Goriška

Prvi v spomin na Andreja Frandoliča

Prvi v spomin na Andreja Frandoliča

Demnigovi tlakovci spomina tudi v Doberdobu

Andrej Frandolič je bil družinski mož in oče, ki sta ga nerazumna ihta sovraštva in človeška iracionalna hudobija konec leta 1944 iztrgali domačim in ga odvedli v eno od najbolj krutih “tovarn smrti”, v Dachau. Frandolič je bil doma iz Doberdoba, kjer se je rodil leta 1899. Kot najstnik in mlad fant je torej preživel že prvo svetovno morijo in kasneje več kot dvajsetletno obdobje fašizma. Omožil se je s sovaščanko Marijo Jarc – Korenjavko, skupno sta zaživela na domačiji ženine družine – pri Korenjavčevih, ki je danes na Tržaški ulici v Doberdobu. V zakonu so se jima rodili štirje otroci, Frandolič pa se je v času najhujšega nacifašističnega pritiska pridružil partizanom. Natančneje je to bilo takoj po padcu fašističnega režima, 8. septembra 1943. Boril se je v kraškem bataljonu. Nemci so ga zajeli dobro leto po pridružitvi partizanom, 12. oktobra 1944 in ga od tam odpeljali v Dachau. Frandolič je v nečloveških pogojih preživel le nekaj mesecev. Umrl je 1. februarja 1945.
Življenjska zgodba Andreja Frandoliča je ena izmed približno 11 milijonov zgodb, ki bi se jih morali spominjati vsako leto ob Dnevu spomina (in seveda vseskozi). Zelo pogosto pa so te življenjske zgodbe malo poznane in celo prezrte. V Doberdobu pa se je celotna vas v prejšnjem tednu s posebno slovesnostjo spomnila na enega od svojih sedemnajstih deportirancev, ki so umrli v koncentracijskih taboriščih (v naslednjih letih bodo podobne slovesnosti priredili še za ostale). Pobuda tlakovcev spomina oziroma kamnov spotike (v nemškem originalu stolperstein) je nastala prav s ciljem obujanja spomina in opozarjanja na gorje, ki ga je prestalo človeštvo v tridesetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja. Nemški umetnik Gunter Demnig je začel omenjeni projekt leta 1997. Od takrat je položil več kot 56 tisoč tlakovcev spomina v 21 državah. Umetnik izdeluje medeninaste spominske ploščice, ki jih položi na cementne kocke. Te nato vgradi v tla pred zadnjim domom, v katerem je žrtev živela svobodno. Na ploščico vreže ime deportiranca, leto njegovega rojstva, datum in kraj deportacije in datum smrti.
Dne 23. januarja je Demnig vgradil prvi kamen spotike tudi v Doberdobu. Dogodek je organiziral SKD Hrast, v sklopu niza prireditev ob 50. obletnici delovanja, v sodelovanju z združenjem VZPI oziroma njegovima sekcijama iz Doberdoba (poimenovana je po Jožetu Srebrniču) ter Dola in Jamelj. Pri pobudi je sodelovalo tudi vsedržavno združenje deportirancev ANED. Pokroviteljstvo pa je ponudila občina Doberdob. Občutene slovesnosti se je ob lepem sončnem vremenu udeležilo precejšnje število vaščanov. Prisotne je uvodno nagovoril Cristian Lavrencic, predsednik društva Hrast. Orisal je življenjsko pot Andreja Frandoliča, predstavil projekt Stolperstein ter izrecno poudaril simbolno vrednost “kamna spotike”, postavljenega na pločnik pred domačijo Korenjavčevih, ki naj bo v prvi vrsti v opomin vsem mimoidočim. Doberdobski župan Fabio Vizintin se je zavzel za odločno držo proti vračanju ideologij sovraštva in smrti, ki so krojile prvo polovico 20. stoletja, v naš vsakdanjik. Prisotnim je spregovoril tudi predsednik doberdobske sekcije VZPI Mario Lavrenčič, ki je naštel vse doberdobske žrtve v koncentracijskih taboriščih. Teh je bilo 17, med drugo svetovno vojno pa je življenje izgubilo skupno 74 Doberdobcev. Že pred Lavrenčičevim posegom je kamen spotike najprej blagoslovil doberdobski župnik Ambrož Kodelja, v tla pa ga je položil sam umetnik. Ganljiv trenutek so po polaganju tlakovca zaokrožili najprej dijaki tretjih razredov nižje srednje šole iz Doberdoba, ki so prebrali svoja razmišljanja o temi Dneva spomina in pomena svobode. Program je z judovsko-romunskim napevom sklenil harmonikar Aleksander Ipavec.
Društvo Hrast v sodelovanju s sekcijama VZPI iz Doberdoba ter Dola in Jamelj ter z združenjem ANED napoveduje, da bo v prihodnjih letih postavilo kamne spotike še pred domovi ostalih šestnjastih doberdobskih deportirank in deportirancev.
kil

01.02.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!