Gospodarstvo

Prodaja avtomobilov v Italiji na katastrofalno nizki ravni!

Prodaja avtomobilov v Italiji na katastrofalno nizki ravni!

Prvič pa je sedanja finančna ter gospodarska kriza grobo načela tudi prodajo avtomobilov v Nemčiji in drugod po Evropi.

Italijanski avtomobilski trg pred kolapsom, poročajo tiskovne agencije te dni.
 

Prodajalci novih avtomobilov v Italiji bijejo plat zvona, saj padanju prodaje ni videti konca. Avgusta so v primerjavi z enakim obdobjem lani saloni prodali kar za 20 odstotkov manj vozil, v prvih osmih mesecih leta pa je prodaja upadla že za prek 25 odstotkov.

Prodajalci avtomobilov zaradi izjemno slabega avgusta – po ocenah enega od združenj koncesionarjev Federauto je trg na ravni izpred 50 let – vlado pozivajo, naj organizira srečanje koncesionarjev in sprejem ukrepe, ki bodo oživili trg.
V Federautu opozarjajo, da je tehnična vlada z namenom stabilizacije javnih financ močno posegla v dohodke gospodinjstev, še posebej z novimi ali višjimi davki ter trošarinami, zaradi česar niti izjemni popusti na nove avtomobile za kupce niso več privlačni.
Če so lani do avgusta avtomobilski saloni prodali 1,2 milijona vozil, so jih letos nekaj več kot 980.000. Italijanski domači velikan Fiat pri tem ni nobena izjema – prodaja njegovih vozil se je do avgusta zmanjšala za dobrih 20 odstotkov, zato so v nekaterih obratih že zmanjšali proizvodnjo, poročajo italijanski mediji. Kljub temu Fiat ohranja svoj delež na domačem trgu, ki znaša slabih 30 odstotkov. Prvi mož Fiata Segio Marchionne nad razmerami sicer ni presenečen.

“Prilagajanje trga je v celoti skladno z napovedmi. Avgust je bil sicer grd mesec. V celem svojem življenju še nisem videl tako nizke številke,” je Marchionne po poročanju STA komentiral avgustovske rezultate.
Na srečo za Fiat dobre novice medtem prihajajo z brazilskega trga, kjer so avgusta zabeležili najboljše proizvodne in prodajne rezultate v 36-letni zgodovini. Avgusta so prodali 98.000, izdelali pa 82.000 avtomobilov, s čimer ima Fiat dobrih 24 odstotkov tržnega deleža v tej državi.

Kriza pa je zajela tudi avtomobilski trg v Nemčiji.

Avtomobilski trg v Nemčiji je dolgo kljuboval negativnemu trendu v EU, sedaj pa je po ocenah strokovnjakov dokončno zašel v krizo. Prodaja se je avgusta občutno znižala že drugi mesec zapored. Število prodanih osebnih avtomobilov v Nemčiji se je namreč znižalo za skoraj pet odstotkov na okrog 226.500.
S skupno 2,1 milijona prodanih novih avtomobilov med januarjem in avgustom je prodaja prvih osmih mesecev leta od tiste v enakem lanskem obdobju nižja za 0,6 odstotka.
 
Predsednik nemške Zveza avtomobilske industrije Matthias Wissmann je v Berlinu ocenil, da je branža pred velikimi izzivi. Avgustovski padec namreč sledi junijskemu, ki je prav tako dosegel skoraj pet odstotkov. S tem se je nakazal jasen trend, ki čaka avtomobilski trg največjega evropskega gospodarstva.

“Boj na nemškem tržišču je postal težji,” ocenjuje Wissmann. Kljub padcem pa združenje pričakovanja za celoletno prodajo avtomobilov v Nemčiji ohranja nespremenjena pri 3,1 milijona prodanih vozil.

Medtem številke, ki se nanašajo na izvoz nemških avtomobilov, še naprej kažejo pozitivno sliko. Izvoz nemških osebnih vozil se je avgusta okrepil za odstotek na 284.400. Na letni ravni je zabeležena stagnacija, prav tako pri proizvodnji. “Kljub temu si ne delamo nobenih utvar: še posebej južnoevropski avtomobilski trgi ostajajo več kot zahtevni,” poudarja Wissmann.

Avtomobilski trg v EU je že več mesecev v fazi upadanja. Še posebej v kriznih državah, kot sta Španija in Italija, je povpraševanje močno upadlo.

V tako težkih razmerah sicer danes, 4. septembra,  Volkswagen predstavlja najnovejšo različico svojega golfa. Predstavitev se bo odvila zvečer v Berlinu.

Golf je eden najbolj prepoznavnih nemških izvoznih proizvodov zadnjih desetletij. Prvega golfa je Volkswagen na trg poslal leta 1974, od takrat pa jih je prodal več kot 26 milijonov.

 

04.09.2012

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!