Dežela FJk

Še nerešena nekatera ključna vprašanja

Še nerešena nekatera ključna vprašanja

Pripombe župana Berre glede nove Gorske unije Nediških dolin

Čeprav bo Gorska unija Nediških dolin stopila v veljavo z zamudo od šestih mesecev do enega leta, je Terski statut po besedah župana občine Fojda, Cristiana Shaurlija, tako rekoč pripravljen.
Nasprotnega mnenja je prvi občan Tipane Elio Berra, ki pušča odprta še nekatera ključna vprašanja, ki jih predstavljamo v tehle vrsticah.
Lokacija njenih uradov, ki naj ne bi bili le v glavnem mestu Fojda, ni zadovoljiva. Morali bi biti razpršeni po območju, da bi lahko zagotovili “maksimalno bližino občanom”, kot piše v statutu. Berra je prepričan, da bi dobronamerne besede lahko postale kruh samo, če bi urade postavili v občini Bardo in Tipana, ki sta bili v “stari” Gorski uniji Ter edini resnično “gorski” občini. Navaja nadalje demografske podatke iz gorskih občin t. i. pasu C, ki od sedemdesetih let kažejo dramatičen padec. Po njegovem mnenju rešitev ni bila v preobrazbi Gorskih unij v gorske občine, temveč bi jo lahko iskali v spremenjeni figuri novih predsednikov te institucije, ki naj “ne bodo navadni občinski upravljalci, ampak pravi menedžerji, ki bodo kos izvajanju investicij in projektov”.
Prvi občan Tipane poudarja še, da bo potrebno natančneje definirati vsoto finančnih sredstev, ki naj bi jih po 25. členu statuta prispevale občine, nezadovoljiva je tudi rešitev, ki predvideva, da predsednika novonastale Unije volijo izključno župani. Ob tem so trije finančni revizorji za pet občin, ki sestavljajo Gorsko unijo Nediških dolin, povsem pretirana in potratna izbira. Statut napačno enači gorska in nižinska območja, kar kvarno vpliva na ohranjanje kulturnih in identitetnih specifik predvsem v višje ležečih krajih, pozitivno pa lahko pospremimo odločitev, da bo poimenovanje uradno trijezično: italijansko, furlansko in slovensko.
Župan Tipane Elio Berra bo svoje pripombe v naslednjih dneh poslal sosednjim kolegom.

07.12.2012

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!