Juliana - Peš okoli Julijskih Alp (27)

Piše: Nace Novak Fotografije: Nace Novak

Ujetnik tajminga in samodiscipline

V Stari Fužini, ob zaključku šeste etape, sem šel naravnost v trgovino po surovino za malico, saj me je čakala še sedma, pretežno ravninska etapa do Bohinjske Bistrice.

“A ti veš, kako izgleda, ko si daš ves prekurjen in zadihan še masko na nos. Ne. Ne veš!” bi najraje komu zabrusil, a to ni v mojem stilu. Nisem tak tip. Ne komuniciram na tak način. Že to, da sem se potem z nabavljeno hrano na drugi strani ceste usedel na rob makete Aljaževega stolpa, ki je bila nekakšen spomenik, ponos kraja v njegovem središču, je bilo zelo nedostojno. A tam sem našel najbližjo senco. Ko sem se počil vanjo, ni bilo v bližini nikogar, potem pa, kot nalašč, kot veleva stari dobri Murphy, so kar naenkrat navalili z vseh strani neki turisti in se hoteli ravno takrat, ko sem si gatil velike kose panina v usta, vsi slikati ob tisti jebeni maketi.

Ko sem se najedel in napil, sem stopil do bližnje info točke in se zaklepetal z gobčnim informatorjem, dobro seznanjenim z Juliano in njenim potekom. Napeljeval me je k temu, naj etapo zaradi vročine malo skrajšam po bližnjici, če nisem prav po pasje zvest začrtani poti.

“Ma sem,” sem rekel. Potem ko je videl, da sem “orto”, mi je izdal, da so v pripravi tudi že žigi za pohodnike ob zaključku dnevnih etap. To sem, po pravici povedano, na poti kar malo pogrešal. Naj se zdi še tako banalno, ampak žigci dajo neki dodaten smisel, čar vsemu skupaj, piko na i po celodnevni hoji. Sladko malo zadoščenje. Pa tudi kasneje, ko obujaš spomine, imajo svojo težo, z njimi pa lahko tudi morebitnim dvomljivcem dokažeš, da si pot dejansko zmogel, jo prehodil. Zaupal mi je tudi, da se čez nekaj dni odpravlja na nov dodatek k Juliani, odsek od Tolmina do Solkana. Glede prenočišča v Bohinjski Bistrici pa mi ni bil v veliko pomoč. Tudi on je zastonj in v prazno “vrtel” telefonsko številko hostela Budkovič, tako kot sem jo čez ta dan in že prejšnjega sam kar nekajkrat, a brez uspeha.

Iz Stare Fužine sem bil kmalu pri Bohinjskem jezeru, ki je imelo za moje prekurjeno stanje vrhunskih 17 stopinj. In ljudje so se seveda kopali, nekateri so supali, številni ležali ob jezerskem bregu in uživali v miru, saj je bila sezona že mimo in ni bilo več gneče, ni bilo več otrok, ki ponavadi poskrbijo za živ žav, ker so bili že v šoli. In tam sem se, priznam, sam sebi zazdel en velik kekec. Namesto da bi si snel nahrbtnik, se slekel, vrgel v jezero in malo zaplaval, se pohladil, sem, ujetnik tajminga in samodiscipline, značilne za deviško nebeško znamenje, ki me determinira, le stisnil par fotk, potem pa hitro naprej, ker je bilo treba biti čim prej popoldne na cilju, da bi se cunje, oprane takoj po strečingu in tuširanju, pravočasno posušile. Zelo neumno se sliši, a po drugi strani je res tako, sicer lahko pride do logističnih težav, se kje zalomi in začne načrt razpadati, kar sem imel tudi že priložnost opazovati, tudi pri ljudeh, s katerimi sem bil skupaj na poti, pa so se morali po nekaj dneh posloviti, ker jih je zafrknilo prav to – padli so na izpitu iz logistike in discipline. No, včasih bi bil lahko vseeno malo bolj fleksibilen, ne tako tog. En “tufič” v jezero bi se res prilegel in bi si ga vendarle lahko privoščil.

Ampak si ga nisem. Šibal sem dalje. Tudi v Ribčevem Lazu se sploh nisem ustavil. Le fotka sem, fotka tja, bolj za dokaz, da sem bil res tam, in naprej. Še naprej pod žgočim soncem, ki tudi ta dan ni bilo moj zaveznik. Pot me je vodila mimo skrbno urejenih vikendov, ki so mi dajali s svojo energijo vedeti, da imajo njihovi lastniki v nekem mestu oz. na obrobju nekega urbanega okolja še večjo hišo, njihovega večjega brata ali sestro, prvoizbranca.

“Tale Slovenija na splošno res ni revna dežela,” sem razmišljal med tistim mimohodom.

 

Na fotografiji: Bohinjsko jezero

Preberi tudi

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (49)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (33)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (40)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (41)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme