Občina Devin-Nabrežin / Še o 5. Koridorju

Hladna prha nad fronto odpora zopr gradnjo hitre železnice na Krasu je tokrat prišla s strani tržaške občinske uprave, ki podpria gradnjo visokohitrostne trase z železniškim predorom, dolgim 9 kilometrov, pod območjem zahodnega Krasa.

Sklep občinskega odbora župana Cosolinija preseneča samega devinsko-nabrežinskega župana Vladimirja Kukanjo, ki je v sredo, 18. julija, na prireditvenem prostoru pred občino prisostvoval odprti seji urbanistično-okoljske občinske komisije, na kateri so sodelovale organizacije in odbori, ki se borijo proti sporni gradnji. Župan je v zadnjih časih že večkrat poudaril, da so načrtovalci v nov načrt dejansko štiri dosedanje projekte po odsekih združili v enega samega. Podzemska trasa hitre železnice je tako na območju devinsko-nabrežinske občine začrtana, kot je bila v prejšnjem načrtu. Progo naj bi speljali ob Medji vasi in med Vižovljami in Cerovljami.
Propadla je potemtakem varianta, ki je poskušala s prenosom trase na severnejši predel občine proti meji s Slovenijo omiliti vsekakor še vedno prehude učinke za teritorij.
Devinsko-nabrežinska občina ima čas do 26.julija, da izreče svoje mnenje o vplivu na okolje podzemske visokohitrostne železniške proge in njenega odseka Ronke-Trst-Divača. Kukanja računa, da se bo občinski svet v kratkem soglasno opredelil proti načrtu RFI, kot se je že enotno opredelil v času županovanja predstavnika desne sredine Giorgia Reta.
Deželna uprava, ki je z družbo RFI sopodpisnica dokumenta o presoji učinkov na okolje (VIA) za novo železnico, je namreč pred kratkim posredovala občinski upravi zadnjo različico načrta Italijanskih železnic in zahtevala, naj občinska skupščina v roku 30 dni izda svoje mnenje. Dežela ima ogenj za petami, saj v primeru zamude tvega, da bo izgubila evropske prispevke za financiranje izvršnega načrta.
Obsežno dokumentacijo (ki jo sestavljajo skoraj 300 strani tehničnih podatkov, na desetine map, grafičnih prikazov, projekcij) sta uprava in komisija za urbanistiko in okolje že proučili, njihovo mnenje pa je negativno.
To je v uvodnem delu razprave odprte seje urbanistično-okoljske občinske komisije izpostavil njen vodja, občinski svetnik SEL Maurizio Rozza. “Naša presoja se ne spušča v polemiko glede strateške prednosti celotnega načrta 5. koridorja, po načelu za ali proti. Mnenje, ki smo ga iznesli, prprosto potrjuje negativne učinke, ki bi ga ta poseg imel na občinskem področju, zlasti v zvezi z onesnaževanjem podzemnih vodotokov Timave, ki zagotavljajo vodno oskbo našemu teritoriju in tudi bližnji Sloveniji”, je dejal in spomnil, da imajo občani možnost ugovarjati načrtu vse do 19. avgusta. Sledila je razprava, na kateri so posegli predstavniki odborov in organizacij s Tržaškega, Furlanije in Veneta: vsak je s svojega zornega kota izrazil negativno stališče do načrta, ki bi prizadejal ogromno škodo kraškemu področju in njegovi gospodarski in kmetijski dejavnosti.
IG

Žal se stališča že kresejo

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme