Razcvet izvoza podpira gospodarsko rast Kitajske

Kitajska je bila lani edina izmed večjih držav na svetu, ki je imela določeno gospodarsko rast. Država je s strogimi ukrepi večinoma obvladala koronavirus in poleti se je življenje nekoliko normaliziralo. V drugem lanskem polletju pa je zunanja trgovina spet zacvetela in danes prispeva k okrevanju domačega gospodarstva.

Vrednost izvoza kitajskega blaga se je tudi v prvih dveh mesecih letos povečala, k temu je prispevalo predvsem povpraševanje po elektronskih izdelkih in tekstilu, prav tako pa tudi po zaščitnih maskah. Vrednost uvoza pa je bila za 22,2 odstotka večja kot v januarju in februarju 2020 skupaj. Analitiki kot enega od razlogov za nenavadno visoko rast zunanje trgovine navajajo nizko primerjalno osnovo v začetku lanskega leta, ko je Kitajska po izbruhu pandemije sprejela stroge omejitvene ukrepe in zaprla tovarne.

Zaradi nihanj, ki jih povzroča kitajsko novo leto, ki pade enkrat na januar, drugič na februar, Kitajska podatke o zunanji trgovini vedno prikazuje za oba meseca skupaj. Letos številna podjetja proizvodnje niso ustavila niti med novoletnimi prazniki in so izvozna naročila izpolnila prej. Vrednost izvoza kitajskega blaga se je v prvih dveh mesecih letos povečala za 60,6 odstotka.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme