Na stopnicah (14)

Piše: Jernej Kurinčič

Čehljanje ušes in velike ideje

Znanec z velikim ognjem razlaga o Evropskem zelenem dogovoru in kako korenite spremembe prinaša v naše življenje. Vsak bi se nalezel njegovega žara. Sploh zato, ker je besedilo sporazuma res vizionarsko branje, polno velikih idej in prelomnih spoznanj. Stvari, ki so – tako se zdi – zdravilne za naš čas in njegove zablode, in to sploh ne samo na področju ekologije.

Vendar mi spominjanje zgodovine, kjer imam globoko “inštalirano” alergijo na totalitarno dikcijo, ne da miru. Predobro vem, v kakšno gnilobo, mizerijo in razpuščenost sta pripeljala narode “bratstvo in enotnost”. Ali kako sta se fašizem in nacizem spretno preoblekla v popravo zgodovinskih krivic ubogemu narodu in zagotavljanje družbene pravičnosti. Vedno znova “velikim idejam” manjka enostavna pragmatična jasnost: kako jih bomo pametno uresničili. Ali pa ta jasnost dobi, opravičena z “zgodovinsko nujnostjo”, take ali drugačne zločeste, zločinske odtenke: koncentracijska taborišča, nacionalizacije, strahovlada tajnih služb itd.

Ko od znanca (in posredno tudi od sporazuma) pričakujemo odgovore na ta čisto praktična vprašanja, jih ne dobimo. Pač pa je užaljen in razočaran, da ne delimo njegove vneme. Zanj, se zdi, vnema zadostuje. Saj vemo, kako se je to vedno znova končalo. Ko človeku njegovo “reformatorstvo” ne da miru in mora tako ali drugače grebsti po tkivu naroda in osebe, samo da daje vtis, da bo končno rešil vse ključne velike probleme, kakorkoli jih že identificira ali poimenuje. Teološka žilica mi ne pusti, da ne bi v tem prepoznal sekulariziranega izvirnega greha in posledičnega poskusa odrešenja. Ko je zahodnjak samega sebe prepričal, da ni ključna težava njegovega življenja to, da je grešnik – in da v tem potrebuje rešitev – je v iskanju ustreznega alternativnega grešnega kozla vedno znova množično moril. Vedno znova v prepričanju, da zdaj je pa odkril tisto prelomno točko, kjer bomo uspešno “prijeli hudiča za roge”. Je pa vseeno res, da so tudi te velike ideje prinesle človeštvu lep napredek – a večinoma šele takrat, ko se je njihov odrešeniški trenutek izpel. Ravno toliko res, da se zdijo nadaljnji eksperimenti s človeštvom upravičeni in zanimivi.

Na političnem prizorišču se ta vprašanja vedno znova odvijajo v dialogu med naprednjaki in konservativci, kjer so prvi polni nekih novih izumov, “prevpraševanj” in revolucij, drugi pa zagovarjajo, da so stvari čisto dovolj dobre take, kakor so, in da se je vtikati vanje nevarno. Ti so do takih ali drugačnih novotarij zasmehljivo skeptični in večinoma vidijo ogromno ovir na poti do uresničitve. Takšen “reality check” je pravzaprav koristen in zdravilen. Ker se zdi, da je “naprednjaštvo” v svoji bistveni usmeritvi neverjetno adolescentno: silen nabor prelomnih idej, ki pa jih mora dosledno uresničiti nekdo drug (družba, država, kapitalisti). Nekdo bolj “navaden” od mene – ker imam jaz seveda preveč dela s proizvajanjem nadaljnjih prelomnosti. In jezi me, da uresničevanje mojih izmislic ne poteka gladko. Izkaže se, da je v jedru takega ali drugačnega naprednjaštva zasvojenost z lastnim leporečjem, s svojo bombastično retoriko. Kjer so zadeve tako dobro povedane in nasanjane, da se v sebi počutimo, da so se že uresničile – in se potem osupli zbudimo iz sanj na pogorišču oziroma morišču. Ali pa vsaj v kaosu in odmiranju.

Ampak na začetku sem zapisal nekaj zelo pohvalnih zadev o “Evropskem zelenem dogovoru”. Menim, da so v njem nekatere postavke, ki nam sicer ne ugajajo najbolj, a bi jih bilo dobro sprejeti. Recimo sprememba optike od dobička v sodelovanje, od napredka v trajnost. A me je strah, da bo vse skupaj ostalo samo črka na papirju: naprednjaki si bodo čez čas našli drugo ideološko polje izživljanja, konservativnim pa bo ta neuspeh še ena potrditev, da se ne da in da je bilo doslej čisto dovolj dobro. Da bo ravno prenapihnjena sladka retorika kriva poloma ali vsaj zaostanka resničnih sprememb.

Preberi tudi

Na stopnicah (9)

Na stopnicah

Na stopnicah (9)

03.09.2021
Na stopnicah (15)

Na stopnicah

Na stopnicah (15)

14.10.2021
Na stopnicah (12)

Na stopnicah

Na stopnicah (12)

24.09.2021
Na stopnicah (13)

Na stopnicah

Na stopnicah (13)

30.09.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme