Zven slovenske pesmi in zanimiv vpogled v naše šege

Sv. Valentin prvi spomladin, se glasi slovenski pregovor, ki je bil včasih v naših domovih zelo poznan, saj so naši predniki živeli v tesnem stiku z zemljo, tudi če je je bilo samo za zaplato, in znali ceniti njene darove. Zato so komaj čakali, kdaj se bodo zamrznjena tla odtalila in bodo lahko začeli kopati in misliti na setev in sajenje. Zdaj pa zime skorajda ni več. Zvončki so že pred dnevi veselo prikukali iz zemlje in se radostijo sončnih žarkov. Sv. Valentin pa ohranja svoj žar, ki se ga posebno veselijo zaljubljenci, saj je to njihov praznik, ki ga zna žal spretno izrabiti naša le v potrošništvo zazrta družba.
Sv. Valentina imajo še posebno radi v Štmavru, saj je njihov zavetnik. Že trideset let mu vsako leto domače Kulturno društvo Sabotin, v sodelovanju z župnijo sv. Mavra in Silvestra ter z Združenjem Krajevna skupnost Pevma – Štmaver – Oslavje in pod pokroviteljstvom Občine Gorica, Zveze slovenske katoliške prosvete in Dežele FJK, v prostorih nekdanje štmavrske šole namenja tridnevno praznovanje. Letos se je začelo na sam godovni dan sv. Valentina, 14. februarja. Kot vselej so bili prvi “na delu” kvartopirci s tekmovanjem v briškoli. Posebno zanimiv je bil tudi tokrat sobotni večer. Program je povezovala mlada Barbara Devinar, ki je najprej pozdravila goste, goriškega odbornika Ferdinanda De Sarna, deželnega predsednika SSO Walterja Bandlja, števerjansko županjo in predsednico ZSKP Franco Padovan, župnika in dekana štandreške dekanije Marijana Markežiča, predsednika Združenja Krajevna skupnost Pevma – Štmaver – Oslavje Lovrenca Persoglio, goriško občinsko svetnico Serenello Ferrari in števerjansko občinsko odbornico Martino Valentinčič.

Uvodni pevski pozdrav je občinstvu, ki je popolnoma zasedlo dvoranico, namenil MoPZ Sabotin. Pod vodstvom temperamentne zborovodkinje Nadje Kovic je zapel dve pesmi Mirka Fileja, Slovenski fantje in Pojdem med polja. Ob koncu pa se je oglasila še pesem iz grl pevcev moške zasedbe zbora SKPD F. B. Sedej iz Števerjana. Pod vodstvom Patricka Quaggiata so ubrano zapeli tri pesmi (in še dodatek), Fantje na vasi Franceta Marolta, Ob večerni uri Vinka Vodopivca in Bratci veseli vsi Ubalda Vrabca.
Kratek nagovor je imel prvič v vlogi predsednika KD Sabotin Matjaž Pintar, ki je ponosen, da je del te male, a delavne skupnosti. Opozoril je, da je KD Sabotin nastalo pred 40 leti, da bi se tudi v Štmavru pretakal kulturni sok in da bi z vaškimi prazniki, pustovanjem in še čim ohranjali domače navade. Pri tem je spomnil, da v vasi delujejo poleg moškega zbora še otroški zbor, šahovski krožek in skupina zelo navdušenih pustarjev. Za jesenske dni pa imajo v načrtu nekaj posebnega; o tem je razkril le, da se bo novost imenovala Sabotin minivertikal (baje bo nočni tek na Sabotin za profesionalce). Povedal je tudi, da so zavzeti pustarji letos pripravili voz in z njim so kot edina goriška skupina predstavljali Občino Gorica na nedeljskem (16. februarja) pustnem sprevodu po goriških ulicah. Čeprav šteje Štmaver le kakšnih 100 prebivalcev, je ena od petih vasi na Goriškem, ki si še upa, seveda zaradi velikega prizadevanja vseh, ki jim je pri srcu kulturno udejstvovanje, organizirati “šagro”. Ta praznovanja namreč močno zavira birokracija, ki je zmeraj bolj zahtevna. Da je žal tako, je potrdil tudi odbornik De Sarno, ki je z veseljem sprejel povabilo na večer, saj je štmavrska skupnost občudovanja vredna. S svojimi tradicijami in prireditvami, predvsem pa z navdušenostjo prispeva k ohranjanju in živosti vasi.

(…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Iva Koršič / Štmaver - Praznik zavetnika sv. Valentina

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme