Juliana - Peš okoli Julijskih Alp (32)

Piše: Nace Novak Fotografije: Nace Novak

Nočni obisk jelenov

Ponoči so me zbudili strašljivi zvoki. Če me Tanja zvečer ne bi posvarila, da se hodijo v bližino kalužiti jeleni, kar pomeni, da se valjajo v blatni kaluži in se tako pred rukanjem znebijo bolh, uši in drugih zajedalcev, bi si mislil, da se okrog bajte potika klapa medvedov. Grozljivi zvoki so bili to, res. Ko sem zjutraj še pred šesto vstal iz postelje v dekliški sobi, sem od gostiteljice, ki se je že vrnila z vrta, izvedel, da so prišli tudi tja. En prav kapitalen primerek jelenjega samca da je tacal med zelenjavo, in če bi stopil na balkon, da bi ga videl.

Po obilnem zajtrku, med katerim sva spet padla v zanimivo debato, sem ji na pisalni mizi v otroški sobi pustil 40 evrov, za kar mi je kasneje prek sms-a sporočila, da je preveč, a se s tem nisem strinjal. Ko sem prišel, mi je skuhala kavo in ponudila pecivo, v kopalnici me je čakala čista brisača, za večerjo sem dobil zelenjavno mineštro, kumarično solato z bučnim oljem in konkretno porcijo špagetov z gobovo omako in parmezanom, pa še pivo zraven, posteljo in obilen zajtrk plus kar nekaj minut klepeta z zanimivo osebo v neokrnjenem kraju nad Podbrdom in pod Črno prstjo. 40 evrov za vse to se mi ni zdelo veliko, sploh ne v primerjavi z 68 evri, ki sem jih pri Tripiču plačal za sobo in zajtrk, kar me je še vedno malce ščipalo pod kožo.

Še pred sedmo zjutraj sem bil pripravljen na odhod. Tanji sem se najlepše zahvalil za vse in se poslovil, potem pa me je takoj čakal strm vzpon po stopničasti enoslednici čez travnik nad vasjo v smeri Črne prsti. Izza bližnjih vzpetin je pokukalo sonce in me objelo z oranžno svetlobo. Po dolgem času sem spet videl sončni vzhod. Lepo je bilo prisostvovati rojevanju novega dne. Nekje na pol poti do 998 metrov visokega Kalarskega sedla je 20, morda 30 metrov pred menoj na kolovoz skočil gams. Za nekaj trenutkov je obstal, si me ogledal, potem pa v dolgih skokih, ki sem jim z občudovanjem sledil, nadaljeval pot čez drn in strn v dolino, se pri tem še nekajkrat ustavil in me znova izostril, dokler ni izginil za skalnim robom. Čudovito srečanje. S Kalarskega sedla se mi je odpiral lep razgled na Črno prst. Na lesenem čoku ob križišču poti je stal znak z napisom “Varen korak!”

“Lepše popotnice si v hribih res ni mogoče želeti. Varen ali pa zanesljiv korak je vsekakor posledica vaje, repeticije. Če je bil na začetku poti, v Bovcu, moj korak po daljšem obdobju pohodniške suše še precej negotov, je bil po več kot 200 prehojenih kilometrih vse bolj čvrst in zanesljiv,” sem pomislil. In se tam, na Kalarskem sedlu, odločil, da bom tej varnosti koraka v prihodnje posvečal več pozornosti, da jo bom gojil in vzdrževal, tako da bom še več in bolj kontinuirano hodil v hribe.

S Kalarskega sedla se je začel dolg spust po široki makadamski cesti do zaselka Kal. Med sestopanjem mi je prišlo naproti nekaj pohodnikov, planincev, namenjenih najverjetneje na Črno prst. Iz Kala sem se po asfaltu spustil do kraja Stražišče, od tam pa po strmem kolovozu mimo radovedno pogledujočih mladih bikcev za električnim pastirjem v sotesko hudourniškega potoka, katerega struga je bila suha. Naprej je pot vodila po enoslednici čez strmo pobočje, kjer je bil varen korak vsekakor zaželen. Ves čas je šlo, hvala bogu, po senci.

V zapuščenem zaselku Znojile sem skušal začutiti utrip nekdanjega življenja, a ni šlo. Zelenje, ki se je odločno lotilo pod težo časa sesuvajočih se poslopij, je že uspešno zabrisalo veliko sledi in tudi energija okolice ni bila več človeška. Narava si je tisti košček zemlje prilaščala nazaj. Tako kot ji ga je človek pred leti vzel, si ga uredil, podredil, ga je nezadržno jemala nazaj. Iz dneva v dan bolj. To je bilo očitno. Da je v Oblokah, naslednjem zaselku ob poti, človek še prisoten, je bilo slišati že od daleč. Motorka je pela v gozdu višje nad nekaj hišami, pred katerimi so bili parkirani tudi avtomobili. Na mestu, kjer je podlaga postala spet asfaltna, sem si privoščil prvo dnevno pavzo.

 

Prva slika: Pred srečanjem z gamsom

Druga slika: Varen korak – spodbuda planincem na Kalarskem sedlu

Preberi tudi

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (34)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (28)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (29)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (36)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme