkcionira politika v državno večinskih podjetjih. Posebej ko je šlo za zamenjavo pri Petrolu, je širša javnost dobila vtis, da so se stvari Šarcu izmuznile iz rok. Ni bilo namreč jasno, kdo je zahteval in dosegel Berločnikov padec. Šarec se je po medijih samo jezno odzival in iskal krivce med koalicijskimi partnerji. Pri Telekomu je bila sicer slika nekoliko drugačna. Premier se zaradi odstopa direktorja Telekoma ni tako vznemirjal, pa čeprav je mandat, ki se po dveh mesecih sklene z odstopom, vseeno dokaj nenavadna zadeva. Res je sicer, da je Merkana na direktorsko mesto imenovala prejšnja predsednica nadzornega sveta Telekoma, Tržačanka Lidia Glavina. LMŠ do nje ni nikoli kazal pretiranega navdušenja. Glavinova je v času Šarčeve vlade morala zapustiti mesto predsednice uprave SDH, zamenjali so jo tudi v nadzornem svetu. Nazadnje pa je odstopil še direktor Telekoma, ki ga je ona imenovala.
Precej več kot politično obračunavanje
Zakaj vse to navajamo? Ker je igra z imenovanji v družbah precej več kot preprosto politično obračunavanje med različnimi frakcijami. Telekom je to občutil na svoji koži. Le dobra dva tedna pred odstopom Merkana je namreč prišla na dan razsodba arbitražnega sodišča v Švici, ki je odločalo o sporu med Telekomom in grško družbo Antenna. Donedavna sta bili obe družbi delničarja slovenske firme Antenna Sl TV, ki upravlja televizijo Planet TV. Spor je nastal pri izstopu Grkov, ki so svoj 34-odstotni delež prodali prav Telekomu. Družbama pa ni uspelo se dogovoriti o ceni. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Odisejada slovenskega velikana Telekoma

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme