Končal se je Peterlinov festival

“Uspeh Peterlinovega festivala je bil nad pričakovanjem. Posebno na prvem večeru je bilo veliko otrok. Pozitivno je bilo to, da smo odkrili nove dejavnosti, vse pa so bile na določeni ravni. Prav zato se nam je porodila zamisel o sodelovanju z drugimi društvi. Ko potrebuješ točko za večerni program, veš, na koga se lahko obrneš”. Tako nam je zaupala Lučka Susič v imenu društva Finžgarjev dom in dodala, da še vedno manjka srednja generacija, in sicer najstniki, ki obiskujejo zadnji razred srednje šole in prvo leto višje. Te je najtežje privabiti. Po njenem mnenju je bil program Peterlinovega festivala z organizacijskega vidika zelo natrpan, zaradi katerega je večkrat prišlo do prostorske stiske, saj niso pričakovali tako množičnega odziva na dejavnosti. “Peterlinov festival je bil v bistvu ideja nekega podaljška Drage mladih, ki se je rodila pod velikim vprašajem, a se je kljub dvomom izkazala za dobro. Soudeležena so bila vsa društva, od Devina do Mačkolj, tako smo zajeli ves prostor. Izmenjava ponudb je zelo koristna, saj vaška društva prikličejo gledalce iz svoje vasi, bolj oddaljene pa ne vedo, kaj se tam dogaja”, je še dejala Lučka Susič. Hvalevredno pa je predvsem to, da so vsa društva, vključno z zbori, prišli zastonj, brezplačno.
Zadnji dan Peterlinovega festivala se je začel s spoznavanjem prvih baletnih korakov v režiji SKD Igo Gruden. Od lani vodi Marjetka Kosovac skupino baletk v Nabrežini. Stare so od 5 do 10 let, skupno jih je enaindvajset in vadijo dvakrat tedensko. Ob koncu tega leta si je učiteljica zamislila edinstven končni nastop, na katerem bodo sodelovale vse baletke, ki jih sama vodi, in sicer iz Komna, Dutovelj in Nabrežine. Velik baletni koncert bo maja v Kulturnem domu v Sežani.
Sledila je prireditev v dvorani Finžgarjevega doma, na kateri so nastopile baletke SKD Igo Gruden in ansambel U'openska mularija, ki deluje v društvu Finžgarjev dom. V jedilnici je bil nato Baby žur z animacijo Študijskega centra Melanie Klein. Prepričljiv animator Ernesto je ob primerni glasbi in z ustreznimi igralnimi pripomočki razvedril vse otroke.
Pritrkovalci so se tokrat sestali v Zgoniku ob vaškem prazniku; tam so se v popoldanskih urah lotili prakse v zvoniku. Gledališka skupina za srednješolce bo imela prvi sestanek v torek, 9. oktobra, ob 18. uri v Finžgarjevem domu.
Na aperitivu s pogovorom, pobudnika katerega sta bila SPD Mačkolje in SKD Marij Kogoj od Sv. Ivana, je tekla beseda o društvih in ohranjevanju ljudske tradicije. Ker je vsem pri srcu, da ne bi izgubili to, kar imamo, to so ljudske navade in narečje, je Niko Tul iz mačkoljanskega društva povedal nekaj zamisli. Pred dvajsetimi leti so na pobudo gospe Ljube Smotlak obnovili mačkoljansko ljudsko nošo in izdali publikacijo o njej. Pomembno je tudi ohraniti narečje, s tem da ga posnamemo. Ob pogovoru in debati je prišlo v ospredje to, da so se izrazi, ki so se v preteklosti uporabljali za delo v vinogradu, pri oljkah ali mlekaricah, danes izgubili, ker niso zapisani in ohranjeni, tako nastajajo praznine v naših koreninah. Niko Tul je predlagal, da bi lahko spodbudili zbore, naj pojejo narečne pesmi, ali okrepili vlogo povezovanja s šolami. Skrb za dediščino pa nikakor ne pomeni oziranje v preteklost.
Zadnji so prišli na račun mladi iz gledališke skupine Slovenskega kluba, ki so uprizorili gledališko predstavo Soba št. 13 izpod peresa njihove mentorice, mlade in obetavne Helene Pertot.
Metka Šinigoj

V Finžgarjevem domu na Opčinah

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme