So zvezde se zbrale za božični koncert

Piše: UP

Zveza cerkvenih pevskih zborov iz Trsta (ZCPZ) vsako leto januarja organizira tradicionalni božični koncert v stolnici sv. Justa. Ker je to že občutena tradicija, so se odločili, da bodo koncert pripravili tudi letos. Letošnji nastop so posneli v prazni stolnici, poslušalci pa so ga lahko poslušali iz udobja doma, saj so ga premierno predvajali preko Youtube kanala in Facebook strani ZCPZ.

Letošnji koncert je nosil naslov So zvezde se zbrale, in sicer po pesmi dolgoletnega člana ZCPZ Aleksandra Furlana (Šandrina), ki je lani zapustil ta svet. Prav njemu so posvetili letošnji literarni del programa. Koncert je (po pozdravu predsednice ZCPZ Rossane Paliaga) uvedel nagovor Antona Bedenčiča, škofovega vikarja za slovenske vernike v tržaški škofiji, ki je med drugim dejal, da je pesem vedno dajala upanje, tudi v najtežjih trenutkih, in tako bo tudi letos.

Letošnjega koncerta niso oblikovali pevski zbori, kot je v navadi za koncerte ZCPZ, pač pa solisti. Na njem so se predstavili sopranistki Marta Fabris in Mojca Milič, mezzosopranistka Nada Tavčar, basbaritonist Manuel Sedmak in basist Goran Ruzzier. Na klavir in orgle jih je spremljala Tamara Ražem Locatelli, za orgelske intermezze pa je poskrbela Zulejka Devetak. Bogat glasbeni program, ki je obsegal skladbe Venturinija, Florjanca, Gašperšiča, Tomca, Premrla in Brede Šček (za glasbeni izbor in koordinacijo glasbenikov je poskrbel Janko Ban), se je prepletal z recitacijami Nejca Kravosa in Loredane Gec. Brala sta odlomke iz zbirk Aleksandra Furlana, ki sta izšli pri založbi Mladika. Odlomke, v katerih se Šandrin spominja svojega praznovanja Božiča, je izbrala Majda Cibic. Nejc Kravos je bral iz proznega dela Bilo je nekoč, Loredana Gec pa je podala Furlanove pesmi v barkovljanskem narečju An popodan.

Da je koncert tradicionalen in priljubljen med ljubitelji glasbe, je bilo takoj jasno, saj si ga je v neposrednem prenosu ogledalo več kot 100 gledalcev, do večera pa je bilo ogledov že več kot 200.

Vodja celotnega projekta je bila Rossana Paliaga, za grafično oblikovanje je poskrbel Matej Sussi, videoprodukcijo pa Studio Trak. Pri realizaciji koncerta so poleg že omenjenih akterjev sodelovali tudi Mirko Ferlan, Alenka Cergol in Tomaž Simčič. ZCPZ pa se obenem za pomoč zahvaljuje dirigentu stolnega zbora Cappella civica Robertu Brisottu, cerkovniku Liviu Millochu in stolnemu župniku Marinu Trevisiniju. Izvedbo koncerta sta podprla Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter avtonomna dežela Furlanija Julijska krajina.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme