Gospodarstvo

Letos manj slovenskih turistov na Hrvaškem!

Letos manj slovenskih turistov na Hrvaškem!

Na Hrvaškem letos manj slovenskih turistov, nočitev pa več, so sporočili danes, 7. septembra 2012, s hrvaškega ministrstva za turizem.

Hrvaško je od začetka leta do konca avgusta obiskalo 991.000 slovenskih turistov, ki so ustvarili 6,6 milijona nočitev. Gre za 2,4 odstotka ali 24.000 turistov manj kot v enakem obdobju lani, so danes za STA potrdili na hrvaškem ministrstvu za turizem. Slovenski turisti pa so ustvarili za 0,1 odstotka ali 3000 nočitev več.

Avgusta so na Hrvaškem zabeležili prihod 254.000 turistov ali pet odstotkov manj kot avgusta lani, ustvarili pa so slabih 2,3 milijona nočitev ali 0,2 odstotka več kot avgusta lani, so še dejal na ministrstvu.

“Glede na gospodarsko stanje v Sloveniji smo veseli, da smo v prvih osmih mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili več nočitev,” je za Slovensko tiskovno agencijo dejal hrvaški minister za turizem Veljko Ostojić. Poudaril je, da je slovenski trg zelo pomemben za hrvaški turizem, ter izrazil prepričanje, da bodo pozitivne rezultate slovenskih turistov obdržali tudi dolgoročno. Ostojić je sicer na današnji novinarski konferenci v Zagrebu ocenil, da je letošnja turistična sezona najboljša v zgodovini Hrvaške, ko gre za število nočitev in turistov.

V prvih dveh četrtletjih je bilo slabih 59 milijonov nočitev, kar je 5,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Obenem je letos Hrvaško obiskalo dobrih 9,8 milijona turistov, kar je 4,2 odstotka več kot v prvih osmih mesecih lani.

Največ turistov in nočitev so pričakovano ustvarili turisti iz Nemčije. Do septembra je bilo na Hrvaškem slabih 1,5 milijona nemških turistova ali 11 odstotkov več kot lani, zabeležili pa so 11,8 milijona nočitev ali 13 odstotkov več kot lani. Slovenski turisti so drugi v obeh kategorijah, sledijo pa Avstrijci, Italijani, Čehi, Poljaki in ostali.

Ostojić verjame, da bodo na Hrvaškem letos ustvarili od tri do pet odstotkov več prihodkov od turizma kot lani, ko so jih zabeležili za 6,7 milijarde evrov. Za letos pričakuje, da se bo to številka dvignila na sedem milijard evrov.

07.09.2012

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!