Gospodarstvo

Pipistrel kljub krizi lani z 20-odstotno rastjo prodaje

Pipistrel kljub krizi lani z 20-odstotno rastjo prodaje

Uspešno ajdovsko podjetje

V ajdovski družbi Pipistrel so lani zabeležili 20-odstotno rast prodaje in dosegli okoli devet milijonov evrov prihodkov, je za STA povedal direktor Ivo Boscarol. Ob tem so ustvarili okoli 900.000 evrov čistega dobička ter zaposlili večje število ljudi, tako da skupno zaposlujejo 80 delavcev.
“Poleg tega smo zaključili tudi več pomembnih projektov”, je povedal Boscarol in med njimi naštel uspešen razvoj novih letalskih modelov, kot sta Alfa Trainer in Panthera, ter let okoli sveta Matevža Lenarčiča.
Letalo Pantera, ki ga bodo serijsko začeli izdelovati šele ob zaključku gradnje novih proizvodnih prostorov v Gorici, je že lani postalo letalo leta po izboru letalskih medijev. Boscarol sicer napoveduje, da bo po zaključku vseh “zemeljskih” testiranj Panthera poletela že v tem mesecu.
“Pripravljamo se na vstop na kar nekaj novih trgov in ne le v Italijo, pač pa tudi na druge celine, vendar o tem še ne bi želel govoriti”, je še povedal direktor in solastnik uspešnega slovenskega podjetja.
Kljub temu da je letalo Alfa Trainer hit v ZDA, ajdovsko podjetje tja še vedno ne more izvažati svojih letal iz Slovenije, ampak preko italijanskega podjetja. Prav zato so se pred leti odločili za gradnjo nove proizvodne hale ob goriškem letališču na italijanski strani slovensko-italijanske meje. Drugi razlog so bili po Boscarolovih besedah ugodni pogoji, ki so jim jih ponudili zaradi oživljanja manjšega letališča ter ugodnih klimatskih pogojev.
Čeprav je bil začetek gradnje v Gorici napovedan že za letošnji februar, se je zapletlo zaradi dolgotrajnih postopkov, saj so morali po razminiranju zemljišča ob letališču poskrbeti še za nepričakovano čiščenje prostora različnih azbestnih ostankov. “To pa traja, saj smo morali zaradi nenačrtovanih aktivnosti spremeniti določene stvari v projektu ter opraviti redesing objekta”, je še dejal Boscarol.
Začetek proizvodnje Panthere, ki naj bi ga iz Ajdovščine prenesli v Gorico, načrtujejo šele leta 2016. “Zato se nam z gradnjo ne mudi, do začetka serijske proizvodnje letal pa bo zagotovo zgrajena”, je dejal.

05.05.2013

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!