Na stopnicah (12)

Piše: Jernej Kurinčič

Philosophus mansisses …

Moji znanci – intelektualci padajo v krizi covida-19 kot hruške jeseni. Ne da bi zboleli, hvala Bogu, pač pa izgubljajo stik z resničnostjo. Zapadejo takšni ali drugačni norosti, ponavadi vezani na eno ali drugo politično opcijo. Nekateri tudi ravno nasprotno, kot ji sicer pripadajo. In žal še pri nikomer nisem opazil, da bi se iz te zablode izkopal – morda pa moramo počakati, da zadeva mine. Še to: nomina sunt odiosa – za vprašanje samo to pač ni važno.

Seveda sploh ne gre samo za znance, zelo podobno se godi tudi nekaterim, ki so splošno znani. Kot da bi covid razgalil ahilovo peto njihovega miselnega sistema in njihova stališča privedel do zaostrene paradoksnosti. Tisto malenkostno osebnostno ali pa mentalno hibo, ki v “mirnem času” pač predstavlja nekaj, kar sicer prepoznavaš kot problem, se ti pa ne zdi vredno ob tem spotikati. Zdaj pa kot da predstavlja zanje odločilno točko med “si ali nisi”. Če si ogledamo različne primere, bi hitro lahko nabrali prav vse iz zbirke logičnih napak, ki se obravnavajo pri retoriki ali filozofiji. Pravzaprav je to, da položaj skrajno zaostri njihovo že prej navzočo netočnost, skoraj edina skupna točka – politično, etično, vedenjsko so pogosto na do konca različnih bregovih. In se kot skupni znanec tudi nemalokrat znajdem v položaju, ko poslušam pritoževanje drug čez drugega, kako da je lahko tako neumen in ali ne vidi, da … Ničkolikokrat sem se že zadnji trenutek ustavil, preden sem jim napisal zgroženo e-pošto ali pa jih “odprijateljil” na Facebooku.

No, je še ena skupna poteza: vsi ti so “humanisti”. V smislu, da jih naravoslovje nikoli ni kaj dosti zanimalo in o njem ne vedo prav veliko. Da ga, kot je sploh bolj konservativno usmerjenim družboslovcem v navadi, celo malce prezirajo. V smislu, da so to stvari tega sveta – jaz pa se vendar posvečam zadevam, ki so večne. In zato bistveno bolj vzvišene, kot so kaka ameba, komet ali pa gravitacija. S tem si lahko pojasnimo, da so njihove izjave okrog covida včasih v sporu z osnovnošolskim naravoslovnim znanjem. Vajeni so, da se vse zares prelomno za življenje odvija v glavnem na področju visokoletečih idej, v obnebju naravno-tehničnega pa se obravnavajo zgolj sprotnosti. Covid pa je človeštvo kar naenkrat postavil pred cel kup zelo zaostrenih pragmatičnih naravoslovnih vprašanj. Vprašanj, kjer so idealistični in ideološki pomisleki sicer pomembni, niso pa odločilni. Tako bi na neki način lahko rekel, da gre pri tem množičnem “padcu” humanistov za neke vrste intelektualno zavist: fantje ne prenesejo, da njihove visokoleteče ideje kar naenkrat niso več glavne. Da nikogar posebej ne zanimajo. Pač pa se vsi kot na kakšne polbogove obračajo na tiste naravoslovce – ali pa celo pojejo hvalnice različnim nerazgledanim “servisnim” poklicem. Za marsikoga je verjetno lažje, da ga imajo za prismuknjenega, kot pa da tako potone v pozabo in nepomembnost. Če je pa na svojem področju vendar taka referenca! Že od nekdaj sem opazoval to pri raznih velikih strokovnjakih: ker so obvladali svoje področje, so si dovolili soliti pamet še na drugih. Pogosto je bilo to drugo področje politika in so se v tem res osramotili, celo spodkopali svojo strokovnost. In pa, doslej sem omenjeno redno opazoval v obratni smeri, da so namreč uveljavljeni naravoslovci delali take ali drugačne ekskurze v filozofijo in etiko ter ob tem delali otročje napake. Najbolj očiten tak pojav je bilo nedavno vsesplošno razpaseno kritiziranje religije: Dawkins, deGrasse Tyson in podobni. Niso se zavedali meja svoje znanstvene metode in silnega korpusa znanja, ki ga ne obvladajo. Zdaj pa se je položaj obrnil in ti moji znanci ne vidijo, da so njihovi pomisleki in premisleki sicer dober korektiv (globalni reset, meja državne oblasti, posameznik kot številka …), ne morejo pa biti glavni kriterij odločanja.

Preberi tudi

Na stopnicah (1)

Na stopnicah

Na stopnicah (1)

24.06.2021
Na stopnicah (7)

Na stopnicah

Na stopnicah (7)

06.08.2021
Na stopnicah (3)

Na stopnicah

Na stopnicah (3)

09.07.2021
Na stopnicah (2)

Na stopnicah

Na stopnicah (2)

02.07.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme