“Biti moramo še bolj aktivni!”

Dario Peric je predsednik Zadružne banke Doberdob Sovodnje, ki bo v petek, 23. t. m., imela svoj letni občni zbor, in zato smo ga povabili na razgovor, da nam pove, v kakšnem stanju je sedaj ta za Goriško pomembni bančni zavod.
“Sami veste, da je danes vse bančništvo na razpotju, za našo banko pa lahko rečem, da smo opravili izjemno veliko dela v zadnjem času, saj smo nižali stroške na vseh ravneh in opravili prestrukturiranje banke same, kar je prineslo tudi majhen dobiček. Šlo je za prestrukturiranje finančnih prihodkov in odhodkov. Uredili smo finančno poslovanje”, pove že takoj v začetku Boris Peric, ki tudi naglasi, da ima banka danes enega največjih kapitalskih količnikov, več kot 19, predpisanih jih je 8. Naredili so torej veliko delo, saj so dobesedno prestrukturirali banko. Vprašam ga, kaj to konkretno pomeni.
“Dali smo velika posojila maloštevilnim podjetjem, in to smo sedaj uredili, da smo prišli v normalno stanje. Imeli smo tudi inšpekcijo osrednje italijanske banke, Banca d’Italia, ki nam je dala pozitivno oceno, s čimer smo seveda zadovoljni. Sedaj si prizadevamo, da bi v bančnem zavodu povečali produktivnost in obenem rentabilnost naše banke”, pravi Dario Peric.
Kakšno pa je danes stanje pri nas?
“Delamo na dveh področjih, in sicer na Tržaškem in Goriškem. Na Tržaškem je stanje boljše, na Goriškem je težje, ker nam zmanjkujejo naši tradicionalni klienti. Govorim o malih trgovcih in malih obrtnikih. Že sam pogled na mesto ni razveseljiv, saj sami vidite, da se v Gorici vse zapira. Prav zato moramo kot banka biti še bolj aktivni, zato si prizadevamo, da so naši klienti središče delovanja naše banke. Če to grobo poenostavim, bom dejal, da ne iščemo novih strank, ampak se moramo veliko bolje posvečati našim starim strankam”. Boris Peric tudi obrazloži, da je razlika med javnim in zasebnim sektorjem danes očitna, saj ima sam občutek, da se t. i. javni sektor še vedno ne zaveda, da so se časi spremenili, da se je danes treba prilagajati novim razmeram. Vprašam ga, kako je z dajanjem posojil danes.
“Lahko povem, da je povpraševanje po posojilih danes manjše, kot je bilo pred leti. Nekatera podjetja so se pred leti poslužila možnosti podaljšanja časovnega termina za odplačevanje bančnih posojil. Poglavje zase je nakup hiš, stanovanj, saj vidimo, da je na eni strani nepremičninski trg v krizi, cena stanovanj in hiš je padla, povpraševanja pa je manj, in tudi to dodam, da je včasih banka lahko stoodstotno dala bančno posojilo na vrednost stanovanja, hiše, danes pa lahko da za največ 60, 70 odstotkov. Tveganja so namreč danes večja. Obresti na posojilo so različne, a če pogledam na povprečje, lahko rečem, da se danes sučejo obresti na hipotekarno posojilo na nepremičnine nekje med tremi in štirimi odstotki, za kratkoročne kredite pa od 5 do šest odstotkov”, je poveden Dario Peric.
“Kako pa mislite nadalje poslovati v Gorici, ko pa je znano, da zapuščate mestno središče”?
“Z začetkom junija se iz Gorice selimo na sedež v Štandrež. To bomo seveda izvedli, kot bomo tudi ojačili delovanje sedeža banke v Štandrežu, saj moramo biti dosti bliže strankam, kot smo bili do sedaj. Razumem negodovanje zaradi dejstva, da zapuščamo mestno središče, ker to zares ni uspeh, a dejstvo je, da tudi največje banke zapirajo veliko število “okenc”. Odnos med stranko in banko se danes spreminja, še do včeraj je bila fizična prisotnost veliko bolj pomembna kot danes, ko je že vsakodnevna stvarnost “home banking”, ko teče večina operacij preko interneta, čas in mi smo se z njim spremenili in je zato prav, da se spreminja tudi banka. Naše stranke moramo vedno bolj usmerjati s svetovanjem, ponujati moramo konzultacije na vseh ravneh. Filialka, v kateri sta zaposlena dva, morda tri osebe in je vse njihovo delo osredotočeno samo na operativo, nima prihodnosti, tega smo se zavedeli sami. Stranki moramo ponuditi več”!
Vprašam ga, kako nameravajo nadomestiti odsotnost bančnega okenca v središču mesta v Gorici.
“Obstaja več možnosti, povedati moram, da še razmišljamo, kako bi to uredili, po eni strani je tu seveda internet, ki ponuja veliko možnosti, so tu seveda računalniki ter t. i. pametni telefoni, a razmišljamo tudi o nekem uradu, kjer bi naš bančni izvedenec bil na razpolago goriškim strankam naše banke in bi jim ponujal usluge, dajal nasvete, jim stal ob strani. Kot struktura bi bila to neka nova formula poslovanja. Seveda se moramo na to dobro pripraviti, a vedno moramo vedeti, da ima naša stranka prednost in se moramo zato vsaki stranki veliko bolj posvetiti”, pravi Peric.
“Kriza nas je vse prizadela, našo banko je prizadelo predvsem dejstvo, da ljudje niso mogli vračati kreditov, mi smo, recimo, odpisali na milijone evrov bančnih terjatev, več kot tri milijone, kar je za našo banko zelo veliko. K temu dodajte še dejstvo, da je nepremičninski trg padel, vrednost nepremičnin se je znižala celo do 80 odstotkov”, pojasnjuje Peric sedanji nelahki trenutek in doda, da je po vsaki bitki vedno lahko biti general.
Na prihodnost gleda z zmernim optimizmom, poudarja, da bi se naše navade morale spremeniti, veliko bolj bi morali vsi skupaj dati poudarek na kakovosti življenja in ne na potrošništvu za vsako ceno. Kandidiral bo še enkrat za predsednika, ker želi dokončati “neko pomembno obdobje za našo banko, ker bi tudi rad končal prestrukturiranje bančnega zavoda”. Kot podjetnik dobro pozna današnjo stvarnost in sam prisega na visoko etiko in jasne, poštene delovne odnose, takih si želi tudi v prihodnje v banki sami.
JUP

Dario Peric, predsednik Zadružne banke Doberdob in Sovodnje

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme