Birma in martinovanje v Sovodnjah ob Soči

Konec prejšnjega tedna je bil v Sovodnjah zelo pester. V soboto, 16 novembra popoldne, je v župnijski cerkvi sv. Martina škofa dvanajst deklet in fantov prejelo zakrament sv. birme, naslednjega dne pa so Sovodenjci praznovali zahvalno nedeljo in praznik vaškega zavetnika.
Pri podelitvi sv. birme je goriški nadškof msgr. Carlo Roberto Maria Redaelli prvič obiskal sovodenjsko cerkev. Na začetku slovesnosti ga je v imenu župnijske skupnosti pozdravil Julijan Čavdek, sledili sta sv. maša in potrditev v veri, med katero sta somaševala župnik in dekan Karel Bolčina ter kaplan Renato Podbersič, na koru pa so prepevali otroci, ki se pripravljajo na prvo sveto obhajilo pod vodstvom Damijane Čevdek Jug. V nagovoru birmancem je goriški nadškof podčrtal milost Svetega Duha, ki jim je darovan, ter jim voščil, da bodo pokončni in zbujeni kristjani.
Nedeljsko praznovanje sv. Martina se je začelo s slovesno sv. mašo, ki jo je daroval kaplan Renato Podbersič. Med pridigo je tako z zgodovinskega kot z duhovnega vidika predstavil osebnost panonskega vojščaka, ki se je spreobrnil h Kristusovemu nauku in postal škof v francoskem Toursu. Pri tem je še podčrtal, kako je bil in je priljubljen zaradi trpljenja za vero, dobrosrčnost, pravičnost in skromnost.
Po sv. maši se je praznovanje preselilo pred sovodenjski Kulturni dom, kjer je domače kulturno društvo pripravilo pokušnjo domačih jedi, kmetje so pripeljali traktorje, lovska družina pa je poskrbela za okusen golaž s srno in polento. Prostor pred kulturnim hramom so popestrile tudi številne stojnice, na katerih so bili na voljo domači med, slaščice, čipke, okrašene steklenice in še marsikaj. V notranjih prostorih doma pa je bila na ogled razstava, posvečena goriškima letalcema Edvardu in Josipu Rusjanu.
Vse zbrane domačine in obiskovalce iz sosednjih vasi je ob nastopu otroškega pevskega zbora pod vodstvom Valentine Nanut in Jane Drasič nagovoril predsednik KD Sovodnje Erik Figelj, g. Renato Podberšič pa je blagoslovil jedi, domače vino in kmetijske stroje. / JČ

(avtor fotogalerije: Remo Devetak)

Lep in doživet ljudski praznik z blagoslovom, petjem, stojnicami in obloženimi mizami

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme