Niti redbull ji ne more dati več kril

Nekoč so v Sloveniji govorili o družinski srebrnini. To so bila večja državna podjetja, ki so prinašala dodano vrednost. Potem je leta 2009 prišla kriza. Bila je zelo huda. Razgalila je klientelistični sistem delovanja, ki je svojo krono imel v bankah. Kriza pa je povozila tudi številna paradna podjetja. Dolgi val takratnih učinkov se občuti še danes, kljub temu da se je kriza formalno sklenila leta 2014.
Finančni vampirji iz davčne oaze
Odmeven je primer Adrie Airways. Slovenska letalska družba, ki je bila od leta 2016 v lasti sklada 4K Invest (njegovi lastniki so Nemci), je neslavno propadla. Slovenija s tem izgublja potencialno pomembno gospodarsko in logistično oporno točko. Letališče na Brniku bodo zdaj “zasedli” drugi operaterji. Slovenija pa ne bo imela več svoje prepoznavne blagovne znamke. Vlada se seveda že pogaja in razmišlja o ustanovitvi novega “državnega” letalskega podjetja, najbrž v sodelovanju s tujim partnerjem. Oktobrska razglasitev stečaja Adrie Airways pa je bilo samo “de facto” formaliziranje stanja, ki je bilo bolj ali manj vsem na očeh že dalj časa. In kdo nosi odgovornost za to situacijo? Najbolj preprost in najbolj logičen odgovor je seveda: lastnik. Torej, sklad 4K Invest. O tem ni dvoma. Predvsem zato, ker je omenjeni sklad obljubljal določene sanacijske ukrepe, deloval pa je dejansko v povsem drugo smer. Še spomladi so njegovi nemški lastniki obljubljali dokapitalizacijo Adrie s sredstvi ruskega zasebnega investitorja. Od tega ni bilo nič. Oktobra je zgodba žalostno propadla. In Adria je šla v stečaj.
Javnost se je tako začela hudovati nad Nemci (tujim lastnikom), ki je finančno izčrpal in zavrgel slovenskega letalskega prevoznika. V splošni zavesti je torej tuj lastnik brezčutno pokopal pomembno slovensko gospodarsko realnost. V primeru sklada 4K Invest ta rekonstrukcija, čeprav poenostavljeno, celo drži. Gre za sklad, ki se pred tem ni ukvarjal z letalstvom. Gre za sklad tveganega kapitala. Gre za sklad, ki ima svoj sedež v davčni oazi Luksemburg. Gre za sklad, ki je imel ob nakupu Adrie samo 25 tisoč evrov osnovnega kapitala. Isti sklad, ki je bil lastnik Adrie, je z letalskim prevoznikom sklepal svetovalne pogodbe. To je najbolj šolski primer zakonitega postopka izčrpavanja podjetja z odtujevanjem finančnih sredstev.
Pa še več: kupnina za Adrio (državno letalsko družbo), ki jo je odštel 4K Investment, je bila takrat reci in piši samo 100 tisoč evrov (!!!). Država pa je ob predaji družbe Nemcem za popotnico “podarila” še dokapitalizacijo v višini 4 milijonov evrov.
Zgražanje je torej povsem na mestu …
Predzgodba z mačehovsko državo …
Da pa bolje uokvirimo celotno zgodbo, je morda primerno pogledati nekoliko bolj nazaj. Da dobimo jasnejši okvir o odgovornostih. Zakaj je vlada prodala Adrio? Osnovni razlog je bil ta, da se je letalski prevoznik znašel na seznamu 10 podjetij, namenjenih privatizaciji, ki ga je nekdanja premierka Alenka Bratušek obljubila Evropski komisiji, zato da bi Bruselj odobril državno finančno pomoč za reševanje prezadolženega bančnega sektorja leta 2013. Da je bila med podjetji na prodaj tudi Adria, najbrž ne bi smelo biti preveliko presenečenje. Slovenija se je hotela na tak način rešiti hudega bremena, ki so ga na plečih nosili davkoplačevalci. Da, prav ste razumeli. Adria Airways je bila že takrat, ko je bila še v rokah države, podjetje na robu bankrota in brez prave perspektive. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Odgovornosti za prizemljitev Adrie airways

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme