55. Študijski dnevi Draga 2020

Danes, 21. avgusta, so v prostorih Slovenske prosvete v ulici Donizetti predstavili letošnje študijske dneve Draga 2020, ki se bodo začeli v petek, 28. avgusta, in sklenili v nedeljo, 30. avgusta. Letošnja 55. izvedba bo potekala teden prej zaradi poklona bazoviškim junakom, je na tiskovni konferenci povedal predsednik DSI Sergij Pahor, ki je med drugim poudaril, da bodo prvo predavanje (petek, 28. avgusta) namenili slovenščini, saj je slika znanja našega maternega jezika zaskrbljujoča. Na predavanju, ki se bo začelo ob 16.30, bodo posegle dr. Kozma Ahačič, dr. Laura Sgubin, dr. Fedra Paclich, dr. Maja Melinc in dr. Jadranka Cergol. V soboto, 29. avgusta, bosta na vrsti zgodovinarja dr. Egon Pelikan in dr. Renato Podbersič ml., ki bosta osvetlila predvojni upor proti fašizmu ter obeležila pomembne zgodovinske obletnice, ki jih obhajamo v letu 2020. Predavanje bo povezoval časnikar, filozof in esejist Martin Brecelj, ki je na tiskovni poudaril, kako je bilo letošnje srečanje dveh predsednikov v Bazovici zgodovinskega pomena, saj je Italija priznala predvojni antifašistični upor. V soboto zjutraj bo letos Draga mladih. Mladi društva Mosp se bodo pogovarjali z ministrico RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Heleno Jaklitsch. V nedeljo bo – kot običajno – sv. maša, ki jo bo letos daroval celovški škof Jože Marketz. Po maši bo škof tudi predaval o podobi Cerkve v času aktivne krize. Popoldne, in sicer ob 15.30, bo slovesna izročitev devete Peterlinove nagrade, ki jo bo letos prejel Nužej Tolmajer, slovenski kulturni delavec s Koroškega, ki je od vedno velik prijatelj Slovencev v Italiji, kot je pojasnil predsednik Slovenske prosvete Marij Maver. Ob 16. uri pa bo letošnjo Drago sklenilo predavanje dr. Janeza Potočnika na temo okolja, in sicer pomena odgovornega ravnanja z naravnimi viri v globalno povezanem svetu. Z njim se bo pogovarjala časnikarka Helena Jovanovič. 

Organizatorji so na tiskovni konferenci pojasnili, da bo letošnja Draga potekala v popolni varnosti in v spoštovanju vseh obstoječih predpisov za preprečevanje širitve koronavirusa. Na programu pa je še nekaj dogodkov in novosti. Časnikarka in kulturna delavka Breda Susič je povedala, da bo letošnja izvedba v neposrednem prenosu tudi po internetu, preko streaminga. V soboto bodo poleg predavanj predvajali tudi radijsko igro Brune Pertot Srca, ki se ljubijo, se iščejo in se vselej najdejo. Dan po koncu Drage, v ponedeljek, 31. avgusta, bodo izročili nagrado Nadja Maganja, ki jo podeljujejo Skupnost sv. Egidija, Slovenska zamejska skavtska organizacija, DSI in družinski člani. Letos bo šla v roke redovnice Gaetane, pomočnice duhovnika Maria Vatte. 

Vedno v okviru Drage bo založba Mladika v torek, 1. septembra, predstavila nove publikacije in tudi uspešnico Marija Čuka Črni obroč, je na koncu tiskovne konference povedala urednica Nadia Roncelli.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme