Na stopnicah (32)

Piše: Jernej Kurinčič

Prodajanje zdravja

Februarja nas že ime meseca spominja, da se bomo kakšno jutro prebudili z zamašenim nosom ali vročino. In zato je še okrepljena ofenziva, ki na današnjega človeka preži na vsakem koraku: vsi nam hočejo prodati – zdravje.

Nekateri oglašujejo svoj izjemni vpogled v življenjske navade, slog in disciplino – vstajaj ob 4h zjutraj in jej samo sveže nabrano korenje … puf, dočakal boš sto let. Najnovejša knjiga, svetovna uspešnica, razkriva skozi stoletja čuvane skrivnosti skupnosti menihov v gorskem Karabahu, kjer nihče nikoli ne zboli.

Drugi so izvedenci za razne zadeve, ki nam škodijo in “razvijajo” na tisoče zadev, da omilijo posledice: ubožec, saj vemo, da ne moreš nehati kaditi, ampak če boš pri kajenju uporabljal naše nevtronske filtre, se ti ni treba bati za zdravje. Brez skrbi pijte tudi najbolj onesnaženo vodo z našimi filtri – ne samo, da iz vode odstranijo škodljive snovi, vodo celo revitalizirajo, tako da se počutite, kot da vedno pijete iz gorskega potočka. Po obilnem obroku vzemite našo tableto in ne bo vas tiščalo.

Najbolj priljubljeno je seveda področje starostnih težav – dandanašnji se je vendar vse do groba treba delati, da smo sveži, mladostni, pri močeh in vitalni. Nič ne sme ovirati našega bivanjskega zaleta! Nič nas ne more ustaviti! Praktično za vsako starostno težavo obstaja vsaj sto raznih ponudnikov s takimi ali drugačnimi čudežnimi rešitvami, seveda so vse “požegnane” od zdravnikov.

Posebna panoga so rešitve “brez kemije” in “natur” – to področje si verjetno zasluži svoj lastni zapis. Hudobni farmacevti prodajajo neke laboratorijske zvarke, mi pa vam damo vse, kar ponuja mati narava, in to brez vseh običajnih komplikacij, ki se jih gre “uradna medicina”. Če pripravek prihaja iz Andov ali kakega tihomorskega otoka, toliko bolje.

Svoj odstavek si v tem zapisu vsekakor zaslužijo tudi razne “duhovne” metode: ponavadi jim teče misel nekako tako, da v resnici ni bolno naše telo, pač pa duh, srce, notranjost. In ko bomo tam naredili red, bo tudi v telesu kar čez noč vse OK. Red pa naredimo tako, da se do podrobnosti ravnamo po kakšni knjigi – ali pa sledimo nekemu “modrijanu”.

Morda bo kdo užaljen, a tudi “uradna medicina” sploh ni imuna na tržne principe. Tako medicina kot farmacija sta tudi posel – in ravnotežje med poslom in resnično pomočjo človeku je včasih precej žalostno. Ali pa če si pogledamo zdravstvene zavarovalnice, sploh čez lužo … Ljudje bankrotirajo, ker si zlomijo roko. Zdravnik je pogosto prisiljen odkloniti za pacienta optimalno obravnavo in nekaj na hitro predpisati, da se znebi simptomov: zavarovalnica mu omejuje število napotitev k specialistu in mu krajša čas, ki ga lahko nameni pacientu. Takšne razmere v zdravstvu so pravzaprav sploh krive, da se ljudje vedno znova sploh oprijemajo raznih “alternativnih metod”. Ne da stvari ne bi delovale, pač pa se ljudje naveličajo, da jih obravnavajo kot predmete. Če se od nekod prikaže kdo z dovolj sladkim jezikom in pravim nosom za šibke točke posameznika, mu bo v imenu zdravja lahko prodal skorajda vsako neumnost. Ker smo na tem področju pač res občutljivi; lahko gre vse drugo res po maslu, tebe pa boli glava, in nimaš od vsega tega uspeha čisto nič. Torej čudovita “tržna niša” za vsakovrstne zvitorepce.

Ključni problem je seveda v tem, koliko te vsakovrstne metode zares pomagajo, in to celostno pomagajo. Koliko morda ne samo ublažijo posledice ali pa dajo lažen občutek, ki ga po principu placebo nato pripišemo ozdravljenju. Koliko celo očitno škodujejo. Glede tega sem vedno znova zgrožen nad raznimi zdravilci, guruji in voditelji, pa tudi prodajalci raznih pripravkov – z levo roko nametavajo razne nasvete in recepte, sploh pa se ne zavedajo, da lahko množice njihovo vzvišeno nakladanje stane življenja – ali vsaj zdravja. Saj, razumem, prijetno je fantazirati in s tem vsem dajati lep občutek. Čudovito je ljudem dajati upanje. A demonsko je ljudem krasti čas, energijo in možnosti, ki bi jih lahko porabili, da bi morda lahko preobrnili tok svoje bolezni, in to samo v imenu dobička ali ugleda. Poznam ravno dovolj medicine, kemije in fizike, da sem vedno znova besno zgrožen nad nezaslišanimi poenostavitvami, na podlagi katerih se ljudem ponavadi prodaja njihovo zdravje. No, včasih pa vseeno pomislim: če si pa tako neumen, potem si pa to zaslužiš. Imej svoj Revitan in “kitajsko medicino”. Bolj iz obupa kot iz privoščljivosti. Vmes pa nočem nehati postavljati vprašanj, da se razkrinkajo novodobni Tartufi.

Preberi tudi

Na stopnicah (119)

Na stopnicah

Na stopnicah (119)

13.01.2024
Na stopnicah (133)

Na stopnicah

Na stopnicah (133)

20.04.2024
Na stopnicah (137)

Na stopnicah

Na stopnicah (137)

18.05.2024
Na stopnicah (138)

Na stopnicah

Na stopnicah (138)

25.05.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme