Na stopnicah (105)

Piše: Jernej Kurinčič

Pridni fantje in punce

Zadnje čase je v modi delati se norca iz “pridnih fantov” – in seveda pridnih punc. Razni spletni modrijani razlagajo, da pridne punčke ostanejo same, pridni fantje ostanejo brez dobrega posla … Nasploh, da je biti (ravno prav) lump nekakšna pot do uspeha, sreče in življenjske radosti. Da je “stara šola”, ki je po starozavezno učila, da je pravičnost poplačana z blagostanjem, pač presežena. Da je glavno geslo sodobnosti “dobrota je sirota”. Pa je to res?

Od nekdaj sem bil “priden fant”, priznam: redno sem delal domače naloge, nisem se pretepal in starejše sem vljudno pozdravljal. Bil sem kar nekako užaljen, ko so se proti koncu osnovne šole najlepše sošolke obešale po razbojnikih in zgubah – da so tolerirale njihovo nespodobno vedenje in v njem celo uživale, “spodobni fantje” pa smo ostajali brez pozornosti in potešitve. Kasneje sem videl, kako je cvetel posel tistim, ki so znali dati nekatere moralne ozire malo na stran. Razbojniki so se sčasoma unesli in postali skrbni očetje (nekatere pa išče Interpol); deklice, ki so bile vsem na užitek, so postale predane mame (nekatere pa tavajo iz ene polomije v drugo) – pridni fantje in punce pa so ostali dolgočasni. In se na koncu vseeno ločili ali zapili. Mar moja izkušnja torej ne dokazuje, da je sodoben prezir do “pridnosti” pravzaprav upravičen?

Na začetku moramo – qui bene distinguit, bene docet – seveda ločiti, da tokrat ne govorimo o pridnosti kot delavnosti, ampak pridnosti v smislu, kot to rečemo otroku: da se obnaša in ravna, kot je treba. In če zavrtamo v to opredelitev, lahko tudi kmalu ugledamo dober odgovor na našo dilemo. Vprašati se moramo namreč, kaj pa je za pridnega merilo tega, kar je “treba”. So to splošne družbene norme, pravni red, cerkvena naročila, šefova volja, avtoriteta staršev, božja grožnja … ? V nacistični Nemčiji so pridni dosledno pobijali Jude. Uslužbenka na okencu prosilcu odreče podporo po pravilih in v skladu z zakonodajo. Vojak strelja na ukaz – drugače je ustreljen. Biti priden hitro pomeni ravnati v skladu z nekim sistemom, in to do skrajne potankosti, ter tudi dosledno izločati vse, kar ta sistem ogroža, prevprašuje in krši. Pa naj je to slabo fotokopiran list, paket hrane s pretečenim rokom ali pa človek. Priden človek je zato v nevarnosti, da postane tako dosleden sledilec nekega sistema, da spregleda temeljni Zakon, ki je v ozadju. Najbolj korenit vzorec tega je verjetno konflikt Jezusa s farizeji. Oni so bili gibanje do skrajnosti doterane napredne judovske pridnosti – pa so vendar imeli odločilno vlogo pri njegovi eksekuciji. Težava pridnosti je, ker me usužnjuje nekemu sistemu in zanika mojo svobodo – in mojo vest. Ker me prepričuje, da ne znam sam misliti in razločevati. Ker zavezanost najvišjemu Dobremu zamenjuje s pokorščino pravu, pravilom ali avtoriteti. Lahko se še tako zgražamo, ampak slednje je precej enostavneje. Vso moralo zreducira na uboganje – in na koncu je za vse kriv nekdo drug, recimo Hitler. Cerkev je vedno znova pred to skušnjavo – in žal na tem testu vedno znova pogrne.

Resnici na ljubo je treba pripomniti, da je seveda liberalni projekt, da bomo tako prav vsako odločitev, odnos, držo prevpraševali, vse dokler ne bomo nedvoumno uzrli južnega otoka najvišjega Dobrega, pač iluzoren: življenje je prekratko in zahtevane odločitve so takojšnje. Tega si ne moremo privoščiti – za večino odločitev so sistemi in modeli tega sveta čisto dovolj dobri. A včasih se je treba ustaviti in tvegati, da te drugi vidijo kot prekrškarja in težavneža.

Naša dekleta so se torej obešala po tistih razbojnikih, ker se zlomljeno srce ponavadi pozdravi – upognjen vrat pa v večini primerov le še bolj upogne. Ne bomo se trudili biti lumpi ali si natikali lumpovske maske – le pozorni moramo biti na okove dolgočasnega sužnjevanja mrtvemu sistemu. In v svet prinašati svežino svojega lastnega pogleda na Dobro.

Preberi tudi

Na stopnicah (124)

Na stopnicah

Na stopnicah (124)

17.02.2024
Na stopnicah (120)

Na stopnicah

Na stopnicah (120)

20.01.2024
Na stopnicah (121)

Na stopnicah

Na stopnicah (121)

27.01.2024
Na stopnicah (122)

Na stopnicah

Na stopnicah (122)

03.02.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme