Prejeli so prvo nagrado: bravo, fantje!

V torek, 24. oktobra 2017, so s kratkim filmom Taste your culture trije dijaki iz zadnjega letnika klasičnega liceja Primoža Trubarja v Gorici osvojili prvo nagrado na natečaju “Longobardi 1.0”, o katerem smo že spregovorili z režiserjem Alexandrom Faganelom.
V nedeljo, 22. oktobra 2017, zvečer so Danijel Bukovec, Sebastian Zamaro in Alexander Faganel odpotovali v Rim, kjer so ostali do torka zvečer z ravnateljico Elizabeto Kovic in podravnateljem Petrom Černicem.
Vprašali smo jih, kako so se počutili ob prejetju nagrade.
Sebastian:Res sem upal, da bomo nagrajeni, nisem pa pričakoval, da bomo prejeli prvo nagrado. Vsi trije smo bili zelo angažirani pri tem projektu in prav zato sem vesel in ponosen na delo, ki smo ga opravili na začetku junija. Ko so na končni prireditvi dodelili prvo nagrado našemu filmu, sem se obrnil in pogledal Alexandra, ki so se mu orosile oči in naju je objel, mene in Danijela. Mislim, da je ta nagrada pomembna za nas, ne samo zaradi njene prestižnosti, ampak tudi zato, ker smo mi trije s svojim delom v Rimu predstavili naš licej in večkrat pozabljeno zamejstvo.
Alexander: Tudi sam sem zelo vesel zaradi prejete nagrade in ponosen sem na svoja dva sodelavca in prijatelja, ki sta mi pomagala tako pri tehničnih zadevah kot pri igranju. Ta nagrada je sicer že druga v roku enega meseca, to pomeni, da sem že drugič šel v Rim. Upal sem, da bom prejel kako nagrado, nisem pa pričakoval prve nagrade, saj sem bil po eni strani zelo živčen, po drugi pa poln pričakovanj. Čeprav so mi misli tavale k Langobardom, sta me Sebastian in Danijel pomirila in mi pomagala, da sem se oddahnil. Zelo sem bil osredotočen na nagrajevanje, in ker sem preveč razmišljal o rezultatu, sem ponoči zelo slabo spal. Ko pa sem vstopil v dvorano Spadolini, sem se opogumil, a napetost je ostala. Prisotnih je bilo veliko ljudi, našo šolo in nas pa so predstavili kot zadnje, pri tem pa so poudarili dejstvo, da smo šola s slovenskim učnim jezikom. Začeli so klicati nagrajence, dokler ni ostala le prva nagrada; spet sem bil razdvojen: del mene je komaj čakal, da pokličejo moj filmček, drugi pa je obupal in (napačno) uvidel, da nagrade ne bo. Ko so pa dodelili prvo nagrado nam, sem vstal in objel Sebastiana in Danijela in šel na oder brez sape in sem skoraj jokal od veselja. Zame, kakor je že povedal Sebastian, je največji dosežek ta, da sem s svojo zmago zabeležil prisotnost slovenske manjšine v Italiji.
Danijel: Iskreno povedano, sem že na začetku pričakoval nagrado, saj nas je bilo finalistov sedem in z Alexandrom in Sebastianom smo lahko že prej pogledali posnetke drugih finalistov, ki so bili bolj akademski in sad šolskega projekta, medtem ko je bil naš bolj kinematografski in spontan. Kljub temu, ko smo prišli v dvorano Spadolini, sem bil zelo živčen med čakanjem na podelitev nagrad, saj je bilo okoli mene veliko ljudi, v določenem trenutku pa so začeli dodeljevati nagrade in sem se zbal, da ne bomo prejeli nobene. Kasneje pa, ko je član komisije razjasnil kriterije ocenjevanja in torej tudi motiviral prvo nagrado, sem razumel, da bomo nagrado le dobili, in to prvo. Zelo sem bil olajšan, ko so izjavili, da je naš posnetek zmagal, in obenem začuden, trenutek pa je bil za vse tri zelo doživet.

Luka Paljk

Gorica / Trije naši višješolci nagrajeni v Rimu za kratki filmTaste your culture

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme