Gospodarstvo

Pomembne priložnosti za vinogradnike

Pomembne priložnosti za vinogradnike

Spomladanski vinski sejmi

Čeprav se pivske navade v Italiji bistveno spreminjajo in je poraba vina v zadnjem desetletju precej upadla, se je za kar 12 odstotkov povečal izvoz italijanskih vin, za katera narašča povpraševanje v raznih evropskih državah, predvsem pa v Združenih državah Amerike, a tudi v Rusiji in na Kitajskem ter Japonskem. Zato je za vinogradnike iz Furlanije Julijske krajine, med njimi pa tudi iz Brd in s Krasa, pomembno, da lahko nastopijo na nekaterih sejmih. Tak sejem je bil na primer pred nekaj dnevi v Düsseldorfu v Nemčiji. Na vinskem sejmu Prowein, ki velja za najpomembnejši tovrstni vinsko-tržni dogodek severno evropskih dežel, je letos v deželnem razstavnem prostoru svoja vina ponujalo kar 44 vinarjev (lani 16). Sicer je na tem sejmu nastopilo 3400 podjetij iz 51 držav.
V tem tednu od nedelje, 7., do srede, 10., pa je potekal najpomembnejši italijanski vinski sejem v Veroni, se pravi 47. izvedba sejma Vinitaly, za katerega je znano, da uživa velik ugled tudi na evropski in svetovni ravni. Na njem je svoja vina predstavljalo kar 4.200 vinarjev iz 20 držav.
Tudi letos je Vinitaly priložnost, da svoje vino italijanskemu in svetovnemu trgu predstavijo tudi naši vinogradniki tako z Goriškega kot tudi s Krasa. Tako je to prisotnost potrdil v četrtek na novo izvoljeni predsednik konzorcija vin z zaščitenim poreklom DOC Collio-Kras, se pravi Robert Prinčič iz Gradiškute, ki je tudi povedal, da se bo sejma v Veroni udeležil še z nekaterimi drugimi člani tega konzorcija, ki ima svoj sedež v Krminu.
Sicer so na tiskovni konferenci o letošnji prisotnosti deželnih vinarjev na sejmu Vinitaly, ki je bila minuli petek, 5. aprila, na sedežu deželnega odborništva za kmetijstvo v Vidmu, povedali, da se je letos v Veroni predstavilo 208 vinarskih podjetij iz Furlanije Julijske krajine. Približno polovica le-teh je svoje steklenice predstavila v razstavnem paviljonu, ki ga je v paviljonu št. 6 uredila deželna agencija za razvoj podeželja ERSA, ostali pa so nastopili samostojno ali v sklopu konzorcijev.
Podobno so se odločili tudi vinogradniki s Krasa in iz Brega, ki so pred dobrim mesecem ustanovili svoje samostojno vinogradniško društvo. Ti so se letos odločili, da predstavijo svoja vina med pobudami, ki jih organizira generalna direkcija za promocijo prehrambene kakovosti pri italijanskem ministrstvu za kmetijske dejavnosti. Tako je v ponedeljek, 8. aprila, na tem prizorišču kraška in brežanska vina širši italijanski, tudi strokovni javnosti, predstavil znani tržaški sommelier Dennis Metz. Kot zanimivost pa lahko dodamo, da so nekateri slovenski vinogradniki s Krasa in iz Brd, ki svoje vinograde obdelujejo in negujejo po načelih biološkega kmetovanja, svoja vina predstavljali tudi na vinskem sejmu VINI-VERI, se pravi na sejmu biološko pridelanih vin, ki ga sočasno z Vinitaly prirejajo v bližnjem mestecu Cerea v Venetu.
Na konferenci v Vidmu so predstavili tudi vrsto prireditev, na katerih so in bodo tudi v prihodnjih mesecih predstavljali vina z vseh deželnih vinorodnih območij. Sam deželni odbornik za kmetijstvo Violino pa je poudaril pomemben premik v nastajanju nove povezovalne ustanove na vinogradniškem področju, se pravi deželnega konzorcija šestih dosedanjih konzorcijev za zaščito vin. Ob tem gre poudariti, da ta načrt podpira tudi deželno združenje vinarskih zadrug. Doslej k tej pobudi iz raznih razlogov ni pristopil Konzorcij za zaščito vin DOC Collio–Kras.
Novi skupni konzorcij, ki se bo imenoval DOC Friuli ali DOC Friuli Venezia Giulia, postaja stvarnost, saj se v teh dneh začenja postopek za registracijo in priznanje te nove stvarnosti tudi v Rimu oziroma v Bruslju, saj je temeljni dokument, se pravi nov deželni pravilnik, že podpisalo 36% vseh vinogradnikov raznih deželnih vinorodnih območij. Med njimi je največ članov raznih vinarskih zadrug, kar potrjuje visoko zavest o tem, da v slogi je moč in da je tudi za preboj deželnega vinarstva potrebno ustvariti čim boljše sodelovanje med posameznimi konzorciji na ozemlju, ki bodo itak ohranili vse svoje pristojnosti in specifično vlogo pri zaščiti krajevnih vin in značilnosti.
Kot je poudaril predsedujoči odboru za DOC Friuli Giorgio Badin, bo ta nova stvarnost tudi v prihodnje odprta vsem vinogradnikom, ki bi radi sodelovali. Dejstvo pa je, da se v naših krajih spreminjajo pivske navade in da morajo zato tudi vinogradniki in vinarji spremeniti svoje poglede in ponuditi tržišču vina višje kakovosti, vina, ki bodo namenjena pitju ob jedi, v restavracijah in ne stoje pri točilni mizi. Mnogi vinogradniki so ta premik že naredili in stremijo po čim višji kakovosti svojih vin.
Vinska sejma v Veroni in Cerei to potrjujeta, slovenski vinarji so v obeh primerih povsem zasluženo deležni velike pozornosti.
Marko Tavčar

13.04.2013

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!