Gospodarstvo

Evropejci smo odločno za robote!

Evropejci smo odločno za robote!

Več kot dve tretjini Evropejcev nas je naklonjenih robotom, to so podatki raziskave, ki je tudi pokazala, da so po naše roboti koristni.

Približno 70 odstotkov državljanov EU ima pozitivno mnenje o robotih, ki jih ocenjujejo kot koristne za družbo. Uporabnost robotov 76 odstotkov vprašanih vidi v pomoči ljudem, 88 odstotkov pa v nadomeščanju ljudi pri delih, ki so zadnje prenaporna ali preveč nevarna, kaže ta teden objavljena raziskava Eurobarometer o odnosu Evropejcev do robotov.

Po podatkih raziskave so robotom najbolj naklonjeni tisti vprašani, ki z njimi že imajo osebne izkušnje, in tisti, ki se bolj zanimajo za znanost in tehnologijo, so sporočili iz Bruslja.

Delovna področja, za katera se zdijo državljanom EU roboti najbolj koristni, so vesoljske raziskave, proizvodnja, vojaške in varnostne aktivnosti ter naloge iskanja in reševanja.

Roboti veljajo za enega od ključnih elementov industrijske konkurenčnosti Evrope, zato Evropska komisija krepitev raziskav in inovacij na področju robotike uvršča med svoje prednostne naloge.

V obdobju 2007-2013 je tako komisija raziskavam v robotiki namenila okrog 600 milijonov evrov sredstev, za obdobje 2013-2020 pa je za podporo tehnologijam, med katerimi je tudi robotika, rezerviranih 14 milijard evrov.

15.09.2012

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!