17. julij 2021 - 75 let Radijskega odra

Pomemben mejnik na ustvarjalni poti

Dne 17. julija 2021 praznuje Radijski oder 75-letnico svojega neprekinjenega umetniškega delovanja. Prvo radijsko igro so igralci pod vodstvom režiserja in ustanovitelja Jožeta Peterlina v živo ubesedili prav 17. julija 1947 v pozno popoldanskih urah! Od tedaj ta umetniška pot, ki sloni na posebni gledališki zvrsti – radijski igri, zori, raste in se v skladu s časom spreminja in oblikuje ob sodelovanju različnih generacij igralcev, režiserjev, piscev, dramaturgov in seveda številnih poslušalcev.

Ob ustanovitelju prof. Jožetu Peterlinu sta v prvih letih skupino vodili in režirali tudi Stana Kopitar in Lojzka Lombar, ob njiju so bili igralci Martin Globočnik, Ludvik Klakočar, Slava Mezgec, Dušan in Lea Pertot, Drago Petkovšek, Slavko Rebec, Tonči Turk in drugi. Skupino je leta 1946 ustanovil režiser in igralec Jože Peterlin, ki je razumel potrebo po kultiviranem govoru in vlogo slovenske radijske postaje v našem prostoru, ob tem pa je tudi sam imel prepotrebne izkušnje in znanje slavista, gledališkega kritika in igralca, saj je bil tudi sam nekdanji član radijske igralske skupine Radia Ljubljana. V prvih desetletjih je Radijski oder odigral resnično ogromno število radijskih iger: igralci so v živo pred mikrofonom nastopali malodane vsak večer. V letih se je število odigranih radijskih iger zmanjšalo, a ostaja vsekakor presunljivo veliko. Številke odigranih vlog, režiranih iger, dramatiziranih in izvirnih dramskih besedil segajo v več desettisoče, kar dela to umetniško skupino tudi na evropskem nivoju za nekaj posebnega. Ta umetniški kolektiv režiserjev, dramaturgov, igralcev, piscev, tonskih mojstrov je v desetletjih v veliki meri bil vedno izraz tukajšnjega prostora, kar je zelo pomembno. Njegova vraščenost v naš prostor je krojila tudi njegove estetske izbire: Radijski oder je svojo pozornost namenjal klasikom slovenske književnosti, pa predstavnikom čisto sodobne slovenske dramatike, ob tem italijanski in sodobni evropski in svetovni dramatiki, a je vedno s posebno pozornostjo spremljal delo in rast naših besednih ustvarjalcev, ki so se tudi preko Radijskega odra lahko predstavljali širši publiki. V preteklosti je bila večina odigranih radijskih iger dramatizirana, danes je večje število izvirnih radijskih iger ter bralnih romanov. Prerana smrt ustanovitelja Jožeta Peterlina je bila za skupino hud udarec, a vera v moč in sporočilo umetniške besede ter strast do igranja in režiranja je zmogla veliko. Po njegovi smrti je bila dolga desetletja steber skupine igralka, dramaturginja in režiserka  Marjana Prepeluh, ob njej Matejka Maver in Glavko Turk, Marinka Theuerschuh, Pavle Bajc, Marjan Bajc, Ivan Makuc, Marija Mislej, Jurij Slama, Ivo Sosič in drugi. Danes so v skupini aktivni Julija Berdon, Ivan Buzečan, Kim Furlan, Maruška Guštin, Marjan Jevnikar, Marjan Kravos, Maja Lapornik, Manica Maver, Mihela Offizia, Helena Pertot, Andrej Pisani, Mitja Petaros, Mojca Petaros, Anka Peterlin, Nikolaj Pintar, Marinka Počkaj, Aleksij Pregarc, Marjetica Puntar, Peter Raseni, Nadia Roncelli, Daniel Simonettig, Lučka Susič, Tomaž Susič,  Sanja Vogrič in Franko Žerjal ter tonska mojstra Samuel Simonovič in Andrej Babič, bolj občasno pa še drugi.

Kljub temu da je radijska igra v središču delovanja te umetniške skupine, se je v zadnjih desetletjih delovanje Radijskega odra obogatilo in razširilo še na druga področja. Veliko delo je Radijski oder za Radio Trst A opravil na področju sinhronizacije televizijskih risank. S tem je naši najmlajši generaciji omogočil, da priljubljenim televizijskim nadaljevankam sledi v slovenskem jeziku. Veliko energije posveča tudi pedagoški dejavnosti. Naj pri tem omenimo Malo gledališko šolo Matejke Peterlin, ki zaživi vsako poletje, ter Gledališki vrtiljak – sezono gledaliških iger, ki zaživi v Marijinem domu pri Sv. Ivanu in ki mladim ponuja gledališke predstave. Veliko je bilo tudi Tečajev lepe govorice, ki so bili namenjeni vsem članom naše skupnosti in ki jih vedno vodijo vrhunski izvedenci na področju govora in retorike. V zadnjih letih člani Radijskega odra tudi vodijo marsikatero otroško dramsko skupino po posameznih društvih. Vse bolj priljubljeni so tudi Večeri zvočnega gledališča.

Tak večer bo zaživel v soboto, 17. julija 2021, ob 20.00 na Repentabru. Večer bo priložnost za obeležitev letošnjega jubileja, publiki pa bomo v poslušanje ponudili antično igro – Evripidovega Resosa, ki ga je za skupino režiral Franko Žerjal. Priložnostno misel bo podal prof. Jože Faganel.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme