Zvenele orgle in glasovi

Piše: APE

Sv. Just / Koncert Zveze cerkvenih pevskih zborov

Množica poslušalcev se je v nedeljo, 14. januarja 2024, zbrala v stolnici sv. Justa v Trstu ob tradicionalnem božično-novoletnem koncertu, ki ga vsako leto prireja Zveza cerkvenih pevskih zborov. Jubilate Deo in choro et organo je bil naslov letošnje izvedbe koncerta, na katerem sta bila zbor in orgle enakovredna protagonista dogodka, saj sta tudi glavna glasbena spremljevalca vsakega cerkvenega obreda. Letošnji dogodek je bil sicer čisto poseben, saj je potekal v znamenju jubilejev štirih tržaških organistov ter gostil priznani zbor Adoramus iz Logatca.

“Instrumentalna glasba se bo danes prepletala s petjem gostujočega mešanega pevskega zbora Adoramus iz Logatca ter nas popeljala v večno skrivnost neskončne Božje ljubezni, ki se je razodela v božični noči.” Tako je v imenu ZCPZ vse prisotne pozdravil Marijan Kravos. Pozdravil je tudi ugledne goste, ki so se udeležili koncerta, in sicer tržaškega škofa Henrika Trevisija, škofovega vikarja za slovenske vernike Antona Bedenčiča, senatorko Tatjano Rojc, predsednika SSO Walterja Bandlja, predsednika USCI FJK Carla Berleseja, predsednico USCI Trst Almo Biscaro, predsednico ZCPZ Gorica Damijano Čevdek, predsednika Glasbene matice Igorja Švaba ter predsednika Slovenske prosvete Tomaža Simčiča. Prisrčno se je zahvalil tudi župniji sv. Justa ter glasbenikoma, ki sta pripomogla k uresničitvi koncerta: Robertu Brisottu in Riccardu Cossiju. Občinstvo je na koncertu nagovoril tudi tržaški škof Trevisi, ki je poudaril, da nas glasba in petje povzdigneta k Bogu, ter voščil, da bi še naprej obujali dogodke naše skupnosti z glasbo, ki nam pomaga premagati težke čase, vojno in nasilje.

Dogodek sta s skladbo Suite of marches H. Purcella uvedla na orglah Vinko Skerlavaj, na trobenti pa Miloro Vagnini. Mešani pevski zbor Adoramus iz Logatca pod taktirko dirigenta Marjana Grdadolnika je tržaškemu občinstvu predstavil slovensko in argentinsko božično glasbo. V prvem delu programa se je zbor poklonil skladateljema, ki sta se poslovila v lanskem letu, in sicer Avgustu Ipavcu in Jožetu Troštu. Zapel je pesem O Emanuel, pridi in Drugi advent z orgelsko spremljavo Mihaele Kavčič. V drugem delu pa je zbor s sodelovanjem solistov in instrumentalistov pospremil občinstvo v barvito vzdušje mojstrovin argentinskega skladatelja Ariela Ramíreza s pesmimi La Anunciación, Los Reyes Magos iz Navidad Nuestra in Gloria iz Misa Criolla. Pesem Gloria, ki sledi ritmom iz severne Argentine, so spremljali glasbeniki na klaviaturi, tolkalih in čarangu. V sklepnem delu koncerta je zbor zapel še koroško božično iz Medgorij Tiha zemlja, Otrok v božični noči A. Vodopivca ter Božično noč M. Renerja. Pri bogato zasnovanem programu so sodelovali tudi štirje domači organisti jubilanti, ki praznujejo obletnico delovanja in igranja na korih kot zvesti spremljevalci cerkvenih zborov. Vinko Skerlavaj se je usedel za orgle pred 50 leti pri šmarnicah in nekaj let zatem sprejel službo organista v župniji sv. Jerneja na Opčinah. Izpopolnjuje se s priznanimi orgelskimi mojstri na tečajih, ki jih prireja ZCPZ. Uvedel je torej nedeljski koncert, zaigral pa še Božji nam je rojen sin I. Zupana. Tamara Ražem Locatelli se je že pri sedmih letih začela učiti klavir, zatem pa se ji je ponudila možnost, da sodeluje v domači župniji v Bazovici, kjer orgla še danes. Svoje življenje je posvetila glasbi, saj je tudi znana pianistka ter odlična in uspešna pedagoginja. Na nedeljskem dogodku je na orgle zaigrala skladbo Marche Triomphale B. Steana ter Štiri preludije k božičnim pesmim S. Premrla. Na orglah je spremljala tudi sopranistko Tamaro Stanese, ki je zapela pesmi Nun Wandre Maria H. Wolfa in Maria Wiegenlied M. Regerja. Sklepni del nedeljskega koncerta sta oblikovala druga dva jubilanta. Organist in dirigent Herman Antonič, ki praznuje 60 let orglanja in je duša devinske župnijske in zborovske skupnosti, je vodil zbor Adoramus iz Logatca s pesmijo F. X. Gruberja Sveta noč. Za glasbeno spremljavo je na orglah poskrbela jubilantka Tamara Cetin, ki že 40 let spremlja zbor v cerkvi sv. Lovrenca v Škednju.

Vsem štirim jubilantom Tamari Ražem Locatelli, Tamari Cetin, Vinku Skerlavaju in Hermanu Antoniču je predsednica Zveze cerkvenih pevskih zborov Trst Rossana Paliaga izročila posebno priznanje, sledil je dolg in zaslužen aplavz občinstva.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme