Zven spevnih pesmi je prepojil grajsko ozračje

Piše: IK

Zborovski večer na gradu Kromberk

Septembrskemu prazničnemu vzdušju v Mestni občini Nova Gorica se je z letnim koncertom pridružil tudi Mešani pevski zbor Nova Gorica, ki je bil ustanovljen ob koncu poletja leta 2019, ravno preden je izbruhnila pandemija. Da je hudo preizkušnjo zbor zelo dobro prestal in kljub tej grozljivi nadlogi zmogel pripraviti raznolik repertoar in si nabrati izkušenj na kar nekaj nastopih, je dokazal tudi koncertni večer v dvorani gradu Kromberk v petek, 29. septembra 2023. Pod zanesljivim vodstvom zborovodje Bogdana Breclja, glasbenega ustvarjalca in poustvarjalca, pevca, kitarista in organista, ki poleg poučevanja na Šolskem centru Nova Gorica vodi še dva druga zbora, Moški sestav ŠC Nova Gorica in MoPZ Kromberški Vodopivci, so pevci izoblikovali zelo prijeten zborovski večer. Pod naslovom Šopek zborovskih pesmi je zbor izvedel dvanajst pesmi, razdeljenih v tri sklope, ki jih je z veznim besedilom uvajala Ksaverja Plesničar. Vmes pa je namesto napovedanega, zaradi bolezni žal odpadlega instrumentalnega intermezza, recitirala nekaj pesmi. V prvem sklopu so se oglasile z globokim čustvom prepojene domovinske pesmi iz raznih krajev naše lepe domovine. Najprej je poslušalce otožna Rož, Podjuna, Zila Pavleta Kernjaka popeljala na zeleno Koroško. Sledile so si Vrnitev v priredbi Bogdana Brecelja in tri zelo priljubljene: Čej so tiste st’zice, Teče mi vodica in Mrzel veter tebe žene, pri kateri se je s svojim solidnim solističnim nastopom izkazal krepko nad osemdesetletni član zbora Sandi Koršič.

Glas zvonov, ob katerih zmeraj vztrepeta srce, tudi ob misli na čas, ki beži, se je zaslišal iz melodij pod naslovom Pesmi zvonov. Pevci so zapeli Na grebenih gora Franceta Gačnika, vsem dobro znano Pa se sliš v priredbi Karola Pahorja in Večernico, ki jo je tako ljubeče stkal blaženi Martin Slomšek, harmoniziral pa Janko Žirovnik.

Pevci so smiselno lepo izoblikovan koncertni večer sklenili z ljubezenskimi pesmimi, polnimi vročih želja po ljubljeni osebi. V tem dišečem šopku pesmi se je najprej oglasila ljudska Dekle na vrtu zelenem stoji, nato Mam’ca, pošljite me po vodo (priredba Mateja Petelin), ki vodi poslušalca v pretekle čase, ko je bilo treba bistro studenčnico zajemati iz vodnjakov ali celo izvirov. Poslušalci so lahko ponovno prisluhnili pesmi Dolgo, dolgo te že ni, ki jo je napisal Marijan Brecelj (1931-2019) in jo namenil svoji izvoljenki Marjetici. V uglasbitvi njunega sina Bogdana Breclja je bila prvič zapeta l. 2021 ob 90-letnici rojstva njenega avtorja. V hišico prišel sen je naslov pesmi (priredba Bogdan Brecelj), ki je zaokrožila prisrčno zborovsko doživetje v grajski sobani v toplem jesenskem večeru.

Pevci so ob koncu sporeda ponudili še dodatek, hudomušno Čuk se je oženil, ki spravi v dobro voljo še tako mrkega poslušalca in izzove plaz aplavzov.

Na zborovskem dogodku, ki so ga podprli MO Nova Gorica, JSKD OI Nova Gorica in  ZKD Nova Gorica, je pohvalne besede o zboru, ki v petje vlaga vnemo, veselje in seveda dušo, tudi v imenu novogoriškega župana Sama Turela, izrekel Sandi Vrabec, nekdanji ravnatelj Glasbene šole Nova Gorica, zdaj državni sekretar na Ministrstvu za šolstvo in občinski svetnik.

“Grajsko” zborovsko srečanje se je nadaljevalo ob klepetu in prigrizku.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme