Na stopnicah (17)

Piše: Jernej Kurinčič

Pomagaj si sam

Znanka je prebrala novo uspešnico. To se redno dogaja na približno pol leta: vsa je vznemirjena, kar žari. Navdušeno razlaga, kako zelo se “najde v njej”, in jo priporoča naokrog. Da ji odgovarja na pomembna vprašanja in ji spreminja življenje. Nekateri se njeni misijonski vnemi prizanesljivo nasmihajo, drugi se tudi sami zakopljejo med te strani. Vedno znova tudi sam naletim na knjigo (članek, video, spletno stran, skupino …), ki obljublja, da bo poslej pa vse drugače. In ne bom lagal, da me marsikdaj ni zavedlo; verjetno imam kje še vedno vsajeno katero od teh idej.

Danes človek gleda nase kot na posameznika, nekakšnega borca proti svetu. Silno skeptičen je do vseh inštitucij. Sumničavo v ozadju družbenih pobud in sistemov vidi zgolj finančne interese ali pa slo po oblasti. Ne želi biti anonimno kolesce v sistemu. Življenje hoče držati v svojih rokah in o njem samostojno odločati. Alergičen je na to, da bi ga kdo imel za ovco.

Zato z veseljem sprejme knjigo (ali si odpre kak drug medij), ki trdi, da lahko končno vzame življenje v svoje roke. Da smo odkrili zelo enostaven recept, ki bo vse obrnil na glavo: shujšal boš, uredil težave v zakonu, hitro okreval po poškodbi, premagal raka, na novo spoznal vero … Na podlagi mamljive predpostavke, da se je komu posvetilo nekaj, kar se ni posvetilo še nikomur v zgodovini. Včasih tudi utemeljeno na bolj ali manj resni znanosti in raziskavah.

Ampak poznam zelo malo ljudi, ki bi se pozdravili ali si uredili življenje na podlagi knjig za samopomoč. Pravzaprav nikogar. Poznam pa jih veliko, ki so jih – vsaj začasno – zmešale. Skoraj ugonobile. V ozadju je pravzaprav kar srhljiva zakonitost, da večina gradiv za samopomoč ljudem ne govori resnice o njih, pač pa tisto, kar si želijo slišati. Tudi pandemija je pokazala, kako smo ljudje bistveno manj razumna bitja, kot smo si predstavljali – kako hitro nam ogroženost in strah zmešata pamet. Ljudje ne bodo množično kupovali knjige, ki jim bo govorila, da je v življenju treba predvsem po pameti delati, po možnosti z veseljem, in se imeti rad, predvsem pa precej potrpeti. Tudi zato, ker se jim zdi, da to že vedo. Neverjetno mikavno pa bo zanje vzeti v roke knjigo, ki jim ponuja ovinek mimo teh precej napornih postavk: da bi obogateli, ne da bi delali; da je nekdo drug kriv, da nisem srečen; da je konec s potrpljenjem in moram udariti po mizi; da moram za prave odnose uporabiti pravo tehniko … Lepo je biti žrtev, ubožček in miljenček. Lepo je, da mi kdo – pravzaprav čisto na pamet in počez – reče, da “mam to”, da zmorem. Nekatere stvari si tako želimo verjeti o sebi, da bomo takoj pritrdili, da so resnične – in nekaterih trdih resnic o sebi ne bomo pripravljeni sprejeti in bomo jezni na druge, če nam jih bodo povedali. V resnici se ljudje neverjetno hitro začnemo braniti, da nekaj o nas ni res. Ali pa, ko se srečamo s težko informacijo o sebi, sebe prepričujemo, da to že dobro vemo in da ni nič novega – pa čeprav bi nam lahko ključno spremenilo življenje in pogled nanj. Knjige za samopomoč jemljemo v roke, priznajmo, ne da bi se res toliko česa dobrega naučili, pač pa da bi se potolažili. Ali celo kje našli izgovor za svojo slaboumno, krivično ali strahopetno držo. Poznam kar nekaj primerov le-tega, včasih zelo bolečega: rabelj se je s pomočjo kakšne take pop knjige za samopomoč lahko kar naenkrat prikazal kot žrtev – ne le drugim, pač pa sebi. In s tem se pač dela nepopisna škoda. Zato je dobro, ko me kakšen članek ali knjiga “nagovori”, zelo strogo razmisliti, ali me res spreminja ali pa me samo boža na posebno prefinjen način.

No, pa še nekaj je, tudi na tem področju nismo imuni na “čehljanje ušes”. Poznam kar nekaj ljudi, ki letajo od ene do druge ideje, od ene do druge knjige … duhovnosti, organizacije, pobude, skupine … kot čebele s cveta na cvet (celo če gre za dobre in premišljene pobude). Ustavijo se ravno dovolj, da se opojijo z idejo, kako se bodo spremenili – a preden res kaj spremenijo, že frčijo naprej. Tako je prijetneje!

Preberi tudi

Na stopnicah (13)

Na stopnicah

Na stopnicah (13)

30.09.2021
Na stopnicah (7)

Na stopnicah

Na stopnicah (7)

06.08.2021
Na stopnicah (11)

Na stopnicah

Na stopnicah (11)

17.09.2021
Na stopnicah (5)

Na stopnicah

Na stopnicah (5)

23.07.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme