Skrivnosti britanskega prevzema

Na Koroškem se je prejšnji teden sprožil nevaren plaz, ki bi lahko imel zelo hude posledice za gospodarsko življenje slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Banka Reiffeisen se je odločila za prodajo edine slovenske banke na Koroškem. Gre za Posojilnico Bank, ki je nastala leta 2016 s spojitvijo 7 slovenskih posojilnic.
Prodaja in razrešitev uprave
Poglejmo zadnje dogajanje. Od leta 2017 je 95-odstotni lastnik Posojilnice Bank Reiffeisen. Ker sta obe banki osnovani na zadružništvu, je bil tedanji prevzem, ki ga bomo sicer nekoliko bolj osvetlili v nadaljevanju, precej naravna poteza. Zato pa se toliko bolj čudimo nenavadni in za zdaj še nepojasnjeni odločitvi, da bi avstrijski velikan na področju zadružništva zdaj slovensko banko rad prodal finančni družbi iz Združenega kraljestva. Ta odločitev je sprožila več reakcij v odnosih med lastništvom in vodstvom banke, zaradi česar se je nadzorni odbor Posojilnice Bank, ki ga obvladuje lastnik, odločil, da bo razrešil vodstvo, ki se ni strinjalo z zadnjimi potezami. Reiffeisen je namreč od uprave, ki jo je do nedavno vodil Felix Wieser, zahteval, naj zažene postopek preobrazbe slovenske banke iz zadruge v delniško družbo in naj hkrati začne postopek prodaje. Upravni odbor teh smernic ni želel uresničiti. Nekdanji predsednik Wieser je razloge za to pojasnil v pogovoru za televizijski dnevnik Rai TDD. Pri tem je navedel tri razloge. Upravitelji so po njegovih besedah odgovorni vsem članom in ne samo največjemu – Reiffeisenu. Pri tem je potrebno pojasniti, da je sicer Reiffeisen 95-odstotni delničar slovenske banke, a da ima ostalih 5 odstotkov kapitala v lasti kar 10 tisoč članov. Drugi razlog, ki ga navaja Wieser, je neupoštevana zahteva uprave, da naj se pridobi neodvisno izvedensko mnenje o utemeljenosti prodaje, ki naj ga izdela zunanja institucija. Tretji in najpomembnejši razlog pa je dejstvo, da uprava (pa tudi člani banke) ni dobila nobene informacije o kupcu, ki se zanima za slovensko banko. “Zaradi pomanjkanja ključnih informacij se uprava ni mogla odločiti za sprožitev postopka prodaje. To pa je pripeljalo do razrešitve naše uprave”, je še pojasnil Wieser.
Neznani Britanci
Kdo je kupec, ki naj bi se zanimal za slovensko banko, ni znano. Reiffeisen je napovedal le, da gre za finančno družbo iz Združenega kraljestva (torej naj ne bi šlo za banko). Ob tem se pojavlja več neznank: gre za družbo iz ene številnih davčnih oaz Združenega kraljestva (londonski City je že sam po sebi velika davčna oaza)? Ali v nekoliko drugačni različici dogajanja: gre za družbo, ki želi zaradi brexita preprosto imeti svojo postojanko v Evropski uniji? O tem se Reiffeisen še ni izrekel. Kaj pa glede nadaljnjega slovenskega poslovanja banke po prodaji? Tudi o tem ni veliko znanega. Zdajšnji lastnik naj bi v imenu novega napovedal, da bo Posojilnica Bank še naprej poslovala na področju bančništva, da bo centrala banke ostala v Celovcu in da bo ohranila poslovanje tudi v slovenščini, če bo to gospodarsko smiselno. Ravno ta formulacija je najbolj skrb vzbujajoča, ker dejansko pušča odprte vse možnosti. Kdo bo ocenjeval “gospodarsko smiselnost” poslovanja v slovenščini? Če te besede preberemo med vrsticami, lahko v njih vidimo dokaj pesimistično napoved za prihodnost slovenskega bančništva na Koroškem. K vsemu temu je treba dodati še pomembno dejstvo. Posojilnica Bank je zelo pomembna tudi za slovensko prosvetno in kulturno delovanje na Koroškem. Letno namreč podeljuje slovenskim organizacijam približno 300 tisoč evrov prispevkov.
Kako smo prišli do tega?
7 slovenskih posojilnic se je spojilo v Posojilnico Bank leta 2016. Takrat je bilo precej težav s kreditnim portfeljem banke. Problematičnih kreditov (pozor, to niso odpisi ali izgube) je bilo za okoli 150 milijonov evrov. Del teh kreditov se je v naslednjih letih v celoti “vrnil”, a leta 2017 je bila slika vse prej kot pozitivna. Po mnenju nekaterih poznavalcev naj bi sicer takrat del kreditov “nalašč” prejel prenizko bonitetno oceno. Sledila je namreč nujna zahteva po dokapitalizaciji. To operacijo je izvedel Reiffeisen, ki je leta 2017 vstopil v Posojilnico Bank s 73 milijoni evrov in s 95-odstotnim lastniškim deležem.
kil

Posojilnica bank, edina slovenska banka na Koroškem, na pragu prodaje

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme