Gospodarstvo

Kam gre denar evropskih davkoplačevalcev?

Kam gre denar evropskih davkoplačevalcev?

Nemška ugledna revija Der Spiegel piše, da gre evropska denarna pomoč najbolj na roko ruskim bogatašem in mafijcem!

Evropska pomoč Cipru bo najbolj koristila bogatim Rusom, tudi pripadnikom mafije, je ta teden zapisala nemška revija Der Spiegel. Pri tem se avtorji sklicujejo na poročilo nemške obveščevalne službe, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Der Spiegel poudarja, da bodo od več milijard evropskih sredtev največ imeli “ruski oligarhi, poslovneži in mafijci, ki so svoje nelegalno premoženje parkirali na Cipru”. Ciper se je, odkar se je leta 2004 pridružil EU, sicer znebil slovesa davčne oaze, kljub temu pa je z ugodno davčno zakonodajo ostal privlačna destinacija za ruske bogataše, piše revija.

Skupno so ruski oligarhi na Cipru leta 2011 parkirali okoli 20 milijard evrov, kar je celo več, kot dosega bruto domači proizvod Cipra. Ta menda znaša 17,8 milijarde evrov, ugotavlja poročilo. Nemška obveščevalna agencija pa Ciper obtožuje še, da država še naprej ponuja priložnosti za pranje denarja.

Tiskovni predstavnik ciprske vlade Stefanos Stefanou je v odzivu na poročilo poudaril, da gre za “obrekovanje”, katerega namen je umazati ugled Cipra kot privlačne destinacije za tuje investicije. Zagotovil je, da je ciprska zakonodaja, katere namen je preprečevati in kaznovati pranje denarja, povsem v skladu z evropskim pravom.

Stefanou je velik obseg ruskih investicij pripisal “atraktivnosti ciprskega finančnega sistema in prednostim Cipra, med katerimi so tudi sporazumi o izogibanju dvojnega obdavčenja s številnimi državami, vključno z Rusijo”.

Nemška obveščevalna agencija priznava, da je Ciper sprejel vso potrebno zakonodajo za boj proti pranju denarja. A težave se pojavljajo pri implementaciji zakonodaje, izpostavljajo. Predvsem je problematično dejstvo, da je Rusom omogočeno na zelo lahek način pridobiti ciprsko državljanstvo.

Ciper se o mednarodni finančni pomoči še vedno pogaja s predstavniki trojke – Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. V trojki poročila niso želeli komentirati, so pa na nemškem finančnem ministrstvu zatrdili, da bo problem pranja denarja tema pogajanj med ciprsko vlado in omenjenimi institucijami.

11.11.2012

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!