Na stopnicah (15)

Piše: Jernej Kurinčič

Novodobni gobavci in enkratne snežinke

Spomnim se, kako je prišla na TV spored v Jugoslaviji oddaja Miti in legende. Tako so v času počasnega mehčanja enoumja naslovili tistih nekaj krščanskih vsebin, ki so jih dopustili za javnost. Torej zgolj neke tako rekoč pravljice, koščki našega mentalnega tkiva, o katerih se ni dobro sprenevedati. Na kratko bi rekli arhetipi.

Razsvetljeni um se nad take arhetipe, toliko bolj, če so religiozne vrste, rad povzdiguje, se nad njimi celo zmrduje – češ, mi pa operiramo brez teh “scen”. Moderna filozofija je s tako vzvišenostjo že uspešno obračunala in nam pokazala, da temu tudi v skrajni sekularnosti ne uidemo. Da pa utegnejo biti izven religiozne misli ti vzorci precej bolj kaotični. Pogosto so povezani z religiozno mislijo in doživljanjem sveta. In pa, so neprepoznani. Ker marsikdaj vsakdanjim dogodkom ne dajejo zares fabule, zgodbe, pač pa zgolj barvo, okus, perspektivo.

Kot se, recimo, ob razburjanju zaradi “green passa” prebuja arhetip gobavstva, izobčenosti. Če uporabim sodoben liberalni besednjak, (nesprejete) drugačnosti. Tistega razumevanja človeka, ki ga najbolje povzema neka druga, sodobnejša podoba, namreč snežinke. “Nobena snežinka ni enaka kot druge – tako tudi ti nisi kot drugi in si z vso pravico drugačen od njih.” Globoko v krščanstvu zakoreninjena postavka enkratnosti vsakega posameznika je sama na sebi čudovita in osvobajajoča  – a brez protipola skupnosti pač podivja. Posameznikova drugačnost in svoboda tako postaneta tako koreniti, da ne moreta več komunicirati z drugim, nista se sposobni nanj več ozirati, se ob njem orientirati. Vsaka izjava tako postane samo “mnenje”, soočeno z drugimi mnenji – pomen izgubi, ali stvar izjavlja nobelov nagrajenec, TV zvezda, brezdomec, pesnik, otrok, politik ali govoreči psiček v risanki. In če posameznik v družbi zaradi svoje “drugačnosti” naleti na odpor, kritiko, komentar, sploh karkoli negativnega, prevlada reakcija “gobavca”. Prevlada ta ideološki arhetip nad vsemi drugimi bolj treznimi odzivi. “Drugačnež” (ki morda s svojim početjem upa na nekaj pozornosti) bo na moč užaljen: družba me ne razume! Zatirajo mojo enkratnost, edinstvenost in svežino! Tragični romantični junak, sodobni Don Kihot, grdi raček … Boste že videli, da imam prav! Ne samo, da me je družba zaradi moje drugačnosti izločila, kar sam se bom izoliral. Da, hočem biti ponosni izobčenec, v veličini svojega navdiha, in šele po moji smrti bo čas pokazal izjemnost mojih prepričanj in dejanj. Sodobna liberalna družba to vlogo obožuje. Po eni strani jo potencira do skrajnosti, po drugi pa od družbe zahteva, da jo nevtralizira: nihče ne sme biti izločen. Bolj ko se kdo oddaljuje, bolj naj bi hodili za njim in ga prosjačili, naj je še vedno naš. Ni pomembno, kaj naredi, pri čem vztraja ali kaj trdi, družba bi ga morala v vsakem primeru čakati kot oče izgubljenega sina v evangeliju in mu planiti v objem. Ampak še oče je sina čakal, ne pa šel za njim v svinjak.

Ob krizi zaradi koronavirusa je postal ta moment gobavca oz. izobčenca nenehna podlaga za neumnosti in svojeglavosti: to je moje mnenje – če ga ne sprejmeš, me zatiraš! Ampak za spremembo od kakšnih drugih časov moment, ki nikakor ne vpliva samo na mojo lastno usodo, na druge pa ne vpliva posebno. Jaz pa sem ob vsem skupaj sprevidel, da smo tudi svetopisemske in krščanske zgodbe o gobavcih brali naivno romantično: da se jim je s tem, da so morali zapustiti družbo, godila krivica. Če niso hoteli vsi pomreti, je bila ta kruta usoda edina možnost. Edinstveni posamezniki pa so imeli dovolj poguma in milosti, da so ta prepad premagovali. Dokler si gobav, te družba ne samo ne more, pač pa tudi ne sme sprejeti. To ne pomeni, da izgubiš svoje dostojanstvo, svojo identiteto, pač pa le, da si omejen v svoji svobodi.

Preberi tudi

Na stopnicah (15)

Na stopnicah

Na stopnicah (15)

14.10.2021
Na stopnicah (5)

Na stopnicah

Na stopnicah (5)

23.07.2021
Na stopnicah (9)

Na stopnicah

Na stopnicah (9)

03.09.2021
Na stopnicah (6)

Na stopnicah

Na stopnicah (6)

30.07.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme