Naturopatski nasveti (464)

Piše: Erika Brajnik

Tradicionalna evropska zelišča in njihova zdravilna moč

Ko ni bilo še interneta, se je znanje prenašalo iz roda v rod, mame so učile sinove in hčere o moči in učinkovitosti zelišč in kako si z njimi pomagati. Kako kamilica potolaži želodec, kako ajda pomaga ob krčih in zateklih nogah, kako timijan krepi živčni sistem, kako trpotec krepi pljuča idr.

To znanje je bilo dragoceno, ker se je prenašalo iz roda v rod, skupaj s krajevnimi običaji, ljubeznijo. Predvsem pa je takrat človek verjel v moč narave, ker jo je poznal, to pa je naravi dajalo moč, jo napajalo. Ko je človek to počel, se je avtomatsko povezoval z njo, tudi v duhovnem in duševnem smislu.

Novi evropski zakon veleva, da se o moči tradicionalne medicine ne sme govoriti v zdravstvene namene. Tako boste na spletu ob ajdovem čaju dobili opis, da so ga po tradiciji uporabljali Angleži in potem nobeden več, kar je čista laž in zavajanje. Taki človeški normativi odvzamejo moč človeku in naravi, odpirajo pa pota umetni inteligenci in virtualnemu svetu, ki je daleč od humanosti in človeške narave.

Pomnite, zakoni človeka se lahko kršijo, zakoni narave pa ne, prej ali slej se plača krvavi davek za njihovo kršitev.

Ko se človek odtuji od narave in njene moči, ko je ne spoštuje in se k njej ne zateka, izgubi svojo naravo, svojo humanost. Tudi naravna tableta je tableta, ni narava. Človek mora posegati neposredno do zelišča in narave, saj je samo tam vitalna energija, tam je moč: torej česen, ne česnova tinktura, bezeg, ne bezgov sirup, trpotec, ne trpotčev čaj. Kako bo znal človek to uporabljati, če nikjer ne bo pisalo, zakaj je to dobro? Ne bo, ker ga ne bo nihče naučil; zavezan bo tableti, ker znanja ne bo imel! Vse ti lahko vzamejo, samo znanja ne!

V moji knjigi Otroci, starši in starostniki so zbrana slovenska zelišča, opisana je njihova moč skozi tradicijo, duhovna in duševna moč zelišč, kot so jo nekoč poznale naše babice. Naj to znanje nikdar ne zamre!

Iščimo zdravje!

www.saeka.si

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (473)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (475)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (471)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (476)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme