Novo večnamensko središče za Slovence

Slovenci v Benečiji bodo kmalu razpolagali z novim in funkcionalnim večnamenskih središčem v poslopju nekdanje Gorske skupnosti v Špetru, v katerem začasno domujejo tudi nekateri razredi dvojezične šole. “Formalno naj bi šlo za etnografski muzej in kulturni center krajevne slovenske narodne skupnosti, že na prvi pogled pa je vsem jasno, da gre za sodobno zamišljeno strukturo, ki bo obogatila dejavnosti in ponudbo širšega prostora Nadiških dolin”, je poudaril deželni svetnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec, ki si je pred dnevi ogledal delovišče in se seznanil s potekom del.
”Gre za skoraj štiristopetdeset tisoč evrov vredno investicijo, ki jo skoraj v celoti krije deželni prispevek v višini 400.000 evrov iz 20. člena deželnega zaščitnega zakona št. 26 iz leta 2007, preostalih približno 47.000 evrov pa prihaja iz sklada za gorato območje”, je deželnemu svetniku Gabrovcu pojasnil funkcionar Gorske skupnosti Ter, Nadiža in Brda Miha Coren, ki je spremljal gradbena dela. Novo večnamensko središče bo potrebno uokviriti in koordinirati s ponudbo, za katero že danes skrbijo slične strukture zlasti v Špetru in Čedadu.
Deželni svetnik se je pozanimal tudi o stanju dvojezične šole, ki še vedno deluje razpršeno in v prilagojenih prostorih same Gorske skupnosti. Pogovor je nanesel na postopek izvajanja deželnega zakona o preustroju Gorskih skupnosti, ki se v videmski pokrajini spreminjajo v Zveze goratih občin, in na dodeljevanje sredstev iz sklada za gorata območja. “Pri obeh vprašanjih beležimo vrsto hudih kritičnosti, na kar smo iz opozicijskih klopi tudi v Deželnem svetu in v rednih stikih s pristojnimi odborniki in funkcionarji večkrat zaman opozarjali, ” je še povedal Gabrovec, ki ga še zlasti skrbi počasna in mestoma še nedorečena ustanovitev naslednikov Gorskih skupnosti. “Ob vsem tem moramo še posebej skrbeti, da bodo nove Zveze občin brez oklevanja prevzele štafetno palico starih goratih institucij tudi na področju zaščite in promocije slovenskega jezika in krajevnih narečij”, je še dejal Gabrovec. Na sedežu Gorske skupnosti se je Gabrovec o tem med drugim pogovarjal tudi z njenim trenutnim vodjo Giuseppejem Sibauom, o delovanju tamkajšnje Lokalne akcijske skupine-GAL Torre Natisone pa z direktorjem Guglielmom Favijem.

Obisk deželnega svetnika SSk Igorja Gabrovca v Špetru

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme